tisdag 8 mars 2011

Glutenintolerans - Celiaki och håravfall (alopeci) - Mineral-vitaminbrister


Alopecia Areata (fläckvis håravfall) är knutet till glutenintolerans/celiaki och då bristerna på flertalet vitaminer och mineraler som uppstår genom den skadade tarmslemhinnan som inte kan ta upp näring på rätt sätt och framförallt då av det ytterst viktiga zinket.

Intressanta studier visar även att även brist på D-vitamin kan ha en roll vid Alopecia Areata. En studie som publicerades 2014, så screenar forskarna för celiaki hos barn som drabbats av Alopecia Areata. Man föreslår att barn som drabbats av AA bör screenas för celiaki då förekomsten av "tyst celiaki" hos barnen i studien var hög. Här finns ytterligare en studie rörande barn och AA.

*Vid glutenintolerans/celiaki påverkas sköldkörtelns funktion (hyper- eller hypotyreos). Hypotyreos eller låg sköldkörtelfunktion är en av de vanligaste symtomen till diffusa håravfall.

*Glutenintolerans/celiaki ger även upphov till brist på bland annat biotin, B12 och järn som behövs för ett normalt hår och naglars tillväxt. Vid väldigt låga B12 nivåer rekommenderas injektioner med Mekobalamin framför tabletter.

*Kvinnor med obehandlad glutenintolerans/celiaki går igenom tidig menopaus som också är en bidragande faktor till förlust av hår.

*Vill du läsa mer och djupare i ämnet om den processade mjölkens och det moderna spannmålets skadlighet, och hur det kan utlösa sjukdomar och symtom så kan du göra det i "de vita gifterna - Gluten och Mjölk" som du finner här: Bokmagasinet


2 kommentarer:

 1. Personligen vet jag att när jag följer en strikt glutenfri kost, är mitt hår tjockt och härligt, men när dold gluten smyger in i min diet, börjar jag tappa hår igen.
  Någon kallar det "spannmålsmänniskan" ?? Att vår dåliga mat leder till kroppslig förändring som exemnpel minskad behåring på våra kroppar, kan det månde stämma ?

  SvaraRadera
 2. Jag har varit sjuk i flera år med diffusa symptom men allt exalterade i april 2012.Oforklariga blåmärke,uppsvulen mage,gaser,ödem i extremiteter,ont i lederna-ryggen,minnesluckor, problem med sömn men det värsta är hårförlust.Jag har tappat sedan dess minst 75%av mitt hår.Naglarna är skörda och med vita fläckar.Fått diagnos hypothyreos efter flera månader experiment med kortison (trötta binjurara) och en massa biverkningar. Äter jätte mycket kosttillskot 20 tbl om dag men det hjälper inte.Skall verkligen försöka nu med maten dvs utesluta gluten och mjölk produkter och se vad som händer.Beställt boken nyligen.Reser till Mexico och skall bara äta grönsaker,fisk och frukt under de två följande veckorna. Hämtar Zink tbl imorgon :))
  Skriver mer om några veckor!
  God Jul till ALLA
  Donna

  SvaraRadera