tisdag 8 mars 2011

Våra djur och gluten - avelssuggor sjuka av vitt bröd


Mycket intressant om glutens verkan på våra djur!

För ett antal år sedan gjorde en grisbonde en överenskommelse med 2 större butiker att få hämta gammalt överblivet vitt bröd och kaffebröd för att ge åt sina grisar. Bonden hade även ett större antal avelssuggor utöver vanlig grishållning på gården.

Efter ca 6 månader märkte bonden att avelssuggorna hade svårare än vanligt att bli gravida och drabbades ofta av luftvägsbesvär och lunginflammationer. Besvären hos avelssuggorna ökade allt efter som tiden gick, med bl.a missfall, dödfödda kultingar och vissa av suggorna hade även temperaturväxlingar med små febertoppar. (vilket tyder på inflammatoriska processer/reaktioner).

Flera veterinärer undersökte suggorna och kunde inte förklara besvären, men till slut engagerade sig en yngre veterinär i saken och började dra paralleller med suggornas åkommor till människans glutenintolerans.

Bonden upphörde med att utfodra sina djur med det gamla brödet och kaffebrödet och efter ett halvår märktes påtagliga förbättringar av suggornas hälsa...De blev helt enkelt friska.

Fler rapporter finns om att under dom sista 15 åren har bl.a grisars hälsa i många fall försämrats, med luftvägsbesvär och lunginflammationer, man ska då ha i åtanke att även modernt foderspannmål innehåller högre halter av gluten än tidigare, exponeringen har blivit mer påtaglig, och även gris likt människa kan drabbas av läckande tarm av vetet.

Beslutande myndigheter vill nu att grisbönder själva ska få hantera antibiotika och själva behandla sina djur vid luftvägsbesvär och lunginflammation! En tanke här är ju att konsumenten exponeras för läkemedelsrester som hamnar i köttet.

Ett varningstecken att ta fasta på...det moderna spannmålet har alltså skadlig inverkan på även djuren...*Vill du läsa mer i ämnet samt hur kosten ligger till grund för mängder av sjukdomar, allergier och överkänsligheter så kan du göra det i den mest omfattande bok författaren Michael Håkansson släppte den 15 januari 2017. I augusti 2017 släpptes också Stora Kosthandboken.

Du hittar dem här: Hälsoproblem & sjukdomar orsakade av vad vi äter


 

1 kommentar:

  1. Självklart. Inga husdjur, utom möjligen vissa fåglar, är anpassade för att äta spannmål. De flesta hundar och katter i Sverige idag lever med spannmål som bas. Rovdjur som tuggar på ax hellre än jagar? Massor av hundar har mängder av symptom av samma art som vi människor i Sverige. Laxar föds upp på spannmål och blir sjuka och tappar fjällen. Man blir så ledsen. Hälsningar en glutenintolerant,laktosintolerant, diabetiker 1 och hypothyreos som var uppfödd på välling.

    SvaraRadera