tisdag 8 mars 2011

Glutenintolerans-ungdomar och lyckopillerHur många unga matas inte av läkarkåren med lyckopiller som påverkar hjärnan negativt i längden. 
Man säger exempelvis "det fattas ett ämne i din kropp som vi behöver tillföra genom en medicin för att du ska må bra"Jag säger slopa spannmål och mjölk! "Fungerar inte magen - fungerar inte kroppen - ej heller knoppen!"


I en del fall utöver utsättande av glutenkällor även ALLA former av komjölksprodukter uteslutas helt och hållet för att återhämtningen ska bli tillfredsställande.


Det finns många neurologiska problem som vid odiagnostiserad och obehandlad celiaki omfattar neuropati, balansproblem (ataxi), krampanfall, MS-liknande symtom, huvudvärk, försämrat minne, depression och ångest, ouppmärksamhet (ADD / ADHD / DAMP), schizofreni, bipolär sjukdom, demens, muskelsvaghet, utvecklingsstörningar, Autism (Aspergers), mm...  


Sanningen är att många patienter har p.g.a läkares okunskap och inkompetens fått en rejäl fördröjning av sin diagnos som i sin tur leder till fördröjd behandling och kanske dåligt gensvar även på en strikt glutenfri diet, ett onödigt mångårigt lidande...

Den genomsnittliga tiden fram till diagnos för glutenintolerans/celiaki är hos vuxna mellan elva till tretton år! Ett gensvar på en strikt glutenfri kost kan ta upp till fem år och om neurologiska tillstånd finns med i bilden.


Många patienter med celiaki har vid MRT-undersökningar av hjärnan uppvisat vita "fläckar" på hjärnan. Dessa oidentifierade vita "fläckar" som dyker upp på MRT-bilder av hjärnan, hittas oftast på vissa platser/områden i hjärnan där mycket tyder på multipel skleros (flera "fläckar" i hjärnan).   


Många människor med celiaki har just MS symtom och dessa symptom svarar ofta på en glutenfri diet när det börjas i tid. Dom vita fläckar som kan ses på MRT av hjärnan återfinns normalt inte i dom områden där dom kan återfinnas vid klassisk MS. Istället är det vanligt att hitta dom i områden av hjärnan som har samband med migrän eller balanssvårigheter (ataxi).


De bevis som fortsätter att samla ihop sig, men som tyvärr ofta ignoreras eller missas är glutenets giftighet och negativa påverkan på vissa människors hjärnor, även om de inte har celiaki.


Nedan publicerar jag en skrivelse av Ron Hoggan (direktöversatt till svenska) :


Några fall av panikattacker har länge associerats med förhöjda nivåer
av vissa signalsubstanser, däribland serotonin. En färsk rapport av narkotika terapier för panikångest har föreslagit att modulering av serotonin nivåer kan ändra panik benägenhet och intensiteten av sådana attacker (1). Dessutom har en selektiv serotoninåterupptagshämmare, paroxetin, har visat sig vara ganska effektiva för att lindra detta tillstånd. Också av intresse, kanske är den rapporterade minskningen trombocytreceptorer för serotonin, och därmed en minskad kapacitet för transport av serotonin i blodomloppet, vid celiaki (3). De störningar i beteende och humör, som länge har erkänts vid celiaki, har postulerade som en möjlig konsekvens av förändrad ämnesomsättning serotonin som ofta finns vid celiaki (4,5). En koppling mellan gluten och panikattacker verkar vara en mycket rimlig möjlighet. Jag hoppas att detta är till hjälp. Hälsningar, Ron Hoggan   1. Blanchard DC, Griebel G, Rodgers RJ, Blanchard RJBenzodiazepine och sterotonergic modulering av antipredator och conspecific försvar. Neurosci Biobehav Rev 1998 september, 22 (5) :597-612 0 2. Dunner D, Kumar R Paroxetin: en översyn av klinisk erfarenhet. Pharmacopsychiatry maj 1998, 31 (3) :89-101 3. Chiaravalloti G, Marazziti D, Batistini A, Favilli T, Ughi C, Ceccarelli M, Cassano GB Trombocytnivå serotonin transportör vid celiaki. Acta Paediatr 1997 juli, 86 (7) :696-699 4. Hernanz A, Polanco jag Plasma föregångare aminosyror i centrala nervsystemet system monoaminer till barn med celiaki. Gut 1991 December, 32 (12) :1478-1481 5. Challacombe DN, Wheeler EE Är humörsvängningar hos barn med celiaki på grund av onormal ämnesomsättning serotonin? Nutr Hälsa 1987, 5 (3-4) :145-152 ------------------------- Andra format: Länkar: Pharmacopsychiatry maj 1998, 31 (3) :89-101 Paroxetin: en översyn av klinisk erfarenhet. Dunner D, Kumar R University of Washington Medical Center, Institutionen för psykiatri, Seattle 98105, USA. Den selektiva serotoninåterupptagshämmare paroxetin har omfattande studerats och är nu en etablerad terapi för behandling av depressivastörningar. Paroxetin har visat effekt i stora depression i båda unga och äldre patienter, med en förbättrad tolerabilitet över konventionella antidepressiva läkemedel. 
Paroxetin är effektiv över ett kontinuum av ångest och depressioner, inklusive svår depression, depression med ångest, samtidig depression och tvångssyndrom. 
Den första agent i sin klass godkänt för användning vid paniksyndrom, har paroxetin visats vara effektiva för att minska antalet panikattacker och att förhindra återfall. En världsomspännande klinisk databas har fastställt att paroxetin har en godartad biverkningsprofil. Paroxetin ger därför en effektiv och väl tolererad behandling för ett brett spektrum av psykiatriska sjukdomar. Acta Paediatr 1997 juli, 86 (7) :696-699 Blodplättar serotonin transportör vid celiaki. Chiaravalloti G, Marazziti D, Batistini A, Favilli T, Ughi C, Ceccarelli M, Cassano GB Institutet för pediatrik, universitetet i Pisa, Italien. Vi undersökte en perifer serotonerga markör, dvs trombocyter tritiummärkt imipramin (3H-IMI) bindningsställen, som är en del av 5-HT transportören komplexa liknande den som finns i hjärnan, hos 20 patienter som drabbats av celiaki (CD), jämfört med 20 friska kontroller. 
Trombocyt membran och 3H-IMI bindande genomfördes enligt ett standardiserat protokoll. Resultaten visade att celiaki patienter hade signifikant lägre 3H-IMI bindningsställen än kontroller. Detta fynd tyder på förekomsten av en dysfunktion i nivå med den 5-HT transportör som kan understryka den psykiska störningar ofta noterade hos celiaki patienter. Gut 1991 december, 32 (12) :1478-1481 Plasma föregångare aminosyror i centrala nervsystemet monoaminer i barn med celiaki. Hernanz A, Polanco jag Servicio de Bioquimica, Hospital La Paz, Madrid, Spanien. Vissa barn med celiaki visar beteendestörningar såsom depression och andra tecken som har samband med minskad central monoaminoxidas metabolism. Vi har därför undersökt hjärnan tillgänglighet av MAO prekursorer tryptofan och tyrosin i 15 obehandlade barn med celiaki och 12 behandlade barn med celiaki samt i 12 kontroll barn. 
Betydligt minskad plasma koncentrationer av tryptofan fanns hos obehandlade barn (medelvärde (SD) 13 (4) mumols / l, p <0.001) jämfört med behandlade barn (31 (13) mumols / l), och i båda grupperna av celiakibarn jämfört med kontroll barn (81 (22) mumols / l). En signifikant lägre andel av plasma tryptofan till stora neutrala aminosyror (tyrosin, valin, isoleucin, leucin, och fenylalanin) observerades också, vilket kan tyda på nedsatt tillgängligheten av tryptofan i hjärnan hos celiakibarn och var mer uttalad i obehandlade barn. Den osäkra tillgången på tryptofan skulle kunna producera minskade central serotonin syntes och i sin tur beteende störningar hos barn med celiaki. Nutr Hälsa 1987, 5 (3-4) :145-152 Är humörsvängningar hos barn med celiaki på grund av onormal serotonin ämnesomsättning? Challacombe DN, Wheeler EE Somerset Barnens Research Unit, Musgrove Park Hospital, Taunton, Somerset. Barn med obehandlad celiaki är karakteristiskt olyckliga och efter några dagars behandling med en glutenfri diet så förbättras deras humör. Denna förbättring i humöret kan snabbt vändas genom att införa gluten i kosten igen vilket antyder att en humoral agent kan involveras i denna process. 

Serotonin är en signalsubstans i hjärnan och avvikelser av serotoninmetabolismen har rapporterats vid celiaki, så skulle detta biogena amin vara den humorala agent som påverkar humörsvängningar vid celiaki. I denna recension i förhållandet mellan stämningen förändringar vid celiaki och serotoninämnesomsättning, kommer att utredas ytterligare.*Vill du läsa mer i ämnet om den processade mjölkens och det moderna spannmålets skadlighet och sjukdomsalstrande egenskaper kan du göra det i Michael Håkanssons populära böcker om kost och sjukdomar som du finner här: Hälsotillståndet


 
 

6 kommentarer:

 1. Väldigt intressant info. Borde spridas mer i tidningar och på tv snabbt!!

  SvaraRadera
 2. Det här är min historia. 25 år av bipolär och sedan, tack och lov gick jag till en godhjärtad endokrinolog som tog en titt på mina prover och som lyssnade min långa historia av krymper och medicinering och tittade mig i ögonen och sa "du är glutenallergiker". Han satte in mig på en helt spannmålsfri och socker fri diet, som jag "religiöst" respekterat de senaste tre åren. Inga mer kramper, inte mer medicin - och jag måste samtidigt undra varför det medicinska "brödraskapet" döljer sanningen ? Jag får också öppet erkänna att jag har en ovilja mot den psykiatriska industrin. Det finns en sådan stor, stor vinst med stora läkemedelsbolag som aktörer på den bipolär marknaden. De kommer undan med fruktansvärda saker. Hoppas att detta öppnar dörren för någon förändring. Detta gav mig frihet, kan bara hoppas att andra gör samma sak.

  SvaraRadera
 3. Jag hörde att mejeriprodukters peptider (från kasein) lämnar kroppen efter ungefär 2-4 dagar och att gluten tar mycket längre tid. Hur lång tid tar det att eliminera gluten från systemet, eller åtminstone föra det ner till en acceptabel nivå? Är det möjligt att gluten kanske aldrig skulle kunna lämna kroppen helt?

  SvaraRadera
 4. I en studie fann man en 22% minskning under 5 månader för barn (medelålder 9år). Peptider kan lämna kroppen snabbare hos små barn eftersom de har lagrat in mindre - men de tenderar att ha mer abstinensbesvär.
  Vid Celiaki fanns det fortfarande antikroppar / Gliadin komplex kvar i kroppen efter cirka 7 år på Glutenfrikost.
  /Micke

  SvaraRadera
 5. Efter 15 år av ångest och depression började jag medicinera med SSRI-preparat för cirka 12 år sedan, det har hjälpt mig väldigt mycket men jag har alltid känt att jag upplever onormal trötthet, brain fog och perioder av passivitet och koncentrationssvårigheter. Så var det även innan medicinerna kom in i bilden. I vintras var tillståndet svårt, jag kunde sova 12 timmar om dagen och ändå vara dödstrött. Dessutom hade jag konstant förstoppning. Som av en ingivelse bestämde jag mig för att sluta med gluten och efter bara några dagar försvann min brain fog, min förstoppning och jag vaknar nu utsövd efter en normal natts vila. Började då söka på nätet efter någon slags förklaring och stötte bl.a. på den här sidan. Jättetacksam för all information här. känns som en bekräftelse på att min inuition ledde mig rätt. Att slippa äta mackor, pasta och bullar gör ju att man tvingas leta lite nyttigare föda dessutom. Så tack för alla inspirerande texter härinne! Hälsningar Annika

  SvaraRadera
 6. Min datter på ni blir "gal" og destruktiv/depresiv når hun spiser gluten. Hun elsker selvfølgelig gluten, men lever nå 99% glutenfritt. Spiser hun er pepperkake, så går det galt... symptomene forsvinner rimelig raskt når hun kutter det ut. Er testet for gluten allergi men har ingne utslag på prøver. Vitminstatus er ok. Tenk hvor mange som ville hatt det bedre uten gluten....

  SvaraRadera