lördag 21 mars 2015

Den genetiskt modifierade sockerbetan - RoundUp kan ge cancer - Glyfosat


Danska miljömyndigheten WEA placerar nu Monsantos RoundUp på lista för cancerframkallande ämnen.


 
Den svenska sockerbetan modifierades genetiskt år 1995 (GMO) för att tåla det amerikanska biokemiföretaget Monsantos bekämpningsmedel RoundUp (glyfosat).

Ett sötare socker - sötare godis

Väldigt många har upplevt att vi fått ett betydligt "sötare" socker de sista 20 åren och där det märkts mest i godis, som t.ex choklad som allt mer börjat uppmärksammas som extremt söt och "rivig" i halsen mot vad den var förr i tiden.

Frågan är om någon mätt halter av glyfosat i skördade sockerbetor och avspeglingen i de produkter där socker används...och vilka gränsvärden gäller då?

Det man verkar glömma bort här är att den största användaren av RoundUp (glyfosat) är inte privatpersoner utan jordbruket. Bönder får gå en kortare utbildning för att få en så kallad "sprutlicens", och sedan köper de RoundUp i högkoncentrat på dunk eller fat för att ladda sin besprutningsutrustning med detta. Inom storjordbruk används ansenliga mängder RoundUp. Många grödor har genomgått genetisk manipulation av sin arvsmassa för att klara just bekämpningsmedel som biokemiföretaget Monsantos RoundUp (glyfosat).

Allt som skett innan de nya reglerna om genetisk förädling år 2001 är undantaget och det är inte många som vet. EU hyllade beslutet att genetiskt modifiera bland annat sockerbetan (flera länder) då det innebar att "mindre mängder av bekämpningsmedel behöver användas på åkermarken"....

http://www.jordbruksverket.se/amnesomraden/odling/genteknikgmo/faltforsok/godkannandeavfaltforsok/faltforsok/beslutomfaltforsokmedsockerbeta.4.595401461210ae2d589800033243.html 

En riskbedömning bara avsedd för pappret den är skriven på och för gallerierna? Vem är det då som ska hängas vid ett nederlag som detta när nya uppgifter och fakta kommer på bordet?
http://www.jordbruksverket.se/amnesomraden/odling/genteknikgmo/faltforsok/riskbedomning.106.373db8e013d4008b3a180001130.html


 http://gluten-celiaki.blogspot.se/2013/05/gmo-gemodifierad-foda-halsorisker.html

(Bokmärk gärna denna sida då den kommer att uppdateras med mer information i ämnet!)

http://www.monsanto.com/products/Pages/roundup-powermax-herbicide.aspxWHO varnar för cancerrisker med vanligt ogräsmedel

Glyfosat (RoundUp) sprutas över odlingar som majs, vete, raps, bomull etc. I Augusti 2014 avrådde Naturskyddsföreningen användning av RoundUp.

Så här skriver Greenpeace:

"Den omfattande och allt mer intensiva användningen av glyfosat i anslutning till användningen av Genetiskt Modifierade Organismer (GMO-grödor), utgör risker för miljön och människors hälsa. GMO-grödor som uttryckligen tagits fram med genteknik för att vara resistenta mot glyfosat kallas ”RoundUp Ready” (RR).

Dessa gör det möjligt för lantbrukare att bespruta sina fält för att döda allt ogräs utan att påverka GMO-grödan. Användandet av glyfosat på GMO-grödor såsom soja, majs och bomull har ökat dramatiskt i Nord- och Sydamerika, där de odlas mest. GMO-grödor som är RoundUp Ready marknadsförs sedan mitten av 1990-talet av det stora amerikanska agrokemiska företaget Monsanto, och sammankopplas med det egna glyfosatbaserade bekämpningsmedlet RoundUp.

Vid försäljning till jordbrukare lovar Monsanto minskat arbetsbehov och ekonomiska besparingar genom förenklad och billigare kontroll av ogräs. Verkligheten visar sig dock vara annorlunda med konsekvenser för hälsa, biologisk mångfald och miljö, samt utveckling av resistens hos ogräs. Med tanke på dessa problem bör inga nya GMO-grödor med glyfosattolerans godkännas för odling."


”Nej tack till superbroccolin”  
Monsanto är åter på tapeten gällande genteknik (GMO) för att patentera och "äga" rätten till den specifika gröda man lyckats ta patent på. Genom att genetiskt manipulera grödans arvsmassa kan man ta patent på densamma enligt de nya egenskaper man givit grödan, och där igenom kunna ta ut ett "arvode/avgift" av alla som odlar den. Man kan även erbjuda sitt bekämpningsmedel (RoundUp) till densamma, om man modifierat den för att tåla just detta medel.

Genteknikjätten Monsanto har hittat en lucka i lagen. Allt som inte uppfyller de föråldrade kraven på genteknik faller vid sidan om GMO-lagstiftningen. Följden blir rena lekstugan där alla fantasifulla råvaror som släpps ut ur labbet okontrollerat kan smita rakt ut i grönsaksdisken.

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/perspektiv-ennart_3679836.svd*Vill du veta mer om hur kosten påverkar oss? Då ska du läsa "Hälsoproblem & sjukdomar orsakade av vad vi äter" (2017. I augusti 2017 släpptes också Stora Kosthandboken.

Böckerna hittar du här: Bokrelease 20171 kommentar:

  1. Mycket intressant läsning. 2011 då jag var (35 år) upptäckte jag vid en gastroscopi att jag hade cancer i matstupen...fick genomgå cellgifter, strålning samt operation. I samma "veva" började jag få problem med magen tänkte att det nog var en följd av operation och gynostomi. 2013 upptäcktes lungcancer och återigen var det dags för operation. Magproblemen fortsatte och jag kräktes i stort sett efter varje måltid. Så läste jag något om glutenintolerans och jag slutade helt med mat innehållande gluten, och problemen försvann i princip helt! Jag har fått väldigt bra sjukvård men aldrig att någon läkare nämnde något om möjlig glutenintolerans...jag har inget intyg på att jag inte tål gluten, men jag mår definitivt bättre så då är det en självklarhet att utesluta de produkterna.
    /Susanne

    SvaraRadera