tisdag 8 mars 2011

Cystisk fibros och Celiaki

Cystisk fibros (CF eller mukoviskidos) är en sjukdom som påverkar hela kroppen och orsakar progressiva funktionshinder och ofta tidigt död . 

Namnet cystisk fibros refererar till den karakteristiska ärrbildningen ( fibros ) och cystor bildas i bukspottkörteln. Andningssvårigheter är den allvarligaste symptomet och resultat av täta infektioner i lungorna som behandlas men inte botas med antibiotika och eller andra läkemedel.

Cystisk fibros innebär att det slem som finns på kroppens slemhinnor är för segt, i spåren av Gluten intolerans/Celiaki och påföljande näringsbrister påverkas kroppens alla slemhinnor negativt. 

En mängd andra symtom, inklusive bihåleinflammation, dålig tillväxt, diarré, stopp i tarmarna,illaluktande fet avföring, hosta eller pipande andning, deformation av ändtarmen vid anus (ändtarms framfall) detta orsakas ofta av avföring som har svårt att passera och infertilitet ,mm är resultatet från effekterna av CF på andra delar av kroppen.

Övriga komplikationer är obstruktiv lungsjukdom som i sin tur ger upphov till lunginflammation, kronisk bronkit och även bronkiektasi.

Svettsammansättningen är förändrad då den innehåller en hög mängd salter och är ett viktigt tecken hos drabbade patienter. (många föräldrar "kysser" sina barn för att känna om det smakar salt)

En strikt Gluten/Laktosfri kost vid tester minskade snabbt fasen av akut bronkit påtagligt och övriga besvär lindrades påtagligt.

Screening för Glutenintolerans/Celiaki bör alltid genomföras.....vilket inte alltid görs.

Ett ytterst intressant ämne som inte utretts tillräckligt tillfredställande i och med att Celiaki ofta figurerar....mer om detta kommer att publiceras.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar