torsdag 27 oktober 2011

Glutenintolerans - celiaki - provtagning - bristsymptom - markör - sjukdomstillstånd



Mår du oförklarligt dåligt ska du be din läkare om följande verkligen relevanta provtagningar:

Kontroll:

Järn

Folat (folsyra)

Uppvisar järn och folat låga värden ÄR detta en direkt markör för celiaki/glutenintolerans!

Du ska även be om:

Kontroll av homocystein (för att ev se brist av B-vitamin) Höga nivåer av homocystein ÄR brist.

Kontroll av zink (enormt viktig mineral). Vid glutenintolerans/celiaki uppvisas nästan alltid låga nivåer av zink!

Till sist kan du även be om en kontroll för status av dina nivåer av D-vitamin. (doktorn brukar skylla på dyrt prov - kostar ca 200kr men stå på dig).

Jag vill även påpeka att intolerans mot komjölksprodukter även ger en slät tarmslemhinna som som vid celiaki och ger samma näringsbrister (kombinationen celiaki och komjölksintolerans kan vara förödande)

I regel tål vi allt sämre komjölken och alla produkter knutna här till för varje ny generation som föds, därför rekommenderas att vid långvariga sjukdomstillstånd och bristtillstånd att ta bort all spannmål och komjölk ur kosten.

Var ENVIS med att få alla ovanstående prover tagna då det egentligen är dom enda relevanta och som direkt visar upp en skadad tarm och näringsbrister !


Du kan även begära en kontroll om hur sköldkörtelfunktionen (kroppens termostat) är (påverkad vid celiaki-näringsbrist) för att kontrollera hypotyreos eller hypertyreos (under/över funktion). Sköldkörteln är kroppens egen termostat.

Begär följande provtagning:


S-TSH (tyroidea stimulanshormon), S-T3 fritt (trijodtyronin) samt S-T4 fritt (tetrajodtyronin).

Sedan gäller det att du har en kunnig läkare som verkligen kan utvärdera respektive prov mot vart annat och på vilka nivåer de hamnar på i referensskalan, och det räcker inte att bara "stirra sig blind" på referensvärden.. Det räcker i regel inte med att de hamnar inom "referensvärdet" utan var...i låg normala, normala eller övre normalområdet för att kunna ana även mindre avvikelser i funktionen..

*Vill du läsa mer i ämnet samt hur kosten ligger till grund för mängder av sjukdomar, allergier och överkänsligheter så kan du göra det i den mest omfattande bok författaren Michael Håkansson släppte den 15 januari 2017. I augusti 2017 släpptes Stora Kosthandboken.
 

Du hittar dem här: Hälsoproblem och sjukdomar orsakade av vad vi äter