torsdag 4 oktober 2012

Sköldkörtel - prover - T3 - T4 - TSH - Uppföljning - Celiaki - Glutenintolerans


Efter att sjukvården ställt diagnosen celiaki och när sedan en strikt glutenfri kost införts, är det av yttersta vikt att sköldkörteln och dess funktioner nu följs upp med jämna mellanrum för att kontrollera värden och eventuella avvikelser!


Många läkare tar lite för lätt på uppföljningsbiten och därför är det viktigt att framföra sina önskemål om provtagningar.

Inte heller har alla läkare kunskaperna att "tolka" nivåerna i "normalområdet" för proverna rätt utan litar till "referensvärdet" och stirrar sig blinda på detta. En duktig och kunnig läkare kan utläsa var i normalområdet provet hamnar - högt eller lågt, och hur TSH, T3 och T4 enskilt och tillsammans utvärderas.

Det finns fall där hypertyreos (överaktiv sköldkörtel) också upptäckts vid diagnosen celiaki, och efter diagnosen och när en glutenfri kost införts, så har tillståndet gått över till hypotyreos (underaktiv sköldkörtel), det finns även fall på en omvänd ordning.

En forskargrupp, som leds av Dr Peter Elfström vid Universitetssjukhuset Örebro, gav omdömen på svenska nationella patientjournaler för perioden år1963 till år 2003. Teamet jämförde andelen sköldkörtelsjukdomar för 14000 personer med celiaki mot 68000 kontrollpersoner som ej diagnostiserats för celiaki.

Resultaten visade att personer med celiaki diagnostiseras med hypotyreos mer än fyra gånger så ofta som icke-glutenallergiker, med hypertyreos mer än tre gånger så ofta som icke-glutenallergiker och med giftstruma mer än 3,6 gånger så ofta som icke-glutenallergiker. Dessutom fungerar relationen åt båda hållen: personer med etablerad hypotyreos, hypertyreos och tyreoidit uppvisar ofta celiaki.

Dessa resultat stod sig även efter uppgifterna justerades för potentiella förväxlingar, inklusive förekomsten av diabetes mellitus. Forskarna teoretisera att sambandet mellan celiaki och sköldkörtelsjukdom kan bero på olika  genetiska eller immunologiska egenskaper.

Detta är bara den senaste i en rad studier som driver på vikten av tidig testning av misstänkta celiaki fall, eftersom tidig upptäckt och behandling med en glutenfri kost kraftigt minskar associerade komplikationer vid celiaki.

Eftersom autoimmuna sjukdomar kan gå hand i hand, och det finns en andel av Hashimotospatienter som också har celiaki och omvänt, de med celiaki löper en högre risk att få hypotyreos (förutom diabetes eller reumatoid artrit). Uppskattningar är att 10-14 % av med hypotyreos har celiaki, men siffran/mörkertalet kan vara högre. Det föreslås nu att göra kontroller för celiaki och upptäcka sjukdomen i tid och undvika gluten för att stoppa en autoimmun sjukdom att drabba sköldkörteln eller förhindra i tid att det utvecklas.

En annan viktig anledning att nämna celiaki i förhållande till sköldkörtelsjukdomar är: när du är underbehandlad på grund av att den insatta tyroxinmedicinen exempelvis Levaxin, etc, eller om du är odiagnostiserade på grund av läkarens övertro på TSH, kan detta faktiskt leda till att ditt immunförsvar äventyras, och som även kan leda till just de förhållanden som kan utlösa autoimmuna reaktioner, däribland muntorsk, vaginala infektioner eller candidiasis (svampöverväxt i tarmen). Dessa tre kan också utvecklas på grund av en binjureinsufficiens.

*Candida är också grunden till candida septicemia, som kan vara en livshotande systemisk infektion och är allvarlig variant av candidiasis. Kartläggning av candida kan ske med hjälp av avföring, saliv, blod eller urin.

*Vill du läsa mer i ämnet samt hur kosten ligger till grund för mängder av sjukdomar, allergier och överkänsligheter så kan du göra det i den mest omfattande bok författaren Michael Håkansson släppte den 15 januari 2017. I augusti 2017 släpptes också Stora Kosthandboken. Båda böckerna uppdaterades i maj 2018.

Du hittar dem här: Hälsoproblem & sjukdomar orsakade av vad vi äter


1 kommentar:

  1. Jag har sökt läkarvård pga förlamande trötthet under lång tid. För ca 2 år sedan togs prover, där sköldkörtelvärdet var lågt. TSH är det enda jag känner igen som togs. Det bedömdes ändå att min trötthet berodde på stress, och man följde inte upp. Nu provar jag mig själv fram via kost för att märka om det gör skillnad utan gluten osv. Märker humörsvängningar och extrem trötthet efter att ha ätit vitt mjöl.. Bör jag ändå kolla upp ev Celiaki på något sätt, och sköldkörtelvärde? Vilka prover ska jag be om? Det verkar ju slarvas en del i vården när det gäller sånt här.

    SvaraRadera