onsdag 21 november 2012

Ett varningens finger för Apotekets självtest av glutenintolerans!


Apoteket går nu ut och gör reklam för olika självtester och testet för glutenintolerans har visats upprepade gången i Tv-rutan och säkert invaggas många i en falsk säkerhet att man nu enkelt kan testa sig själv.

Visar testet inget och personen litar blint resultatet, kan detta kanske få ödesdigra konsekvenser för den sjuke om det ändå föreligger en glutenintolerans/celiaki i botten.

Ett varningens finger för att detta test är att det är precis lika otillförlitligt som sjukvårdens prov för glutenintolerans.Det enda någorlunda säkra testsätt vore att mäta antikroppar direkt på tarmslemhinnan men detta test finns ännu inte tillgängligt.

Den absolut säkraste metoden är att på eget beslut köra en testperiod om 3 månader, där man strikt avhåller sig från alla glutenkällor och gör en utvärdering. Skulle det visa sig att vissa besvär ändå kvarstår, så tar man även bort alla mejeriprodukter (mjölk, smör, ost, grädde, yoghurt,mm) och invänta resultat.

*Vill du veta mer om detta och även hur många sjukdomar och kost är kopplade till varandra kan du läsa: "Hälsoproblem & sjukdomar orsakade av vad vi äter" (2017). I augusti 2017 utkom också Stora Kosthandboken av Michael Håkansson.

Böckerna hittar du här: Bokrelease 2017Inga kommentarer:

Skicka en kommentar