tisdag 8 mars 2011

Skörbjugg - C vitaminbrist och Celiaki.

Skörbjugg och celiaki - Brist på C-vitamin


Skörbjugg är ett tillstånd som orsakas av en brist på C-vitamin i kosten.Tecken på skörbjugg inkluderar trötthet, muskelsvaghet, led-och muskelvärk, utslag på benen, och blödande tandkött. Förr i tiden var skörbjugg vanligt bland sjömän och andra människor som berövas färsk frukt och grönsaker under lång tid.


C-vitamin är en viktig antioxidant som är inblandad i utvecklingen av fett, vitaminmetabolismen, biosyntesen av neurotransmittorer, immunförsvaret, produktionen av kollagen (bindvävsprotein) och sårläkning. Brist på C-vitamin i kosten är den främsta orsaken till skörbjugg men även vid tillstånd som obehandlad celiaki. 

Brist på C-vitamin under graviditet kan utveckla infantil skörbjugg. Hos barn kan brist orsaka smärtsam svullnad i benen tillsammans med feber, diarré och kräkningar. Hos vuxna omfattar tidiga tecken på skörbjugg: svaghetskänsla, anemi, blödning under huden och i slemhinnor, blödande tandkött, förhårdnad av musklerna i benen, trötthetssyndrom, värkande muskler, renal osteodystrofi (med bl.a. rörelseinskränkningar), tandlossning.

Väldigt små röda blodblåsor till större lilafärgade fläckar kan uppstå på huden och på benen (smalbenen) som är ett vanligt symptom på C-vitamin brist-Skörbjugg i inledande skede. Sårläkning försenas och ärr som hade läkt kan börja brytas ner. Tandköttet sväller och blöder lätt, och småningom leder detta till tandlossning. 

C-vitaminbrist kan även spela en viss roll runt bland annat artrit och skelettsmärtor

Hos många äldre kan man se en viss kutighet (likt ankyloserade spondylit) och redan där ska man misstänka brist på C-vitamin, man ska då ha i åtanke att en skadad tarm (celiaki) inte kan tillgodogöra sig C-vitamin och därmed påverkas kollagenet (bindväven) som har 
en stödjande och sammanhållande funktion i kroppens vävnader, organ, brosk och ben.

Vid anorexi kan också tydliga tillstånd och tecken C-vitaminbrist förekomma. Skörbjugg i obehandlat tillstånd leder till döden.
Bra källor till C-vitamin i kosten är citrusfrukter som apelsiner, citroner, lime och grapefrukt, bär, tomater, grön paprika, kål, broccoli och spenat.

Mer intressant om C-vitaminbrist-Skörbjugg kommer att publiceras i mån av tid.*Vill du läsa mer i ämnet samt hur kosten ligger till grund för mängder av sjukdomar, allergier och överkänsligheter så kan du göra det i den mest omfattande bok författaren Michael Håkansson släppte den 15 januari 2017. I augusti 2017 släpptes också Stora Kosthandboken.  Båda böckerna är omtryckta, utökade och uppdaterade i maj 2018.


1 kommentar:

  1. Hej du skriver : man ska då ha i åtanke att en skadad tarm (Celiaki) inte kan tillgodogöra sig C-vitamin och därmed påverkas kollagenet (Bindväven) som har
    en stödjande och sammanhållande funktion i kroppens vävnader, organ, brosk
    och ben.Jag hade en oupptäckt gluten länge vet inte hur länge kanske sen barnsben fick diagnos när jag var 30 det är 20 år sedan .Min fråga har min tarm läkt och kan jag ta upp näring nu som tex c-vitamin

    SvaraRadera