torsdag 8 mars 2018

Japansk studie visar att D-vitamin kan skydda mot cancer


D-vitamin och cancer

(länklista längst ned på sidan uppdaterad 10 mars 2018)

Individer som har en högre nivåer av D-vitamin i blodet kan löpa lägre risk för att utveckla vissa former av cancer. Det visar en japansk studie där data analyserades vid Japan Public Health Centre (JPHC) som nyligen publicerats i den vetenskapliga tidskriften BMJ (British Medical Journal).

Studien omfattade ett underlag av 33736 män och kvinnor i åldrarna 40 till 69 år. Flera svenska tidningar uppmärksammar också den japanska studien om D-vitaminet.

Den nya studien visar att D-vitamin också tycks ha en skyddande effekt mot cancer där höga halter av D-vitamin i blodet ger en 20 procent lägre risk att utveckla cancer, såväl hos kvinnor som män.

Risken för levercancer minskade så mycket som 50 procent, särskilt hos män.Låga halter av D-vitamin ökar risken för bland annat benfrakturer (osteoporos), hjärtsjukdomar, tarmcancer, diabetes, depression och alzheimer.

Här kan du läsa om D-vitaminets viktiga funktioner och betydelse: D-vitaminbrist

Vill du lära dig mer om hur vitaminer och mineraler fungerar i vår kropp och hur brister kan yttra sig samt hur många av våra vanliga sjukdomar faktiskt ofta är kostrelaterade? Då ska du läsa böckerna Hälsoproblem & sjukdomar orsakade av vad vi äter och Stora Kosthandboken, båda släppta 2017.

Böckerna hittar du här: Hälsotillståndet



Referenser:



71948171 

Andra länkar till intressanta studier om D-vitamin:
















1 kommentar: