fredag 5 oktober 2012

Diabetes typ 1 - typ 2 - kost - paleo - medelhavsdiet - Celiaki

Diabetes typ 1 & 2 och celiaki/glutenintolerans

Den enda behandlingen för celiaki är en glutenfri kost något annat botemedel finns inte. Gluten är ett protein som finns i de flesta spannmål, däribland vete, korn och råg. Att inta en glutenfri kost lindrar symptomen hos personer med celiaki och hos de som är känsliga för gluten, men en studie publicerad i Diabetologia Journal rapporterar att även diabetiker bör överväga en glutenfri kost.

Studien studerade personer med typ 2-diabetes insatta på paleodiet versus medelhavskost. (paleodieten innehåller inget spannmål, mjölk, eller salt). I paleokosten ingår frukt, grönsaker, nötter, skaldjur och magert kött. Kosten är baserad på hur man åt förr. Medelhavsdieten innehåller också frukt, grönsaker, skaldjur och magert kött. Den största skillnaden är att medelhavsdieten rekommenderar oraffinerade spannmål, såsom fullkornsprodukter. Lite mejeri ingår också i denna kost.

Resultaten av denna studie visade att människor på medelhavskosten hade en mycket liten, om någon alls, förbättring av diabetessymptomen. Den grupp som däremot följde paleodieten utan spannmål och mjölk upplevde förbättringar i sina diabetes symptom, detta påvisar ett klart samband mellan en glutenfri kost och diabetes.

Gruppen som intog medelhavskosten upplevde en 7 procent lägre ökning av glukos som svar på kolhydratintaget, medan gruppen som intog paleodieten fick 26 procent minskning. Den grupp som åt den gluten och mjölkfria paleodieten hade normala glukosnivåer i slutet av studien.

Kost och diabetes
För bara ett decennium sedan var förekomsten av typ 2 -diabetes bland barn i åldern 12 till 19 liten. Nu växer den i en allt snabbare och alarmerande takt. Dessutom har experter konstaterat att diabetes utvecklas snabbare hos barn än vuxna, plus att det är svårare att behandla.

Att inta en diabeteskost utan spannmål eller mejeriprodukter kan hjälpa många av de barn och vuxna som är i riskzonen för att utveckla diabetes. Det skulle också gynna människor med celiaki, där många inte har en aning om att de har sjukdomen. Experter uppskattar att bara i USA har cirka 15 procent av befolkningen någon form av överkänslighet för gluten.

Kanske kan de personer med diabetes typ 1 också faktiskt få störst hjälp av en glutenfri kost. Experter uppskattar att cirka 10 procent av personer med diabetes typ 1 faktiskt också har celiaki. Men uppskattningen tar inte hänsyn till hur många diabetiker som faktiskt också i botten kan ha en viss intolerans/reaktion mot gluten.

Vill du läsa mer om detta ämne och gå på djupet i kopplingen mellan kost och sjukdomar bör du läsa: "Hälsoproblem & sjukdomar orsakade av vad vi äter" (2017). I augusti 2017 släpptes också Stora Kosthandboken.

Du hittar böckerna här: Bokrelease 2017Inga kommentarer:

Skicka en kommentar