tisdag 8 mars 2011

Celiaki - brister - dålig matsmältning - förstoppning - debut

Eftersom nästan alla näringsämnen, vitaminer, mineraler, aminosyror, kolhydrater, och så vidare absorberas genom tunntarmen. En skadad tarmslemhinna ger en malabsorption med konsekvenser som: magbesvär, benskörhet, neuropati , luftvägsbesvär,hudbesvär, mängder av följdsjukdomar osv, osv...


Det finns ett större antal som bär på glutenintolerans/celiaki och som uppvisar endast minimala förändringar i tarmens epitel och utan några tydliga symtom, medans andra kan ha allvarliga skador på slemhinnan i tarmen och allvarliga symtom. En dålig matsmältning leder till diarré men även förstoppning som är ett av de vanligaste symtomen vid celiaki.

Celiaki förknippats oftast med europeisk/västerländsk befolkning och är sällsynt hos den afrikanska, och asiatiska befolkningen.

Även om vissa människor visar tecken på celiaki under det första levnadsåret strax efter införandet av gluten i kosten, så kan det hos andra dröja tills sjukdomen manifesterar senare i livet, i vissa fall sent i livet......*Vill du läsa mer i ämnet samt hur kosten ligger till grund för mängder av sjukdomar, allergier och överkänsligheter så kan du göra det i den mest omfattande bok författaren Michael Håkansson släppte den 15 januari 2017. I augusti 2017 släpptes också Stora Kosthandboken.

Du hittar dem här: Hälsoproblem & sjukdomar orsakade av vad vi äter


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar