tisdag 8 mars 2011

Celiaki - brister - dålig matsmältning - debut

Eftersom nästan alla näringsämnen, vitaminer, mineraler, aminosyror, kolhydrater, och såvidare absorberas genom tunntarmen och en skadad slemhinna ger en malabsorption med konsekvenser som: magbesvär, benskörhet, neuropati , luftvägsbesvär,hudbesvär, mängder av följdsjukdomar osv, osv......


Det finns ett större antal som bär på Glutenintolerans/Celiaki och som uppvisar endast minimala förändringar i tarmens epitel och utan några tydliga symtom, medans andra kan ha allvarliga skador på slemhinnan i tarmen och allvarliga symtom. Även dålig matsmältning leder till diarré, ett av de vanligaste symtomen vid celiaki, men även att stort antal patienter med förstoppning/trög mage har rapporterats. 

Celiaki förknippats oftast med europeisk/västerländsk befolkning och är sällsynt hos den afrikanska, och asiatiska befolkningen . 

Även om vissa människor visar tecken på celiaki under det första levnadsåret strax efter införandet av gluten i kosten, så kan det hos andra dröja tills sjukdomen manifesterar senare i livet, i vissa fall sent i livet......Inga kommentarer:

Skicka en kommentar