tisdag 8 mars 2011

Mitralisklaffprolaps - Barlow syndrom - blåsljud på hjärtat - Celiaki

Mitralisklaffprolaps (framfall). Blåsljud på hjärtat (även känt som "Barlow syndrom").

Vid Mitralisklaffprolaps/Barlows syndrom stängs först mitralklaffen normalt, men ger sedan plötsligt efter (prolaps). Ibland sker prolapsen i hela klaffen, ibland i det ena av de två seglen och ibland i bara en del av ett segel. 

Prolapsen ger upphov till det högfrekventa klick-ljud som Barlow hörde. Barlows syndrom kan också ge upphov till ett blåsljud då blod strömmar tillbaka genom en läckande mitralklaff.

Biljud av ovannämnda slag upptäcks ganska ofta vid auskultationer (när läkaren lyssnar på hjärtat) och är för det mesta helt ofarliga. Bara vid misstanke om en betydande mitralinsufficiens (mitralklaffen läcker) behöver saken utredas närmare. 

Barlows syndrom upptäcks ofta då patienten söker hjälp för extrasystolier (extraslag), vilket ofta hör ihop med syndromet. 

Mitralisklaffs operationer började uppföras 1960, då kirurger ersatte sjuka klaffar med en konstgjord klaff. Klaffen ersättes då med en metall- eller djurvävnads klaff. 
Metallen i klaffen hade en tendens att bilda blodproppar, vilket kunde leda till en stroke, så att patienter måste ta en blodförtunnande medicin för resten av livet, med risk för blödning.

Detta tillstånd är överrepresenterat hos celiakipatienter med svår zinkbrist.....*Vill du läsa mer i ämnet samt hur kosten ligger till grund för mängder av sjukdomar, allergier och överkänsligheter så kan du göra det i den mest omfattande bok författaren Michael Håkansson släppte den 15 januari 2017. I augusti 2017 släpptes också Stora Kosthandboken.

Du hittar dem här: Hälsoproblem & sjukdomar orsakade av vad vi äter


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar