söndag 3 maj 2015

Recension av bok 3 i trilogin "Gluten och mjölk - de vita gifterna"


Gluten och mjölk. Källan till de moderna sjukdomarna. Så påverkas du av maten - de vita gifterna.

Recension av del 3 av Michael Håkansson (Pseudonymen Micke Skribent).

Denna bok är den tredje delen i en serie som handlar om hotet mot hälsan och livet.

I huvudsak handlar den om vad sädesslag och mejeriprodukter ställer till i våra kroppar. Men Michael Håkansson tar även upp andra hot mot livet som fluor och dess sjaskiga historia, medikaliseringen och dess profitörer, strålningen från alla våra oumbärliga mobiler och läsplattor, varför våra husdjur blir sjuka, elöverkänslighet som våra makthavare inte vill erkänna och det utbredda matfusket. Vad är det i korven eller köttbullen? Hur mycket näring finns det i våra grönsaker?

Ett viktigt upplysande kapitel handlar om det som är mänsklighetens ödesfråga, genmanipulering av vår kost.

I många år har vi har vi aningslöst ätit spannmål, något som vi upplevde som en oskyldig basföda. Men denna ”basföda” som är långt ifrån är oskyldig har långsamt förändrats i sin sammansättning och gett oss hela panoramat av moderna sjukdomar.
Hur detta har påverkat oss och mekanismen bakom detta beskriver Michael Håkansson i denna tredje volym bok om de vita gifterna gluten och mjölk.

Uppriktigt sagt så trodde jag inte att det fanns mer att tillägga efter del 1 och 2. Men det fanns det! Denna tredje volym både breddar och fördjupar det han vad han skrivit i de tidigare böckerna. En viss upprepning förekommer men det är väl motiverat.

Efter att ha läst boken känner jag mig alldeles tagen efter över all den kunskap som Michael Håkansson besitter och delar med sig av. Han redovisar mycket fakta som han styrker med studier . Om det ibland, känns alltför faktaspäckat så lättas texten upp med anekdoter och praktisk information.

Michael Håkansson menar med bestämdhet att den pastöriserade och homogeniserade mjölken är en sjukdomskälla och olämplig föda till oss.

Michael Håkansson är också av uppfattningen att alla de hälsofördelar som vi som äter LCHF upplever beror på att vi utesluter bröd och mjölbaserad kost dvs. gluten.

Vi får mängder av svar på frågor . Här är bara några slumpvis valda.

Vi får svar på vad en läckande tarm är och vad som utlöser det.

Visste du att celiaki i Västvärlden ökat med 400 % under de senaste 40 åren?

Visste du att vete inte bara finns i baguetten utan tillsätts allt fler matvaror med beteckningar på innehållsförteckningen som är svåra att härleda till vete.

Vet du att det vete vi äter i dag har vi bara ätit i ca 50 år. De övriga ca 10 000 åren år vi ett annat vete.

Om immunförsvaret reagerar på ett ämne genom att producera antikroppar är det ett allvarligt tecken på att just detta ämne sannolikt är dåligt för kroppen. Gliadin som är den reaktiva molekylen i gluten som finns i vete, liknar vävnaderna i vår kropp viket förvirrar immunsystemet och får det att attackera.

Det finns olika typer av reaktioner på gluten. 1:känslighet 2: överkänslighet 3:allergier. Så finns det olika sjukdomstillstånd som Crohns och Celiaki som inte är allergier utan immunologiska sjukdomar.

Jag tror inte många vet hur stark associationen mellan gluten och olika hudsjukdomar är.

Visste du att du att det är skillnad på det uppgivna näringsinnehållet i spannmål och de näringsämnen som du kan tillgodogöra dig. Naturliga ämnen i växten binder mineraler och spårämnen och gör dem otillgänglig för dig. Tänk på det nästa gång en dietist talar om för dig att du skall äta fullkornsbröd för näringens skull.

Boken är sprängfylld av kunskap och har något för alla.  Den hade väldigt mycket för mig och jag rekommenderar den.

Margareta Lundström
Kostdemokrati
(kostintresserad sjuksköterska)


Här finner du en recension av 1:a boken i trilogin: Gluten och mjölk del 1

Här är en recension av 2:a boken i trilogin: Gluten och mjölk del 2

*Nu kan du köpa boken som ersatt trilogin och som uppdaterats med senaste forskningsrön och erfarenheter på området. Den nya boken heter: "Hälsoproblem & sjukdomar orsakade av vad vi äter" och släpptes i januari 2017. I augusti 2017 släpptes också Stora Kosthandboken.

Du hittar böckerna här: Bokrelease 2017