tisdag 8 mars 2011

Multiallergi - Glutenintolerans - Celiaki

Glutenintolerans/celiaki


Ämnesomsättningsstörning, där tunntarmens slemhinna irriteras av proteinet gliadin, som är en del av proteinkomplexet gluten. Vid glutenpåverkan/celiaki förändras tarmslemhinnan när den kommer i kontakt med gliadin, och tarmväggen blir slät, så att de utväxter (tarmvilli) som normalt finns på tarmslemhinnan försvinner. Det sänker eller förstör tarmens förmåga att uppta matens näringsämnen. 


Celiaki kan bl.a. medföra läckande tarm, födoämnesallergier, vitamin- och mineralbrist, infektioner, benskörhet, leversjukdom samt ett försvagat immunsystem, samt mängder av andra följdsjukdomar, varav flertalet dödliga. Perforeringar (läckande tarmbarriärer) kan dessutom medföra multiallergi.



*Vill du läsa mer i ämnet samt hur kosten ligger till grund för mängder av sjukdomar, allergier och överkänsligheter så kan du göra det i den mest omfattande bok författaren Michael Håkansson släppte den 15 januari 2017. I augusti 2017 släpptes också Stora Kosthandboken.

Du hittar dem här: Hälsoproblem & sjukdomar orsakade av vad vi äter


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar