tisdag 8 mars 2011

Epilepsi och obehandlad celiaki

Epilepsi, gluten och kosten

Kramper och epilepsi är inte vanligt, ca 1 % av personer med obehandlad celiaki beräknas ha dessa besvär. Runt 3-5 % av befolkningen kan förväntas få ett anfall någon gång under sin livstid men givetvis behöver då inte glutenintolerans eller celiaki vara inblandat. Men det har tydligt visat att gluten påverkar nervsystemet och att även brist på magnesium kan vara en faktor och brister uppstår lätt vid försämrat näringsupptag i tarmen och då främst vid villusatrofi (reducerad tarmslemhinna).

En studie som utvärderade celiaki, epilepsi och förkalkningar i hjärnan visade att samma gener som är involverade runt glutenintolerans även var inblandade i upphovet till epilepsi och kramper. Hos dom drabbade hittades antigliadin-antikroppar (immunsystemets reaktion mot gluten) i deras ryggmärgsvätska. Detta är den vätska som omger hjärnan och ryggmärgen. En studie påvisade kalkbildningar i hjärnan hos en epilepsipatient som även bar på celiaki.

Gluten ger upphov till en inflammation i tunntarmen som skadas som i sin tur leder till en läckande tarm. När gluten lämnar tarmen och hamnar i blodomloppet, så reagerar immunförsvaret även här . Studier visar att immunförsvaret reagerar på gluten varhelst den hittar det och gluten verkar kunna få tillgång till ALLA delar av kroppen.

Begreppet "läckande tarm" som orsakas av gluten är något som få accepterar inom läkarkåren som förklaring till många besvär, trots att det är bevisat att tillståndet existerar. Den som lider av epilepsi och som inte fått klara besked om det finns en skada i hjärnan eller ej, bör prova en glutenfri kost för att utvärdera om anfallen blir färre eller upphör.

Här kan du läsa ett annat inlägg på denna blogg om epilepsi och kost: Fri från epilepsi på gluten & mjölkfri diet

Referenser + extra information till artikeln:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17122729

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27073830

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9296173

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3414652 

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8504785

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15737700

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23646005

Coeliac disease, folic acid deficiency and epilepsy with cerebral calcifications.

Epilepsy, cerebral calcifications and clinical or subclinical coeliac disease. 

Celiac disease, bilateral occipital calcifications and intractable epilepsy.

*Vill du läsa mer i ämnet samt hur kosten ligger till grund för mängder av sjukdomar, allergier och överkänsligheter så kan du göra det i den mest omfattande bok författaren Michael Håkansson släppte den 15 januari 2017. I augusti 2017 släpptes också Stora Kosthandboken.

Du hittar dem här: Hälsoproblem & sjukdomar orsakade av vad vi äter


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar