tisdag 8 mars 2011

Gluten och mjölk - Källorna till våra moderna sjukdomar!

Av Micke Håkansson (Skribent)

Glutenintolerans och känslighet mot mjölk ökar


Dagens brödvete gjorde sitt intåg i Sverige först under 1900-talet, efter ett omfattande förädlingsarbete (kromosomförändring) som gav nya, härdiga sorter. Det var på 1900-talet odlingen av vete fick någon större omfattning.
Vete är den mest använda mjölsorten till bröd och olika bakverk. Det höga innehållet av gluten gör det lämpligt att använda vetemjöl som ett inslag i brödbak med andra mjölsorter. På 1950-talet introducerades en ny malteknik där vetet “valsas” i stålvals som gör att mjölet blir mer finfördelat och gluten i sig exponeras mer.
Man började också runt 50-talet att tillsätta extra gluten i bakverken i form av “rent gluten” som framställts genom en process där mjölet tvättas för att kunna utvinna gluten i ren form. Detta har resulterat i slutprodukter med höga glutenhalter som är skadliga för kroppen och det förvärras för varje år som går på grund av hänsynslöshet från bagerierna (tidsbesparing och vinstsyfte) och att ingen vill eller vågar att öppet ta itu med frågan om gluten egentliga giftighet och skadlighet i större mängder. Våra politiker sitter i näringslivets, läkarkårens och läkemedelsbolagens knä och har aldrig lyft frågan.
Kroppens immunförsvar “anfaller” tarmslemhinnan och börjar bryta ner denna p.g.a gluten som immunförsvaret nu uppfattar som ett gift, och tarmslemhinnan uppfattas nu som kroppens fiende, immunförsvaret försöker “eliminera” källan till skadan genom att “förstöra” tarmslemhinnan för att på så sätt skydda kroppen.
Följderna blir näringsbrister och till följd av det rubbningar i kroppens immunförsvar, hormonsystemet, endokrina systemet med mera. En skadad tarmen inte kan fungera och näringsupptaget reduceras kraftigt. Skadorna på tarmen resulterar också i autoimmuna sjukdomar, multiallergier och flertalet överkänsligheter.
Fler och fler barn föds nu i västvärlden med antikroppar mot gluten/gliadin och med tydliga reaktioner från immunförsvaret på gluten. Glutenintolerans och glutenkänslighet ökar bland barn. Oftast beror det på en "läckande" skadad tarm (perforerad) hos modern som tillåter bland annat molekyler av gluten att passera över även i blodomloppet vilket även medför att andra antikroppar från modern kan nå barnet i moderlivet.

Även här spelar faktorer från moderns bruk av komjölk och mejeriprodukter en avgörande roll under graviditeten då barnet redan här utsätts för påverkan av mängder av hormoner, antibiotika, med flera direkt ohälsosamma element som finns i komjölken. Följdsjukdomar och autoimmuna sjukdomar följer i spåren.
Skadorna, följdsjukdomar och överkänslighet för gluten och komjölk visar sig nu allt längre ner i åldrarna som t.ex. neuropsykiatriska funktionsnedsättningar som ADHD, ADD, Damp, och Autism men även diabetes, psykiska besvär, luftvägsbesvär, infektionskänslighet, öron och ögonbesvär, reumatiska besvär, små febertoppar, eksem, hudbesvär, diarré, förstoppning, uppsvälld buk, övriga mag- och tarmbesvär, bristsjukdomar, anemi, blodtrycksbesvär, hormonell obalans, övervikt, undervikt, överdrivet sockerbegär, sköldkörtelbesvär med mera.

Lösningen till hur våra moderna sjukdomar uppkommit finns mitt framför näsan på oss, ta bort all gluten och mjölk ur kosten ( alla former av mejeriprodukter) reducera samtidigt ditt sockerintag och utvärdera resultatet själv! I dom områden i världen där man inte använder det spannmål vi brukar och komjölk, finns knappt inte några av våra moderna sjukdomar överhuvudtaget!

*Att glutenintolerans/celiaki inte uppmärksammats mer än det gjort hittills bland folket är att det oftast missuppfattas och tolkas som en form av"allergi" vilket är helt felaktigt.

*Propagandan och hjärntvätt i över 50år att "mjölk ger starka ben" (vilket är fel) har gjort att många känner det som att mjölken är ett absolut "måste" (vilket den inte alls är).


Läkemedelsbolagen och "viss elit" inom läkarkåren vill absolut inte att du ska hörsamma dessa budskap om gluten och mjölk, "de" vill hellre tjäna pengar på dig och ditt lidande.

De gör allt för att förringa, förvilla och sprida desinformation, allt detta för att göra dig osäker så att du inte ska se hur enkel lösningen kanske kan vara på just dina besvär.
Du kan inte medicinera dig frisk på något sätt från en glutenintolerans eller dom allvarliga följderna komjölken kan ge, däremot kan du ta bort källorna för att slippa besvären av intoleransen.

Glutenintolerans gör inte ont, den är inte farlig i sig själv, men däremot alla förrädiska följdsjukdomar är farliga och alltför ofta dödliga (cancer i olika former är överrepresenterat). Komjölken innehåller bland annat det kvinnliga könshormonet östrogen som visat sig kan ge/vara upphovet till ökningen av bröstcancer hos kvinnor och även vara boven bakom prostatabesvär och prostatacancer hos män.

I till exempel ost, smör och glass framställt av komjölk är halten könshormon och hormoner 10-12 gånger högre (p.g.a koncentrationen) än i mjölken det framställs av.
Det är nu dags att ta gluten och mjölkproblemet på allvar ! Det utgör ett allt större hot mot vår hälsa! Vår livsstil med högraffinerade spannmål och sönderprocessad mjölk och tillhörande mejeriprodukter lämnar sitt bidrag till att påverka vår hälsa negativt.

  
*Vill du läsa mer i ämnet samt hur kosten ligger till grund för mängder av sjukdomar, allergier och överkänsligheter så kan du göra det i den mest omfattande bok författaren Michael Håkansson släppte den 15 januari 2017. I augusti 2017 släpptes också Stora Kosthandboken. Båda böckerna är omtryckta, utökade  och uppdaterade i maj 2018
 

Du hittar dem här: Hälsoproblem & sjukdomar orsakade av vad vi äter
63 kommentarer:

 1. MYCKET SNYGGT MICKE och riktigt bra upplägg suveränt. Detta kommer bli bra!! Bara vänta på att se frukten nu på ditt gedigna arbete.

  SvaraRadera
 2. Tack för att du tipsade om denna sida på min sida. Det verkar som om vi är på samma sida i kampen mot farlig modern mat! Intressant hemsida du gjort - hoppas det är ok att jag lägger upp dig som en länk på min sida också. Ska läsa vidare här och lära mig mer. :-)

  SvaraRadera
 3. Flott med artikkel mot gluten, det er skadelig for alle, selv om ikke alle merker det direkte!

  SvaraRadera
 4. Tack för informationen. Min dotter är glutenintollerant sedan många år

  SvaraRadera
 5. Du "äger" hoppas att detta sprids likt flyghavre :-)

  SvaraRadera
 6. Hej Micke,
  Mycket intressant. Kanske har du redan besökt min blogg: glutenfri bakblogg där jag redan för ett par år sedan började skriva om precis det här.
  Gluten är ett toxin som kroppen inte vill ha därför ställer det också till det en hel del för kroppen - åtminstone när det blir för mycket gluten. Och med dagens kosthåll med bröd, pasta, pizza, pajer...etc
  Det skulle behövas mycket, mycket mer information till allmänheten om att för mycket gluten inte är bra.
  Viveca

  SvaraRadera
 7. Oj!! Detta har jag aldrig hört talas om!! Så då borde LCHF diet vara bra då?! Det innehåller ju inget gluten...måste genast ta bort gluten från mina barn!
  Återkommer hit!
  Cecilia
  Hur hittade du min blogg?!

  SvaraRadera
 8. Kolla in "råsmart familj" på www.rasamrt.se - helt ovetenskapligt men ändå bra för oss intoleranta. Ut med gluten o mjölk, in med näring!

  SvaraRadera
 9. Håller med er föregående, bara ta bort all gluten o mjölken som fort som möjligt, för den behöver vi inte längre än till vi är 8-9 år, som andra länder har, sen är det ingen som helst fara att ta bort mjölken för barnen och ersätt med annat sunt.

  SvaraRadera
 10. Suoer info... skulle barfa vilja ha lite mer fakta om det finns forskning på om mindre mängder av glute är ok, och om man kan använda sig av fullkorn. Då bildas det ett slem av de olika sädeslagens skal som skyddar tarmarna samtigit som maten går igenom tarmarna.
  Har även sett att det kommit en ny webshop som har ett fett sortiment av glutenfria produkter.. blir att lägga in en beställning där då deras priser är humana, tips kolla in på www.bezgluten.se

  SvaraRadera
 11. Mycket bra info.. men är det bara vetemjöl som innehåller gluten?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vete korn och råg innehåller gluten

   Radera
 12. Nej...alla 4 sädesslagen innehåller Gluten...Havre brukar ca 50% av Glutenintoleranta tåla , men se upp om det ger gasbildning och uppsvälld mage.
  /Micke

  SvaraRadera
 13. Det är INTE ok att inta mindre mängder Gluten genom Vete, Korn och Råg.

  Läkningsprocessen kräver 100% avhållsamhet och detta gäller fortsatt under hela livet.
  /Micke

  SvaraRadera
 14. Mycket intressant tack öfra t du gav länken i vår bogg om "ALS familjesjukdom eller ej" // Bettan

  SvaraRadera
 15. En länk till en familj som upplevt glutenproblematiken.

  http://www.sharewik.com/blogs/item/ingesting-gluten-made-a-mess-of-my-daughter

  (det går att översätta sidan till svenska i google chromes webbläsare)

  Mvh Hanna

  SvaraRadera
 16. Tack Hanna ! När jag får tid kan jag ev lägga upp den i ett blogginlägg översatt till svenska, då jag tycker att artikeln mycket intressant.
  /Micke

  SvaraRadera
 17. Hej! Bra inlägg... Jag länkar den gärna i min blogg idag!

  Glad midsommar!

  Varma hälsningar
  Monique på lifezone.se

  SvaraRadera
 18. Ja tack ! Länka gärna så informationen når ut !

  Glad midsommar :)

  /Micke Skribent

  SvaraRadera
 19. Hej Micke. Hittade hit via Monique. Intressant info, har själv helt uteslutit gluten sen snart två år. Min mage som varit ett stort problem sen tidig barndom funkar nu alldeles utmärkt. Ledvärk och trötthet med diagnos Fibromyalgi, är nästan väck. Tänk så mycket elände jag skulle sluppit om någon berättat att det kunde vara glutenet i maten som var boven till mina besvär. Men bättre sent än aldrig. Fint att du sprider den här kunskapen. Tack! Lägger också in dig i min blogglista.
  Glad Midsommar

  SvaraRadera
 20. Hej Birgitta ! Tack för kommentaren om dina erfarenheter med Gluten.Glad midsommar :)
  /Micke Skribent

  SvaraRadera
 21. Kosten är inte hälsosam, potatis,vitt mjöl,vit pasta och vitt ris omvandlas till socker i kroppen vid nedbrytning.
  Kroppen känner inte skillnaden mellan en tesked socker och en skiva vitt bröd eller en tallrik vit pasta
  Jag lever glutenfritt och mår idag alldeles utmärkt

  SvaraRadera
 22. Hej Micke. Jag har några frågor. Vet du om man letat efter celiaki vid obduktioner, alltså utan tidigare diagnos eller misstanke? Det skulle vara intressant att veta.

  Kan den stora förekomsten av osteoporos i vårt land också orsakas av glutenintolerans?

  Finns det någon privatklinik att anlita för diagnos? Men egentligen kanske det inte behövs någon diagnos när man inser de skador gluten orsakar.

  mvh Eva

  SvaraRadera
 23. Hej ! Självfallet har man studerat tarmsystem och matsmältningsapparaten vid obduktioner där man inte kunnat fastställa dödsorsaken direkt, förr var det vanligare än i nutid, i modern tid då man nu är mer "underförstådd" med dom olika följdsjukdomarna.
  Nu görs sällan mer än sporadiska "medicinska" obduktioner av bla matsmältningsysstemet för att bekräfta egna misstankar och för "studier" i egna led, dvs att Glutenintolerans/Celiaki fanns i bakgrunden
  I andra delar av västvärlden sker obduktioner med kontroll av tarmslemhinnan oftare än i Sverige.

  Självfallet är ökningen av Osteoporos och även Osteomalaci följderna av vårt moderna spannmål och även komjölk är en bidragande faktor att stö salt i "såren" med.

  D-vitaminbristen i landet kan lastas helt till det moderna spannmålet och modern bageriteknik och D-vitaminbristen är således mer omfattande än vad det medicinska brödraskapet vill vidgå, men även Zinkbristen som uppstår vid Glutenintolerans/Celiaki är också en avgörande
  faktor.

  Hjärntvätten man kört med under många år att vi lever i ett mörkt land och därigenom D-vitaminbrist är rent bogus.

  Någon klinik kan jag inte förslå dig, mer än att allt annat än landstingsvården torde vara ett ganska självklart val om du känner dig osäker, du kan även söka utomlands, svensk FSK är skyldiga att betala utan knot.

  Som du själv säger i din kommentar så vad ska man med diagnosen till (om man känner sin egen kropp tillräckligt väl) när och om man inser att Gluten är skadligt i dom mängder det exponeras med idag, vetets enorma utbredning och användning och tillsatser av rent Gluten i moderna brödindustrin.

  En period med strikt Gluten och Laktosfri kost skadar inte att prova.......

  Här är en länk hur du enkelt börjar ett bättre liv :

  http://gluten-celiaki.blogspot.com/2011/03/anvisningar-hur-du-enkelt-borjar-ett.html

  /Micke Skribent

  SvaraRadera
 24. Hej Micke,
  Är befrielse från gluten-intollerans evolutionärt betingat???
  Finns det forskning på detta?
  /B-Moll

  SvaraRadera
 25. Någon befrielse i bemärkelsen att den skulle vara evolutionärt betingad existerar nog inte.

  Övergången till gräsföda (gräsets frö) under stenåldern berodde på ökande antal individer och att "jägar och samlar" bruket inte täckte födobehovet.

  Människan är inte anpassad för att äta "gräset" och det kan vi se vad som skrevs redan under dom gamla grekernas tid om detta och den grekiske filosofen och läkaren Aretaeus gav sjukdomen sitt namn (koiliakos=tarmlidande) redan år 200 !! samtida beskrev han även Diabetes (sockersjukan)

  *Vi kan dra en parallell till effekterna av vad som hände med korna (gräsätare) när vi människor försöke utfodra dom med kött (köttmjöl av döda får)för att öka mjölkproduktionen.

  Det man ska titta på är 1900-talets förädling av spannmålet, den moderna kvarntekniken som anammas och den stressade bageriindustrin som allt oftare tillsätter extra Gluten för att snabbt få bra resultat...(tid och pengar) allt på bekostnad av vårt matsmältningssystem.

  Vi ser nu också våra husdjur dras med "mänskliga" moderna sjukdomar orsakade av spannmålet, bara här borde varningsklockorna börja ringa....människan har begåvats med ögon och öron...men tyvärr så varken hör eller ser hon...

  http://gluten-celiaki.blogspot.com/2011/06/husdjur-och-manniskor-drabbas-bada-av.html


  /Micke Skribent

  SvaraRadera
 26. Hej Micke. Vad tror du om LCHF och dold glutenintolerans? Kan det finnas ett samband när det inte fungerar med den kosten och man inte mår bra? Det måste ju vara problematiskt med näringsupptaget så länge den delen av tarmen som står för fettupptaget är skadad och man inte äter kolhydrater. Vad händer om man dessutom har en subklinisk hypotyreos?

  mvh Eva

  SvaraRadera
 27. Micke Skribent7 juli 2011 14:27

  Självklart går många omkring och bär på Glutenintolerans och Celiaki utan att vara medvetna eller förstå att dom lider av det och därför blir dom överraskade att dom mår bättre på LCHF-kost.
  Candidaöverväxt är ju ett annat problem till följd av detta och man bör även kraftigt reducera sitt sockerintag.
  En läkt tarm brukar göra att övriga funktioner i kroppen återfår normala funktioner igen då även sköldkörtelns funktioner.
  Att lägga sig på hysteriskt låga nivåer av kolhydrater är inte att rekommendera innan tarmen läkt då även kolhydrater är en viktig bit vid läkning.

  /Micke Skribent

  SvaraRadera
 28. Jag läste någonstans att vetet "förädlats" sedan 50-talet, och nu innehåller betydligt mer gluten. Kan tyvärr inte hitta källan. Brödet blir tydligen mer fluffigt vid en högre glutenhalt.
  Har själv undvikit gluten i ett par år nu, och blivit av med urinvägsinfektioner jag hade i 13 år och svampinfektioner i underlivet som kom och gick sedan jag var 20 (är 39). Inte ett spår av detta sedan dess. Min man kunde få finnar på ryggen regelbundet förut, så fort han reducerade sitt glutenintag försvann dom.
  /anna.

  SvaraRadera
 29. Förädling och korsning av olika vetesorter skedde i början av 1900-talet.

  Hög Glutenhalt tillsammans med extra tillsatt rent Gluten (ibland redan i malkvarnen)gör att slutprodukten är direkt ohälsosam.

  Bagerierna är stressade, kunden ska ha purfärskt saftigt bröd, behandlingstiden av degarna får inte ta mer än ca 3 minuter....det handlar om pengar och vinster.

  Vi exponeras för Glutenkällorna mer och mer överallt, pizzerior, bensinmackar, hamburgerrestauranger, mm

  Vi lägger själva omedvetet grunden till en kommande befolkningsreducering genom fler och fler sjukdomar i allt tidigare åldrar om vi fortsätter i samma takt som idag.

  /Micke Skribent

  SvaraRadera
 30. Säger som andra, tack för att du tipsade mig om det här i min blogg... Antar att det var för att du menar att gluten kan vara boven i mitt hälsodrama. De tkan mycket väl vara så, min moster har glutenintolerans och hon fick samma besvär som jag. Men läkarna säger att de helt har uteslutit att det skulle vara gluten :S konstigt ja, för jag har bara tagit lite blodprov... och att jag inte har några brister (på typ järn, b12 osv) säger att jag inte kan vara glutenintolerans enligt dem. Konstigt!

  SvaraRadera
 31. Som jag ofta påpekar så är provtagning för Gluten inte det minsta tillförlitligt.

  Gör ett försök att utesluta Gluten, mejeriprodukter och reducera sockerintaget kraftigt under minst 3 månader och utvärdera.

  Många som har upplevt exakt samma som du beskriver och fått samma svar av läkarna och ändå påbörjat en strikt kost upplever markanta förbättringar.
  /Micke Skribent

  SvaraRadera
 32. Gluten och på tok för lite av biologiskt magnesium i normalkosten - "står" nog för åt hållet 80 % av ohälsan - tror jag.

  SvaraRadera
 33. Har en fråga om hur Dinkel (spelt) fungerar om man vill utesluta gluten.Vad jag förstår så är den ursprungsveten, den vi åt innan alla blev sjuka. Så fungerar den att äta eller ska även den tas bort?

  SvaraRadera
 34. Du/Ni bör helt och hållet välja bort detta med Dinkel/Spelt om ni ska läka och återhämta er.

  Mvh Micke Skribent

  SvaraRadera
 35. Gud vilken bra blogg och inlägg. Ska skriva om detta och länka till din blogg, det är självklart att alla bör veta detta!

  Tack för informationen!

  SvaraRadera
 36. hej mycke!
  vet du om glutenintolerans kan orsaka eksem hos barn? vi har stora problem med våra barn i sverige, de får inte glutenfri kost i skolor och förskolor utan läkarintyg, och läkare ger inget intyg om inte celiaki diagnostiseras. helt sjukt!
  jag misstänker sedan länge att min som är känslig mot gluten, hur ska jag testa det, sjukskriva mig och stanna hemma med sonen för att slippa jävla gluten i skolmaten :/
  hälsningar,
  anita
  (min blog heter sanningar och lögner om kost, jag skriver om det i kroatiska språket)

  SvaraRadera
 37. Hej ! Om du går igenom min blogg så ser du att både Gluten och Mejeriprodukterna (komjölk) ligger bakom många olika former av eksem, hudutslag, hudceliaki,mm.

  När det gäller skolan så kan man be om att barnet endast ska serveras tex sallad och att man kanske även kan skicka med barnet en egen "matpåse", och att man ser till att barnet äter sin middag i hemmet istället.

  Några prover som är tillförlitliga för att fastställa Glutenintolerans finns inte än.

  Att det är svårt med intyg beror på ökade kostnader för kommun/stat.

  För att enklast fastställa intoleranserna så uteslut Gluten och mejeriprodukter under en period av 3 månader och utvärdera resultatet, men det gäller här att vara benhård och verkligen gå in för uppgiften till 100%.

  Läsa igenom innehållsförteckningar, ta bort vete, råg ,korn och havre, (glutenfri vetestärkelse går bra), bort med mjölk, grädde,ost, skummjölkspulver, laktos, mjölksocker, vassle, kasein, mjölkprotein.

  Se över godis/lösgodis, läsk som är förrädare med dolda källor till Gluten och komjölksprodukter.

  Kör hårt..något annat alternativ finns inte.

  Meddela gärna senare hur det går.

  Mvh Micke Skribent

  SvaraRadera
 38. tack för svaret mycke, så ska jag göra. jag undrar vad du tycker om färsk (rå) opastöriserad mjölk? vad jag har läst så är den inte alls lika besvärlig som pastöriserad mjölk och orsakar inte allergier? för vi köper hem bara sådan mjölk och jag som inte tål laktos har inte alls några problem med rå mjölk.

  min lille son är just nu i en fas (trotsig treåring) att han vägrar mat men älskar att dricka mjölk och om jag tar bort mjölk från kosten blir det stort problem. tycker du att jag kan köra glutenfri kost och utesluta mejeriprodukter men lämna färsk mjölk kvar?

  mvh, anita

  SvaraRadera
 39. Hej ! Man ska inte glömma bort aspekterna med alla hormoner som finns i mjölken.

  Även mjölk kan på sikt ge problem, vi är inte avsedda för denna mjölk utan den är egentligen kalvens.

  Det finns betydligt bättre bärare av kalcium som tex rismjölk, soyamjölk som finns naturell eller med olika smaksättningar som är en favorit hos många barn och vuxna.

  Har man brukat processad mjölk tidigare ska man nog vara lite eftertänksam när det gäller även opastöriserad mjölk pga att kroppen immunförsvar "minns".

  Saken hamnar kanske i ett annat läge om man börjar med opastöriserad mjölk och inget annat, men det finns ett annat aber och det är att processad mjölk ingår i olika former i mängder av livsmedel.

  Jag rekommenderar idag efter alla nya rön och erfarenheter alla en Gluten och mjölk/mejerifri kost.

  Mvh Micke Skribent

  SvaraRadera
 40. Hej!
  Tack för en bra blogg med mycket bra information. Kul att informationen sprider sig mer och mer, och att människor med problem börjar söka info på egen hand, istället för att lyssna på läkaren och smeta på krämer/äta piller. För ca 8 år sedan hade jag problem med eksem i ansiktet, det var något slags seborriskt eksem som stundtals var mycket allvarligt, som psoriasis. Ibland föll huden av och kvar var endast ett tunnare lager som gradvis blev tjockare med tiden, för att sedan ramla av igen efter någon månad. Ska också nämna att det var mycket stress involverat också, som ibland kan förvärra, psykisk balans kan också visa sig i ansiktet. Idag har jag mycket mindre problem, och mer sällan. Efter att ha ätit lite bakelser igår (grädde och mjöl) har jag idag två röda torra fläckar på överläppens båda sidor. Hade förmodligen varit bägge kinder för några år sedan, glad att det yttrar sig i mindre skala.

  Vad jag också vill berätta är att jag i samband med den mer intensiva perioden besökte en hudöverläkare. Läkaren ordinerade Dactacort som kräm och Fungoral som schampo. Detta är ju ur en läkares synvinkel den enda lösningen på problemet, eftersom inget annat är "vetenskapligt bevisat". Allt måste ju bevisas vetenskapligt tyvärr, det spelade inte så mycket roll att jag nämnde min goda vän som efter 20 år med psoriasis äntligen hade blivit fri. Allt på grund av att ha hittat en tidning på ett tåg, som ledde vidare till en annons om en bok som heter "Healing Psoriasis". Budskapet i boken är i stort att utesluta ALL kost som innehåller gluten och laktos. Det skulle gradvis bli värre under utrensningsperioden, med ökad hetta i kroppen, men efter ett tag avtog problemen och "helades". Läkaren sa att de inte befattar sig med hokus pokus när jag frågade om de kanske ville forska lite kring detta, svaret var ganska uppenbart.

  I många fall tycker jag forskning och medicin gör ett imponerande arbete med att bekämpa sjukdomar, men när det i vissa fall bara handlar om att sälja krämer och blunda totalt för att hudproblem kanske har något med vad vi äter att göra blir jag väldigt upprörd. Huden är ju ett utrensningsorgan, kroppens största organ dessutom, ganska logiskt att det finns en koppling enligt mig.

  Mitt råd till alla med liknande problem är att vara uppmärksam på hur ni reagerar. För gärna lite anteckningar vad kosten består av för att sedan följa upp och kanske se ett mönster. Enklast är att utesluta gluten och laktos under några veckor. Läsa på förpackningar etc. Vad jag är känslig för är: Bakverk med mycket laktos och gluten i kombination, ÖL, vissa citrusfrukter, dålig sömn, stress och oro. Men framförallt vad jag äter. Ibland när jag är helt ok i ansiktet, vilket är relativt ofta idag, kanske jag "testar" för att se hur jag reagerar, det ger mig lite feedback och bekräftelse på att jag är överkänslig. Som igår med bakelsen, men god var det, dock inte godare än mina två fläckar idag )

  Så lycka till alla, tänk positivt och var noga med vad ni stoppar i er! Vi är faktiskt inte gjorda för att kunna äta allt som finns att tillgå idag. Och det är helt ok, det enda man behöver göra är att fokusera på vad kroppen faktiskt gillar!

  SvaraRadera
 41. Hej,

  Tanken har funnit hos mig länge, att maten jag äter kan ha påverkar min sjukdom, eller tom gjort mig sjuk. Jag fick en Reumatism diagnos för ca fem år sedan. Jag har alltid haft en oroliga mage, uppsvälld, oregelbunden, gasig osv.. men jag äter mycket pasta, grädde/cremefraishe, yoghurt produkter, varje dag, har alltid gjort det, har den matvanan hemifrån från min uppväxt. Jag har många gånger tänkt att jag bör försöka byta matvanor, men jag känner mig verkligen vilse.. Ren mjölk dricker jag inte, utan det är mjöl i andra former som sagt, och jag antar att det är lika illa? Är det lactoset eller mjölkproteinet som är dåligt, räcker det med att välja lactorfritt? Bröd kan jag vara utan, det går bra. Jag har väl ett sug på kanelbullar ibland och dyligt, men det kan jag lära mig att leva utan. Svårare blir att hitta ersättare för yoghurt och cremefraishe och grädde..? Pastan kan jag byta ut till qinoua också, och funkar bulgur?
  Finns det någonstand där man kan få ett veckoförslag på vad man kan äta, och även vad man faktiskt kan unna sig?

  Många frågor blir det.. :)
  //Sara

  SvaraRadera
 42. Hej ! Du bör ta bort all Gluten och /mjölk/mejeriprodukter (ost,grädde,mjölkprotein,kasein,laktos,vassle,skummjölkspulver,osv) och vara 100% strikt och läsa på alla förpackningar så du inte får i dig något av detta.

  Det går inte att "synda" det finns inga genvägar !

  Yoghurt finns som Karlshamns Soygurt och Alpro soyayoghurt (vanilj,blåbär,jordgubb) och där märker du ingen smakskillnad mot vanlig youghurt.

  Chremefraishe finns som ersättare gjort av soya.

  Glutenfri pasta från Semper finns i olika former och är enligt mitt tycke avsevärt mycket godare än vanlig "mjölpasta"

  Soyagrädde från Alpro är kanon som gräddersättning i såser mm, ev kan man man använda Oatly havregrädde (testa dig fram här om du tål det eller ej)

  Förslag på kost och övrigt finner du på denna blogg.

  Mvh Micke Skribent

  SvaraRadera
 43. Mycket bra artikel och ännu bättre att lyfta detta ämne, det behövs!

  SvaraRadera
 44. Hej Micke Skribent!

  Först och främst, tack för en kanon bra artikel. Superkul att det är fler och fler som uppmärksammar vad gluten ställer till med i våra kroppar. Synd att nästa INGEN inom den traditionella vården och skolor inser detta! Men tillsammans kan vi väcka dem!! Vi driver ett företag som heter FRIWAY och har som mål att revolutionera världens syn på hälsa. Att ta bort gluten och vete är ett av de viktigaste stegen dit som vi ser det!

  Jag undrar dock om du har några forskningsrapporter som du kan dela med dig av? Vi har kommit väldigt långt med att förstå vad som händer i kroppen i samband med glutenintag men har för få traditionella forskningsrapporter som stöd. Vore intressant att byta kunskap med varandra! Kika gärna på www.friway.se samt www.kilman.nu så får du lite mer info om oss! Du kan också nå mig på peter.zander@friway.se

  Ha en toppen dag!

  Bästa från Peter Zander

  SvaraRadera
 45. Hej och tusen tack för en fantastisk sida!!! Jag har fått mycket bra information och tips här!

  Jag funderar över mjölkprotein.. du skriver att man ska ta bort alla komjölkprodukter, men mjölkprotein finns väl i mjölken från alla mjölkdjur? Jag trodde att jag hade tagit bort allt mjölkprotein, men inser ju att min älskade fetaost kanske borde åka även den???

  Jag har MS, fibromyalgi, extrem trötthet och massa värk. Tog bort gluten i oktober (men äter fortfarande havre), tog bort komjölk i december. Socker har jag uteslutit sedan flera år, nu i december tog jag även bort frukt (=fruktsocker). Vad skulle du säga, bör jag ta bort ALLA mejeriprodukter från ALLA djur, eller är det bara ko jag bör hålla mig borta från?

  Kramar från Maria

  SvaraRadera
 46. Hej Maria! Det viktigaste är att du får bort mejeriprodukter från ko till att börja med, då även nötköttet.

  Med allt menas allt, dvs smör, grädde, yoghurt, ost, kasein, vassle, skummjölkspulver,mm

  Som ypperlig kalciumbärare finns berikad rismjölk eller soyamjölk.

  När det gäller havre rekommenderar jag Semper detta då andra producenter tillåter inblandning av 5 % annat spannmål.

  Man ska vara observant på havren om man verkligen tål den innan man fortsätter äta den, 50-50 brukar siffran vara att tåla den.

  Ett uteslutande för övrigt som du har tankar runt avgör du själv och hur du mår och återhämtar dig.

  Lycka till !

  Mvh Micke Skribent

  SvaraRadera
 47. Kan värken komma och gå även om man inte har ätit gluten under läkningsprocessen, eller är det ett tecken på att man har fått i sig något man inte tål? Har senaste dagarna haft ont på fler ställen igen men kan inte komma på vad jag skulle kunna ha fått i mig

  SvaraRadera
 48. Hej Björn ! Oftast är det något man inte tål, när man slutar med Gluten märker man oftast vad man inte tål för övrigt, Glutenintoleransen i sig "maskerar" ofta även andra överkänsligheter/allergier.

  Exempel: det du beskriver berättade en Glutenintolerant patient om, och det visade sig att denna person varit i en butik och fallit för extrapris på "skumdelfiner" och ätit ganska många av dessa.

  Påföljande dag var värk och andra besvär uppkommna, slutsatsen av det hela var överkänslighet mot vissa av ingredienserna.

  SvaraRadera
 49. Hej igen och tack för snabbt svar!

  Jag insåg nu i veckan att jag nog inte heller tål havre så bra, mår mycket bättre nu när jag har tagit bort den :)

  Hela kossan är borta ur min kost, det var mest fetaosten jag funderade över. Men det kanske är okej att äta det nån enstaka gång då? Eller är det lika viktigt att vara superstrikt med mejerivaror som med gluten? Gluten vill jag aldrig mer äta, men det skulle ju vara gott med lite ost nån gång. Jag kommer förstås att lära mig att tyda kroppens signaler med tiden, men lite tips och råd från experter i ämnet skadar ju inte :)

  Till Björn vill jag säga att även nattskatteväxter (tomat, potatis, paprika och aubergine) kan ge värk, jag har själv märkt att jag får mer värk dagen efter en tomat. Men det kanske redan har tagits upp här.

  Kram till er alla som läser detta, och kämpa på!
  Maria

  SvaraRadera
 50. När man är strikt emot gluten och mjölken påbörjas läkningsprocessen, vi vet nu väldigt många att olika jobbiga symtom som vi eller barnen lidit av och som läkarna står frågande inför, inga svåra symtom kanske men tillräckligt för att beröva oss hälsa och välbefinnande. Vi kommmer att bli friskare det kan ingen läkare ifrågasätta längre...och här vill jag uppmuntra om att ni kan även komma att bli helt symtomfria från era allegier ex. husdjur. jag ger givetvis inga garantier men det kan ske, vissa har nämligen sett förändringar till det bättre här, jag är en av dem. Jag har alltid varit hund allergisk, vissa raser värre än andra, nyligen märkte jag en klar förbättring på en ras jag tidigare reagerade starkt på till att knappt reagera alls och jag glömde helt bort dess närvaro, vilket inte sker hos en allergiker. Jag utvecklade med åren även kattallergi, mild sådan och pollen, vilket var mycket mildare förra året än tidigare. Hela min familj har varit gluten fri sedan 1,5 år nu och oj vilka symtomförändringar jag haft.

  SvaraRadera
 51. Såg att flera har frågat det jag har funderat på. Hur ska man ställa sig till getmjölk (feta-ost)? Är det mjölk som mjölk, eller är det bara komjölken man ska undvika?

  SvaraRadera
 52. Har aldrig hört att nötkött skulle vara dåligt. Nån som har nåt bra tips för läsning om detta ämne??

  SvaraRadera
 53. Jag har läst Annika Lagerhorns bok om hur hon blev frisk från ulcerös kolit, som är en tarmsjukdom. Hon beskriver i sin bok att uppfödda köttdjur (även lax) får ofta spannmål i sitt foder, och att om man är riktigt känslig mot gluten så kan det ge spår om man äter kött från dessa köttdjur - därför är naturligt betande köttdjur att föredra. Man får prova sig fram.

  Jag kan helt klart rekommendera hennes bok, som finns på http://ulcerativecolitishealing.wordpress.com/. Det är mycket intressant läsning!

  SvaraRadera
 54. Hej, Tack för en bra sida! Jag var på TV4 (efter 10 med Malou von Sivers) i fredags i ämnet "Mår barn bra av mjöl, mjölk och socker? Jag hoppas att det ger en positiv effekt på debatten. Jag kan varmt rekommendera att ni lyssnar på klippet nedan:

  Klicka på länken här: http://www.tv4play.se/nyheter_och_debatt/efter_tio?title=mar_barn_bra_av_mjol_mjolk_och_socker&videoid=2175970

  Kort historia:
  Jag hade själv kontaktat dom ett halvår tidigare och sagt att jag ville att svenska folket skulle få ta del av min historia!Läs brevet jag skrev till TV 4:s reporter nedan (skrivet 28 oktober 2011):

  "Hej Annette

  Jag har nyss prata med en kollega till dig som sa att du var rätt person att prata med. Det jag har att säga tror jag svenska folket är intresserad av att höra. Ni har haft många inslag kring kostens betydelse på hälsan, framförallt kring barn, senast igår!

  Min största passion i livet är idag maten. Varför? Jo, jag har kämpat mot allt och alla vad det gäller kostens betydelse för hälsan. För några år sedan (efter jag fött 3st barn, tragiskt förlorat vår älsta) sa läkare till mig att mina utslag nog var phoriasis och att mina ledverk, trötthet, (kände mig som 90 år) etc ev. kunde vara MS (fick genomgå undersökning, visade negativt). Jag hävdade att det hade med maten att göra, det trodde dom ej på. Jag lyssnade ej på läkarens råd utan lyssnade inåt - och tog bort alla mjölkprodukter och gluten. Detta gjorde jag helt utifrån att lyssna till min kropp, hade ej fått råd eller läst någon bok kring ämnet. Det tog inte lång tid innan alla utslag, symptom försvann. Som extra bonus blev jag lugnare i kroppen, kan ej stressa idag (var ett riktigt ADHD-barn som liten samt har haft en mindre utbrändhet). Sedan skall vi inte prata om vilka skillnader det gjort på mina 2 barn...

  Idag känner jag mig i toppform - min biologiska ålder 24år (36 år i verkligheten). Jag är en inspiratör - låt mig för inspirera svenska folket i denna otroliga histora - jag är ett ytterligare bevis på hur kosten påverkar oss!

  Jag vill dela med mig av mina erfarenhter och känner att jag ej kan vänta längre. Livet är för kort för att alla skall hinna begå alla misstag. Bättre att lyssna och lära sig av de som redan gått igenom och hittat vägen ut! Så därför vill jag gärna dela med mig av mina erfarenheter. Tänk om alla människor som vill må bättre testade 2 veckor av deras liv att ta bort mjölk och vete...effekten skulle enligt mig vara en enorm vinst för samhället. Jag berättar gärna mer...

  Som du säkert kan läsa mellan raderna brinner jag otroligt mycket för detta ämne. Det är min privata passion, men mitt hjärta säger att jag ej kan vänta längre med att få ut detta i klarspråk. Jag vill inget hellre än att alla få människor att må bra.

  Professionellt driver jag livskvalitetsföretaget Webbs Consulting. Jag bl.a. coachar företagsledare i personlig utveckling, ledarskaps- och affärsutveckling med målet att skapa bestående lönsamhets- och livskvalitetsförbättringar.

  Jag försöker att nå dig per telefon också!

  Varma hälsningar

  Pia"

  /Det hedrar tv4 att dom vågar leda denna dicussion vidare, eller vad säger du?!

  Tack för ordet!
  Bästa hälsningar
  Pia

  SvaraRadera
 55. Hej! Superintressant blogg! Både min man och jag har varit trötta hela livet och haft problem med magen och jag har haft besvär med sömnen hela livet. Nu de senaste åren har jag blivit mer uppmärksam på att jag också bär på symptom på fibromyalgi. Min 11-åriga dotter bär också på dessa symptom. Det ska bli mycket intressant att prova de kostförslag som jag har hittat här på vår familj! MEN: även min mamma och min morbror och min morfar hade fibromyalgi och de var ju födda på 20-talet och min morfar i slutet av 1800-talet. Jag vet att min mamma hade problem med sömnen redan som barn. Kan de ha haft problem med gluten- och mjölkprodukterna redan då? Annat som jag undrar över är: det serveras mjölk- och glutenfri mat till de barn som är allergiska, men för att kunna få sådan mat måste man väl ha läkarintyg på att man har de allergierna? Och hur gör man med mat när man blir bortbjuden? Jag ska köpa och läsa böckerna som jag har hittat tips på. Vänliga hälsningar Anne-Marie

  SvaraRadera
 56. Tack för att DU HAR RÄDDAT MITT LIV!!!
  I augusti förra året hittade jag din sida och har sedan dess laborerat med kosten otroligt mycket för att se vad jag reagerar dåligt på. Har äntligen tror jag lyckats hitta vad jag tål och inte. Jag började ta bort gluten, sen mjölk och sen en rad olika e nummer. Mår så otroligt bra nu.

  Före det här så har jag mått dåligt hela livet. Jag är 28 nu. Har varit en orolig skäl under hela skolgången och blivit väldigt mobbad. Efter gymnasiet fick jag min första depression som bara varade nån månad, sedan började jag jobba och mitt liv bestod av att jobba och sova (på riktigt). Jag har varit otroligt trött hela mitt liv. Nåväl mitt liv var jobba, sova ett par år.

  Sen fick jag ytterligare en depression pga att jag helt enkelt inte orkade. Var sjukskriven ett tag. Försökte ta livet av mig. Fick då en medicin som gjorde mig "drogad" ett par år. Men hade lättare att masa mig till jobbet i alla fall. Kände mig som en robot, utan känslor, utan minsta lilla ångest (vilket innebar att jag sa och gjorde lite vad som helst, riskfyllda saker). Gick upp HELA 30 KG på ett år av medicinen.
  Efter ytterligare ett par år insåg jag bara att de här är så fel, jag kan inte leva så här tjock, tung och bara orka jobba och sova. Jag är hellre utan medicin och mår dåligt. Så jag slutade själv på egen hand. Vilket var ett rent h-vete pga alla utsättningssymptom. Jag var tvungen att trappa ner jättesakta, så de tog några månader. Den sista tiden öppnade jag kapseln och hällde ut mer och mer vita korn för att trappa ner ytterligare på medicinen.

  Efter det så fick jag en otrolig depression.
  Isolerade mig i två år. sjukskriven.
  Gick inte ut.
  Lägenheten var som ett riktigt bombnedslag.
  Sen bestämde jag mig för att orka lite då o då ta tag i saker. Och när jag då gick ut och skulle träffa folk fick jag panikattacker. Det slutade med att jag inte kunde gå ut alls. Och förra sommaren var den absolut värsta sommarn i mitt liv.
  Panikångest+värme+depression+magproblem.
  När jag fick ångest(hjärtklappning dygnet runt) förstod jag mer att de här är inte rätt. De måste vara nå annat fel än psykiskt. Då googlade jag allt jag kunde och hitta din sida.

  Provade direkt med glutenfritt och efter två veckor började jag se och uppmärksamma saker runt omkring mig, fick energi som jag aldrig haft. Den konstanta hjärtklappningen försvann. Kunde koncentrera mig på saker. Började känna känslor och började bry mig om mina nära och kära. Jag fick ett liv helt enkelt.
  Men jag hade fortfarande kraftiga panikattacker när jag skulle göra saker. Tog sedan bort mjölken och kunde då börja utsätta mig för att gå ut och träffa folk. Dock är jag nu så "ärrad" eller vad jag ska kalla det så alla ställen och tillfällen där jag tidigare fått panikattacker är fortfarande jättejobbiga och det kommer ta tid för mig att inse att jag klarar av saker. Har inte haft en panikattack sen jag slutade med mjölken trots att jag utsatt mig för jobbiga situationer sen dess. Men ändå, snart ett år efter kommer dom här tankarna om att de kan hända igen.
  Man blir väldigt arg att de skulle behöva gå så här långt. Blev dessutom av med min fasta heltidstjänst för att jag var sjukskriven för länge. Och nu sitter jag här arbetslös, med en massa energi och rastlös som tusan, men klarar inte av att söka jobb pga mina dåliga erfarenheter i livet.

  Man har lust att stämma alla läkare man har träffat under årens lopp. Alla som skickat en till psykiatrin direkt för att man säger att man har problem med trötthet och hjärtklappnig och ont i magen. På psykiatrin fick jag sen höra att jag hade ADD, Asperger, Ätstörningar, Magproblemen var stress, Hjärtklappningen var panikångest. Det är så fel fel fel.

  Din blogg har nog räddat många, och gjort många människor friska. Hoppas fler och fler uppmärksammar det här. Vad är det vi äter för nervgift egentligen.
  Tusen miljoner tack för att du finns.

  SvaraRadera
 57. Sirpa - vilken bedrövligt fantastisk ohälsohistoria - och att den är på väg att ta slut.

  HÄLSAN ÄR EJ ALLT - MEN UTAN HÄLSAN FÅR ALLT ANNAT UNDERORDNAD BETYDELSE !

  Krya på Dig !

  SvaraRadera
 58. Vissa anser att det är kaseinet i mjölken från moderna besättningar som är skadligt och orsak till diabetes etc. A1-kasein (kasein från moderna mjölkkor) formar tydligen en morfinliknande peptid vid nedbrytningen, som kan påverka nervsystemt hos människor. Ursprungliga arter av mjölkkor producerar A2-kasein, som har en annan aminosyrasekvens. Även getmjölk, buffelmjölk etc. innehåller A2-kasein. Jag tror att detta faktum kommer att uppmärksammas mer och mer framöver. Se http://www.betacasein.org/ för mer info.

  SvaraRadera
 59. Nuförtiden äter jag ovanjord grönsaker, fisk och kyckling. Håller på att bli av med merjeriprodukter, tomat, paprika och aubergine. Undrar på om jag kan ersätta merjeriprodukter med andra. Vilka andra frukter inom tropiska områden går det bra att äta?

  SvaraRadera