söndag 28 oktober 2012

Mejerifri kost kräver ofta tillskott av de viktiga aminosyrornaAminosyror är byggstenar för alla proteiner, och varje enskild protein innehåller sin egen specifika sekvens av aminosyramolekyler. Aminosyror är anslutna till varandra genom peptidbindningar. Tjugotvå aminosyror används för att göra proteiner, och de är sammanlänkade i kedjor för att bilda olika proteiner.

Aminosyror är de byggstenar som bygger upp protein i kroppen, till exempel hormoner, muskler och immunförsvarsceller. Det finns 20 olika aminosyror i kroppen och alla har sina egna speciella egenskaper. En specifik aminosyra behövs för att stimulera muskeltillväxt, en annan till underhåll- nybildning av ledbrosk och en tredje ger muskelenergi och minskar tröttheten.

Aminosyror delas upp i två huvudtyper - essentiella aminosyror och icke-essentiella aminosyror. Essentiella aminosyror är de som inte kan tillverkas av kroppen och måste därför tillföras via kosten. Icke-essentiella aminosyror kan syntetiseras av kroppen.

De 9 essentiella aminosyrorna är:
Histidin, isoleucin, leucin, lysin, metionin, fenylalanin, treonin, tryptofan och valin. Alla dessa kan återfinnas i mjölkproteiner. De 13 icke-essentiella aminosyror är alanin, arginin, asparagin, asparaginsyra, cystein,  cystin, glutaminsyra, glutamin, glycin, hydroxiprolin,  prolin,  serin och tyrosin.

De 8 aminosyror som är essentiella för vuxna är:
Fenylalanin, isoleucin, leucin, lysin, metionin, treonin, tryptofan och valin.

För barn är även följande aminosyror essentiella:
Arginin och histidin

De övriga aminosyrorna kan kroppen tillverka själv ur andra aminosyror eller ur mellanprodukter i ämnesomsättningen som inte är aminosyror.
Är man däremot vegan eller vegetarian så är risken stor att man drabbas av bristsjukdomar om man inte tänker noga på vad man äter. Det är då främst de essentiella aminosyrorna lysin och treonin som veganer/vegetarianer brukar få brist på. Därför är det viktigt för vegetarianer att äta av det mesta från växtriket.

Halter av aminosyror i mjölk
Komjölk innehåller följande mängder av aminosyror, uttryckt som mg/per 100 gram mjölk: 219 mg isoleucin, 430 mg leucin, 248 mg lysin, 86 mg metionin, 239 mg fenylalanin, 218 mg tyrosin, 153 mg treonin, 255 mg valin, 88 mg arginin, 118 mg histidin, 140 mg alanin, 233 mg asparaginsyra, 633 mg glutaminsyra, 79 mg glysin, 283 mg prolin och 188 mg serin.

Essentiella aminosyror i ägg

Ägg är en bra källa till protein, eftersom de ger dig alla essentiella aminosyror. Enligt USDA, innehåller ett 70 grams ägg 0,515 g treonin, och 0,419 g isoleucin. Ett ägg innehåller också lysin, leucin, histidin, fenylalanin, tryptofan, valin och metionin. Dessa aminosyror hjälper bildar proteiner för att bygga och upprätthålla en stark och frisk kropp.

Icke-essentiella aminosyror i ägg
Ett ägg innehåller ett rikt utbud av icke-essentiella aminosyror, inklusive tyrosin, hela 0,429 mg per 70 gram ägg. Ägg innehåller även arginin, alanin, glutaminsyra, asparaginsyra, glycin, prolin, och serin.

De olika aminosyrornas funktioner i kroppen:

Alanin : Stärker  immunförsvaret, minskar risken för njursten, stöd för att lindra hypoglykemi.
Arginin : Ökar antalet spermier, påskyndar sårläkning, förbättrar sexuell aktivitet hos män, ökar muskelvävnad.
Asparagin: Främjar balans i det centrala nervsystemet.
Asparaginsyra , grenade aminosyror (leucin, isoleucin, valin. Stärker immunförsvaret, ökar konditionsnivå och uthållighet, rensar ut skadligt ammoniak från kroppen.
Cystein : Hjälper till att förhindra håravfall, lindrar psoriasis, förbättrar förutsättningarna för hårväxt, hud och naglar, främjar fettförbränning och muskeluppbyggnad. (omvandlas i kroppen till cystin om det behövs)
Cystin : Stöd för att förebygga biverkningar av cellgiftsbehandling och strålbehandling, minskar ackumuleringen av åldersfläckar. (omvandlas i kroppen till cystein om det behövs)
Glutaminsyra : Hjälper till att förbättra hjärnans funktioner, stöd i metabolismen från socker och fett, användbart vid behandling av barn med beteendestörningar, epilepsi och muskeldystrofi. (omvandlas till glutamin)
Glutamin : Hjälper till att förbättra hjärnans funktion, lindra trötthet, förbättrar sårläkning, bygger och underhåller muskler, förbättrar humöret, minskar suget efter socker och alkohol. (omvandlas till glutaminsyra i hjärnan).
Glycin : Nödvändigt för centrala nervsystemet, hjälper till vid läkning, hjälper till att reglera magsäckens syranivåer, förhindrar anfall (glycin är en hämmande neurotransmittor i det centrala nervsystemet). (kan konverteras till serin i kroppen när det behövs).
Histidin : Hjälper till att lindra ledgångsreumatism, lindrar stress, stöd för att förbättra libido.
Lysin : Hjälper till att förbättra koncentrationsförmågan, förbättrar fertiliteten.
Metionin : Hjälper till att sänka kolesterolet, hjälper i behandling av schizofreni och Parkinsons sjukdom, kan skydda mot tumörer.
Ornitin : Fungerar som ett muskelbyggande hormon, ökar styrkan av arginin.
Fenylalanin : Fungerar som ett antidepressivt medel, hjälper till att undertrycka aptit, kan fungera i vissa former som ett naturligt smärtstillande medel.
Prolin : Hjälper till vid sårläkning, bidrar till att öka inlärningsförmågan.
Serin: Hjälper att lindra smärta, kan ha en viss anti-psykotisk effekt.
Taurin : Stärker hjärtverksamheten, kan förhindra makuladegeneration (åldersförändringar i gula fläcken), stöd vid nedbrytning av fetter och absorption av fettlösliga vitaminer.
Treonin : Nödvändigt för tillgodogörandet av protein i kosten, kan ge symtomatisk förbättring hos vissa patienter med Lou Gehrig's sjukdom (ALS).
Tryptofan : Hjälper att minska ångest, stödjer en bättre sömn, kan hjälpa till att lindra sug efter alkohol (alkoholism).
Tyrosin : Ökar sexlusten, hjälper till att lindra stress, kan fungera för att minska aptiten och höja humöret.
*Bra källor för kalcium då man inte brukar mjölk eller mejerivaror:
Kalcium per 100 g av angivet livsmedel:

Sesamfrön (oskalade) - 1160 mg
Nässlor - 490 g
Dill - 343 mg
Persilja - 340 mg
Torkade nypon - 310 mg
Sötmandel - 265 mg
Lutfisk (kokt) - 210 mg
Hasselnötter - 188 mg
Vitlök - 181 mg
Paranötter - 176 mg
Sardiner - 175 mg
Spenat (fryst) 175 mg
Sniglar - 170 mg
Rucolasallad - 160 mg
Grönkål (färsk) - 157 mg
Fikon (torkade) - 144 mg
Vita bönor (torkade) - 144 mg
Rabarber - 140 mg
Grönkål (fryst) - 136 mg
Pistagemandel - 135 mg
Bruna bönor (torkade) - 135 mg
Papaya (torkad) - 135 mg
Sesamfrö (skalade) - 131
Tofu - 128 mg
Krabba (konserverad) - 120 mg
Solroskärnor - 116 mg
Räkor (kokta, skalade) - 115 mg
Abborre - 110 mg
Svarta vinbär - 94 mg
Valnötter - 94 mg
Spenat (färsk) - 93 mg
Siklöja - 89 mg
Jordnötter - 86 mg
Palsternacka - 74 mg
Sojabönor (kokta) - 73 mg
Musslor - 71 mg
Lax - 69 mg
Fänkål - 64 mg
Sill - 63 mg
Sockerärtor - 62 mg
Oliver - 61 mg
Havskräfta - 60 mg
Havregryn - 56 mg
Kaktusfikon - 56 mg
Rotpersilja - 55 mg
Gös - 54 mg
Svartrot - 53 mg
Friséesallad - 52 mg
Ägg - 52 mg
Kronärtskocka - 51 mg
Mangold - 51 mg
Vitkål - 50 mg
Russin - 50 mg
Rättika - 50 mg
Strömming - 50 mg
Vitling - 50 mg
Kikärtor (kokta) - 49 mg
Apelsin - 46 mg
Cashewnötter - 45 mg
Aprikoser (torkade) - 45 mg
Vaxbönor - 45 mg
Gröna bönor - 44 mg
Kumquat - 44 mg
Vitt vin - 44 mg
Röda vinbär - 43 mg
Stenbitsrom - 43 mg
Ål - 43 mg
Surkål - 42 mg
Broccoli - 41 mg
Rädisor - 41 mg
Flundra - 41 mg
Kummel - 41 mg

*Not. Vill du läsa mer om aminosyror/vitaminer/mineraler och hur de verkar och vad som händer vid brister och hur felaktig kost framkallar brister och sjukdomar? Du kan läsa om allt detta i den omfattande "Hälsoproblem & sjukdomar orsakade av vad vi äter" (2017). I augusti 2017 släpptes också Stora Kosthandboken. Båda böckerna uppdaterades i maj 2018

Du hittar böckerna här: Bokrelease 2017


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar