tisdag 8 mars 2011

Halsbränna - Sura uppstötningar - Glutenintolerans - Celiaki


Få läkare är medvetna om att benskörhet och halsbränna är förknippade med glutenintolerans/glutenöverkänslighet (!).
En mindre studie har visat på omedvetenhet runt vårdcentralsläkare och deras syn på att Osteoporos är associerad med celiaki. 

Undersökningen visar att mindre än hälften av läkarna är medvetna om att benskörhet är en manifestation av just celiaki (!.)
Halsbränna är också ett vanligt symptom också vanligen inte erkänns av läkarna som en manifestation av gluten eller celiaki.
Glutenhaltig föda kan försämra ventrikeltömningen som i sin tur leder till mer mag-reflux. 

Inledande av en glutenfri kost och utsättande av komjölk, har visat sig påtagligt minska refluxsymtom och leder till läkning av esofagit (matstrupskatarr-inflammation i slemhinnan).

(Halsbränna speciellt vid framåtböjning och lyft, sura uppstötningar, fyllnadskänsla, klump i halsen, svårt att svälja, kronisk hosta, inflammation i struphuvudet med heshet, nattliga astmabesvär orsakad av sura uppstötningar som lättare uppstår då patienten är i liggande ställning)

En liten regel för att underlätta besvären är att aldrig dricka till måltiderna utan dricka mellan dessa. Närmare förklaring till detta hittar du i Stora Kosthandboken.

*Vill du läsa mer i ämnet och skaffa djupare kunskaper? Ta då en titt på boken "Hälsoproblem och sjukdomar orsakade av vad vi äter" (2017). I augusti 2017 släpptes också Stora Kosthandboken som också tar upp ämnet.

Böckerna finner du finner här: Hälsotillståndet


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar