onsdag 9 mars 2011

Glutenintolerans/celiaki och uppkomsten av SLE (Systemisk lupus erythematosus)

Fler rapporter världen över presenterar fler och fler kopplingar mellan glutenintolerans/celiaki och sjukdomen SLE.

SLE är en allvarlig och ibland dödlig autoimmun sjukdom där kroppens immunförsvar angriper sina egna vävnader alltså samma typ av förlopp som vid celiaki där immunförsvaret angriper slemhinnan i tunntarmen och förstör densamma.

Vanliga manifestationer av SLE är feber, viktminskning, artrit, skador på nervsystem, och i vissa fall, hjärt- och njurskador.

Läkare jämställer ofta glutenintolerans med celiaki, en tarmskada där intag av gluten leder till diarré, förstoppning, viktminskning, viktökning, buksmärtor, uppblåst mage, sköldkörtelrubbningar, hudbesvär, lung/luftvägsbesvär och många andra problem.

Men glutenkänslighet påverkar även många olika delar av kroppen förutom tarmarna. Påvisar prover negativt för celiaki ska alltså inte nödvändigtvis känslighet för gluten uteslutas. Men även celiaki har hittats hos patienter med SLE .

Studier visar på positiva resultat vid uteslutandet av gluten i kosten hos SLE patienter.

*Vill du läsa mer i ämnet samt hur kosten ligger till grund för mängder av sjukdomar, allergier och överkänsligheter så kan du göra det i den mest omfattande bok författaren Michael Håkansson släppte den 15 januari 2017. I augusti 2017 släpptes också Stora Kosthandboken.

Du hittar dem här: Hälsoproblem & sjukdomar orsakade av vad vi äter




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar