torsdag 3 december 2015

Hälften av Sveriges befolkning kan ha besvär av gluten! Överkonsumtion av gluten


Konsumtionen av vitt mjöl och det moderna vetet har fullkomligt briserat till överkonsumtion sedan det blev var mans mat och billig mat efter omfattande experiment och förädlingar för ca 100 år sedan. Vi omges allt mer av mjöl och ännu mer mjöl i olika former, i mat, godis, i drycker, i pålägg, pizzor, hamburgare med mera....Likaså att vi fullkomligt exploderat i konsumtion av mjölk och mejeriprodukter de senaste 30 åren och konsumerar nu långt mer än vad vi konsumerade för 100 år sedan.

Sverige är ett av världens mest glutenintoleranta länder. Nu visar nya rön att sjukdomen dyker upp allt senare i livet. Ingen vet varför, och sjukvården klarar inte av omställningen. Bara en tredjedel av alla sjuka får en diagnos. Man befarar att 50 % av svenska folket bär på förutsättningar för intolerans mot gluten och då är inte mörkertalet inräknat.

Glutenintolerans,  celiaki, innebär att man inte tål proteinet gluten som finns i vete, råg och korn. Gluten förstör det tarmludd som finns i tarmen. Symptom som trötthet, huvudvärk, diarré eller förstoppning, svårt att bli gravid, blåsor i munnen, gaser i magen, brist på järn, B12, zink eller folsyra, värk i skelettet, hudbesvär, luftvägsbesvär, histaminbesvär samt åtskilligt många fler symtom kan vara tecken på glutenintolerans. Tarmen läker och bildar nytt tarmludd på ett par månader om man slutar äta gluten, för vissa kan det dock ta betydligt längre tid..

Undersökningar visar att Sverige är ett av världens mest glutenintoleranta länder. Nu visar nya rön att sjukdomen dyker upp allt senare i livet. Ingen vet varför, och sjukvården klarar inte av omställningen. Bara en tredjedel av alla sjuka får en diagnos.Det är inte den enda gåtan i glutenmysteriet.

Den stora ökningen syns inte främst hos den grupp där celiaki tidigare brukade upptäckas: småbarnen. I stället dyker den allt oftare upp först senare i livet, hos äldre barn men även hos vuxna.Personer med kvarstående inflammation i tarmslemhinnan flera år efter sin diagnos, löper ökad risk att drabbas av cancer i lymfsystemet, lymfom, än patienter vars slemhinna har läkt.

Idag är en livslång glutenfri diet den enda behandling som finns för att läka inflammationen i tarmen som orsakas av gluten.Vetet är inte längre vad det ursprungligen var. Man har förädlat vete under mer än 100 år. Det innehåller allt mer gluten och även mer svårsmält gluten. Detta för att industrin vill det, inte konsumenterna.

Vi får även i oss en betydligt större andel gluten än någonsin tidigare. Industrin lägger till extra gluten i bröd som de bakar (förutom det som finns i mjölet). Detta för att brödet ska få bättre bakegenskaper.

Summan av allt detta är att vi får fler glutenallergiker.
Livsmedelsverket har givit folk olämpliga rekommendationer i decennier där folk uppmanats att äta mycket bröd, pasta och så vidare. Det har bidragit till problemen med glutenintolerans.

 Anneli Ivarsson på Umeå Universitet säger i en intervju med Dagens Nyheter:
– Det är förskräckligt att de gör så i ett land där problemen med gluten är så här omfattande. Om några decennier tror jag att vi kommer att titta tillbaka och säga: ”herregud, de var inte kloka”, säger hon till DN.

*Vill du läsa mer i ämnet och hur kosten ligger till grund för mängder av sjukdomar? Då ska du läsa:  "Hälsoproblem och sjukdomar orsakade av vad vi äter" (januari 2017) som är späckad av fakta och upplysningar vilande på en stabil vetenskaplig grund. I augusti släpptes Stora Kosthandboken. 

Du hittar böckerna här: Hälsotillståndet
1 kommentar: