onsdag 12 juni 2013

Så hanterar du glutenintolerans och tecken du man ge akt på

Något var och en bör reflektera över:

1 Omedelbara symtom

Var uppmärksam på hur det kommer an på din ork när du äter mat som innehåller gluten. Ibland kan energinivåerna sjunka något efter att ha förtärt en stor måltid, medan din kropp smälter maten. Eftersom gluten intoleranta individer ofta måste arbeta hårdare för att försöka bekämpa effekterna av gluten i mag-tarmkanalen, känner de väldigt ofta en trötthet efter att ha ätit. 

Till skillnad från den tillfälliga letargi (onormal psykisk trötthet och nedsättning i den mentala förmågan, som ger den drabbade en känsla av dvala) som kan uppstå från tid till annan, kan personer som lider av glutenintolerans vara helt utmattade efter sina måltider.


2. Försök att ge akt på din mentala och emotionella status efter att ha ätit vete eller produkter som innehåller vete. Många personer som lider av glutenintolerans klagar över irritabilitet efter att ha ätit. Irritabilitet kan vara relaterat till trötthet eller kan det uppstå som ett resultat av känslan att vara orkeslös – ”körd i botten” -som liknar status när man känner sig sjuk vid en förkylning eller influensa. 

Vissa personer med glutenintolerans berättar om tillstånd där de mer eller mindre känt sig ”omtöcknade" nästan direkt efter att de ätit. Med andra ord, de förlorar lätt sin tankegång och att hitta koncentrationen verkar vara svårt.
3. Ge akt på om huvudvärk uppkommer efter en måltid. Symtom på huvudvärk är ospecifikt och kan vara migrän, spänningshuvudvärk eller punktvis huvudvärk. Det finns ingen specifik typ av huvudvärk i samband med glutenintolerans, men hos många individer uppträder ett mönster av huvudvärk konsekvent inom 30 minuter till en timme efter att man har ätit.


4. Observera eventuella symtom från armar och ben. Ofta har personer med glutenintolerans besvär med ledvärk, och de upplever ibland domningar eller stickningar i armar och ben.

5. Ge akt på symptom som t.ex besvär vid matsmältning. Personer med känslighet för gluten tenderar att ha fler icke-gastrointestinala symtom än personer med glutenintolerans, ändå kan de uppleva obehag från magtarmkanalen. Efter en måltid kan de uppleva uppblåsthet, gas, diarré, förstoppning och magsmärtor.

2 långvariga besvär

1. Anteckna avvikelser i din vikt. Känslighet för gluten är främst förknippat med viktminskning, men glutenintolerans kan också leda till oförklarlig viktökning över tid.

2. Var uppmärksam på långvariga förändringar i mental status. Uppkomst av depression, beteende-förändringar eller humörsvängningar orsakas av glutenintolerans. Inkludera alla detaljer i samband med eventuellt uppkomna mentala symtom, däribland svårighetsgrad av symtom och hur ofta de förekommer.

3. Föra detaljerade anteckningar om utslag på huden utvecklas/utvecklats, inklusive eksem. Fotografera utslag om möjligt, och mät dess omkrets om utslagen är lokaliserade till ett specifikt område. Gör följande anteckningar för din egen del:

Beskriv utseendet och egenskaperna hos eventuella utslag. Är det t.ex toppigt, platt, runt eller fläckigt? Märker du av blåsor? Blåsor i munnen?
Hur känns t.ex utslagen? Är de kliande, smärtsamma eller inflammerade?


Under vilka förutsättningar blir tillståndet förvärrat? Med andra ord, bidrar åtsittande kläder, varma duschar, bad, eller fukt att utslagen blir mer irriterade?

4. Hälsofrågor för kvinnor. Ge akt på oregelbundna menstruationscykler, premenstruella syndrom (PMS), svåra smärtor vid menstruation, eventuella missfall och infertilitet. Känslighet för gluten har återfunnits hos par som förgäves försökt tillstånd en graviditet.

Del 3: Vad kan man sedan göra?

1. Boka tid med din läkare för att på medicinsk väg utesluta celiaki och glutenallergi. Dessa är två allvarliga tillstånd som kan orsaka långsiktiga komplikationer om de lämnas obehandlade. Ha dock i åtanke att tillförlitligheten för dessa provtagningar är låg.

2.Glutenallergi: symtom inkluderar klåda, svullnad och irritation runt munnen, kliande utslag eller nässelutslag, nästäppa och kliande ögon, kramper, illamående, kräkningar, förstoppning eller diarré, andningssvårigheter och anafylaxi (svår överkänslighetsreaktion-allergichock). Glutenallergier är vanligast hos barn. Ett hudtest eller blodprov kan ibland identifiera en glutenallergi.

3.Glutenintolerans: Glutenintolerans är en immunreaktion som gradvis förstör det näringsabsorberande tarmluddet (villi) i tunntarmen. Din kropp kan inte ta upp näring ordentligt och tunntarmen kan bli genomsläpplig, (läckande tarm). Glutenintolerans kan identifieras med ett blodprov och en intestinalbiopsi, men tillförlitligheten av proverna är inte 100%.
 

Om båda testerna är negativa (ej 100 % tillförlitliga) och du misstänker att du är känslig mot gluten, kan en glutenintolerans vara den bakomliggande orsaken.

Du kan också göra ett eget test och utvärdera din hälsostatus: Eliminera alla källor till gluten från din diet i minst 1 månad, men allra helst i 3 månader. Var på din vakt mot dolda källor till gluten i salladsdressingar, kryddor, soppor, såser och faktiskt även i kosmetika. Även vitaminer och kosttillskott kan innehålla gluten. Kontrollera alltid innehållsdeklarationen på alla livsmedel och kosmetiska produkter.
 

4. Notera eventuella förändringar som sker under tiden du äter glutenfritt. Gå tillbaks och titta på de symtom du eventuellt nedtecknat innan du började med en glutenfri diet och se om några av dem försvunnit eller förbättrats.
 

5. Återinför gluten i din kost igen efter prövotiden med en glutenfri diet är slut. Ge akt på hur du känner dig med gluten åter i dieten och de besvär som kanske återkommer och eventuella nya symtom som tillkommer. Om symtom försvann/förbättrades med en glutenfri diet och du mår sämre på en diet med gluten så kanske du har bekräftat en glutenintolerans.

6. Eliminera gluten permanent från din kost när du har upptäckt en trolig glutenintolerans. Att rätta till de förhållanden som utvecklas som ett resultat av en glutenintolerans, måste du eliminera orsaken och inte bara behandla symptomen.

Till skillnad från en glutenallergi vilken i sällsynta fall kan förbättra så småningom med tiden, är en allmän intolerans mot gluten ett permanent oåterkallerligt tillstånd. Symtom på glutenintolerans kan förvärras av graviditet och förlossning, sjukdom och smitta, stress och kirurgi.


*Vill du veta mer om hur kosten påverkar oss? Då ska du läsa "Hälsoproblem & sjukdomar orsakade av vad vi äter" (2017). I augusti 2017 släpptes också Stora Kosthandboken.

Dessa böcker hittar du här: Bokrelease 2017 1 kommentar:

  1. Jag har inte glutenintolerans ur skolmedicinskt synsätt, men jag blir jättesjuk när jag äter det. Havre är nästan värst. Var länge sedan jag provade nu, för jag har insett att jag verkligen inte ska äta det, men när jag tidigare provat vid ett par tillfällen för att vara säker så har jag bara efter någon halvtimme fått panik i hela kroppen, skakat, fått jättehård puls, kramp i benen, ont i leder, rinnande näsa, huvudvärk etc. På sikt inflammation i leder, extremt kraschande i knäna m.m. Dödsångest är något jag haft sedan jag var liten, likaså kramp och smärta i benen, men det har försvunnit sedan jag slutade helt med gluten. Samma sak händer med mjölk, en smörklick häromdagen var nog..

    SvaraRadera