tisdag 8 mars 2011

Glutenfri kost och trötthet

Många som övergått till gluten/laktosfri kost (ev även mejerifri kost) upplever en "kick" och förbättringar första månaden, men att sedan en "trötthet" kan komma smygande.

Orsaken till denna "trötthet" är att kroppen förbrukar stora mängder av zink i läkningsprocessen av den skadade tarmen.

Zinktillskott är att rekommendera, gärna ett intag av minst 40mg/dag (vuxen) i 2 månader (utöver vitamineraler) vid start av 
gluten/laktosfri kost. Man kan också göra extratillägg av magnesium, järn och c-vitamin under någon månad.


Återkommer tröttheten går det bra att inta zinktillskott ytterligare i perioder om 1 månad i taget och se om tröttheten försvinner.

*Vill du läsa mer i ämnet samt hur kosten ligger till grund för mängder av sjukdomar, allergier och överkänsligheter så kan du göra det i den mest omfattande bok författaren Michael Håkansson släppte den 15 januari 2017. I augusti 2017 släpptes också Stora Kosthandboken.

Du hittar dem här: Hälsoproblem & sjukdomar orsakade av vad vi äter



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar