tisdag 8 mars 2011

Hudsprickor - självsprickor - Glutenintolerans - Celiaki

*Inlägget uppdaterat 2015, 2016, 2017 och 2018  

Dermatitis palmoplantaris sicca

Hudsjukdom som kännetecknas av rodnad och smärtsamma sprickor i handflator, fotsulor och särskilt på fingrar och tår. Tillståndet brukar förvärras vintertid då vid växelvis exponering för kyla och varm torr inomhusluft. 

Näringsbrist 
Om huden är extremt torr och den är benägen att spricka, kan det vara ett tecken på näringsbrist. Extremt torr hud kan orsakas av brist på tillräckligt med vatten och brist av essentiella fettsyror, vitamin A, vitaminerna B6, B7 och D, men även E-vitamin eller kalium.
Här nedan följer lite information som kan vara bra att veta: 

Brist på vitaminer/mineraler:

C-vitamin 

Brist kan ge förhårdnader i huden, torr och fjällande hud. Många associerar inte C-vitaminet som med en ungdomlig och spänstig hud. Men C-vitamin är avgörande för hälsosam hydratisering (vätskebalans) av både hud och kollagen. Liksom E-vitaminet 
skyddar C-vitaminet huden från fria radikaler. Fria radikaler bryter ned kollagen och elastinfibrer som är ett viktigt stöd i huden och detta orsakar rynkor eller sprickor i huden.

A-vitamin 

A-vitamin är generellt förenat med hälsosyn, men det spelar också en viktig roll för att upprätthålla och föryngra hudvävnaden. A-vitaminet främjar celldelning och tillväxt, inklusive förnyelse av hudceller som leder till en slät och frisk hud samt hjälper till att stimulera produktion av kollagen och fibroblaster. Brist kan ge onormalt torr hud enligt en studie som publicerades år 2010 i Indian Journal of Dermatology
Alla kroppens celler behöver A-vitamin och hjälper t.ex. till att hålla hårbottnen lagom ”oljig”. Brist på A-vitamin kan således leda till kliande hårbotten, främja mjällbildning och ge upphov till torr sprucken hud, då speciellt under vintertid. Så var noga med att äta livsmedel rika på A-vitamin under vinterhalvåret. Det finns bra tillskott av A-vitamin att använda sig av speciellt om du har besvär med torr sprucken hud vintertid.

B3-vitamin (Niacin)

Låga nivåer av niacin kan leda till dermatitliknande hudbesvär som kännetecknas av fjällande och kliande hudåkommor. En studie från år 2015 som publicerades i den japanska Journal of Clinical Immunology säger att brist på B3 är associerad med fotosensibilitetsdermatit (ljuskänslig hud), vilket orsakar utslag, fjällande hudfläckar eller blåsor som är ett svar på ultraviolett strålning från solen. Brist på B3 kan även leda till torr och sprucken hud.

Vitamin B3 har historiskt varit populärt i kampen mot akne. Det har också länge använts mot hyperpigmentering i huden (hyperpigmentering är förmörkade områden av huden på grund av solskada eller inflammation, men kan även uppstå när höga nivåer av histamin frigörs i kroppen). När det gälller hyperpigmentering generellt så orsakas det främst av överdriven produktion av melanin, ett pigmentet som skapar mörkare hudfärg. Niacin (B3) är ett samlingsnamn för nikotinamid samt nikotinsyra. Det finns kosttillskott som innehåller B3 i både formen nikotinamid och nikotinsyra vilket är positivt om du har problem med sprucken torr hud. 

Dessa tillskott ger inga besvär med "flusher" vilket många andra tillskott av B3 kan ge, vilket man bör se upp med om man är känslig för bla. histaminfrisättning eller om man har högt blodtryck eller hjärtbesvär.
 

Vitamin B6 
Att B-vitaminer är viktiga för en vacker hud, är nog ingen nyhet för de flesta. Brist på B6 kan också leda till kliande, torr, fläckig eller fjällande hud.Hudförändringar runt näsa, mun och ögon.

Vitamin B7 (biotin)

Att få i sig mycket biotin via kosten är en viktig del av att hålla huden och hydratiserad. Biotinbrist är relativt sällsynt men kan orsaka torr fjällande hud och sprickbildningar i mungiporna (sprickor i mungiporna kan även ses vid brist på B2-vitamin).

Folsyra

Brist kan ge torr hud och håravfall. Man ska vara medveten om att överdosering av folsyra kan leda till att nivåerna av B12 undertrycks, men att det också kan leda till den som har besvär av akne kan se en ökning av besvären och att det även kan ge ojämn och torr hud. 

Zink 
Brist på zink i kroppen kan leda till torr och flagnande hud men även  håravfall och torr, flagig hårbotten samt vita fläckar på naglarna. 

Avslutningsvis kan jag berätta att dem jag följer som lider av glutenintolerans eller celiaki, och som numera brukar en strikt gluten/mejerifri kosthållning med vitamintillskott (speciellt A-vitamin, folsyra, B2, B3 och B6), har förbättrat olika besvär från huden och då speciellt besvär som återkommer vintertid med torr hud och självsprickor.

*Mer kommer fortlöpande att publiceras om detta ämne så bokmärk gärna sidan...


*Vill du läsa mer i ämnet samt hur kosten ligger till grund för mängder av sjukdomar, allergier och överkänsligheter så kan du göra det i den mest omfattande bok författaren Michael Håkansson släppte den 15 januari 2017. I augusti 2017 släpptes också Stora Kosthandboken.



Du hittar utförsäljningen av böckerna här: Hälsoproblem & sjukdomar orsakade av vad vi äter


www.halsotillstandet.se

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar