torsdag 16 juni 2011

Födoämnesallergi-Intolerans-Källor till gluten-kasein


En enkel liten sammanställning att tänka på om man vill undvika gluten och mjölkprodukter.

Källor till gluten är:
- Allt som innehåller vete, korn, råg, havre (havre kan i vissa fall accepteras av glutenintoleranta) och spelt (en art av vete som odlas i delar av Europa sedan urminnes tider, och nu ofta är en "hälsokost").
- Allt som innehåller orden gluten, gliadin och glutenin.
- Livsmedel som uppger att de kan innehålla spår av vete /korn/råg/havre och gluten.
- Maltodextrin / malt (om det inte sägs det härrör från ris eller majs).
- Sojasås (såvida det inte anges glutenfri).
- Flingor/cornflakes (om det inte sägs att den är glutenfri och / eller härrör från ris eller majs).
- Hydrolyserat vegetabiliskt protein (HVP).
- Bulgur, couscous, durumvete, dinkel, kamut, mannagryn och rågvete.

Källor till kasein inkluderar:
-Allt som innehåller mjölk,(även skummjölkspulver) yoghurt, ost, smör, grädde, glass, getmjölks framställda produkter, mm
-Torr mjölksubstans.
-Vassle.
-Sojaost kan innehålla kaseinat.
-Allt som säger kasein eller kaseinat.

*Komjölk är världens mest överskattade livsmedel - Endast lämpat för kons kalv!

Det finns bevis för att hormoner från kon som återfinns i mejeriprodukter  hämmar/blockerar kalciumupptaget hos människan.

Massor av friska barn klarar sig utmärkt utan mjölken, det är inte mjölken barnen behöver utan kalcium.

Vanliga födoämnesallergi och intolerans symtom / tecken:

-Ökad slemproduktion i svalg, regelbundet harkel, hosta

-Luftvägsbesvär (ibland akuta - histaminrelaterade)

-Klåda på tungan eller fläckig tunga

-Mörka områden och / eller blå, svart eller rosa cirklar runt ögonen

-Kliande näsa

-Nästäppa eller postnasalt dropp

-Röda ögon, näsa, ansikte

-Onormalt röda kinder / näsa och / eller rodnader i ansiktet

-Öron (rött till synes utan anledning)

- Klåda/irritation i ögonvrå/ögon

- Hudproblem (eksem, utslag eller blek ring runt mun, dermatit, klåda, "brännande" känsla i huden, myrkrypningar under huden, stel hud, histaminrelaterat etc)

-Diarré eller lös avföring eller förstoppning

-Magsmärtor, uppkördhet, illamående, direkta toalettbesök efter måltider

-Ökad frekvens av avföring

-Känslan av att må bäst av att hoppa över måltider

-Olust känsla inför vissa livsmedel

-Oförklarliga intermittent, plötsligt irritabilitet, depression, hyperaktivitet, ångest, ilska, gråt, fnittrande, raseri, vulgaritet, vill inte bli berörd

- Plötsliga och oförklarliga förändringar i gång, läsa, skriva, tala

-Trötthet /slö

*Vill du läsa mer i ämnet samt hur kosten ligger till grund för mängder av sjukdomar, allergier och överkänsligheter så kan du göra det i den mest omfattande bok författaren Michael Håkansson släppte den 15 januari 2017. I augusti 2017 släpptes också Stora Kosthandboken. Båda böckerna uppdaterades i maj 2018.

Du hittar dem här: Hälsoproblem & sjukdomar orsakade av vad vi äter
9 kommentarer:

 1. Shit vad intressant!! Har läst massor här under kvällen och lär fortsätta imorgon!
  Jag fick diagnos celiaki för drygt 3 månader sedan, och visst jag har blivit lite bättre. Men jag är så trött (vilket är förståligt eftersom tarmen läker), och jag mår så fruktansvärt illa! Det här illamåendet tar knäcken på mig! Kan knappt jobba så jag går mest bara hemma och blir deppig..
  Kan det va så att jag saknar nått näringsämne som gör att jag mår så illa? Äter en vitamintablett varje morgon ("Kvinna" heter den) och extra järn.

  SvaraRadera
 2. Komplettera gärna med Zink (upp till 60mg/dag)
  Testa att utesluta alla mejeriprodukter och även nötkött under någon månad för att se om det ev illamåendet blir bättre.
  Glöm inte att äta innan du tar tillskott av vitaminer och Zink, annars finns risk för illamående.
  Var ytterst noga med att utesluta Gluten till 100%.
  Skriv gärna hur det går fortsättningsvis.
  /Micke Skribent

  SvaraRadera
 3. Tack snälla! Ska definitivt prova detta! Blir en tripp till apoteket sen :) Är så jobbigt att inte ens kunna jobba, och folk förstår verkligen inte hur illa det är.
  Hör av mig om nån månad, med förhoppningsvis en gladare mage!

  SvaraRadera
 4. Mycket intressant läsning!
  Jag kan nog inte räkna på hur många gånger jag varit hos läkare de senaste åren med min jobbiga mage. Har blivit stämplad som ett IBS-barn och man får rådet att sluta stressa. Det började efter gymnasiet att jag ofta hade väldigt ont i magen och att min hud fick utslag och knottror. Jag började vänja mig att ha ont i magen för det fanns ingen förklaring till varför jag fick ont. Efter ca 2 år meg magont så började magen komma i obalans, jag åkte på en rejäl magsjuka och levde hela förra sommaren på toaletten. Jag va hos läkaren säkert 4-5 gånger för olika tester osv men fick endast rådet att sluta stressa, och äta stoppande tabletter om det blev jobbigt med magen. Under hösten blev magen lite bättre, jag har helt uteslutit laktos, något som jag själv bestämt att pröva o se om de blir bättre. Men som jag nu kommit på är att jag vant mig vid att ha ont i magen, må illa på morgonen vid frukost, vara orolig i magen och gå på toa efter varje måltid, vara nedstämd, konstant stressad över att magen ska få ett utbrott. Har även dålig hy och för en månad sen fick jag eksem runt mina ögon.
  Nu känner jag att jag måste göra något åt detta och inte vänja mig vid att må såhär. Läkarna hjälper en ju inte ett skit. Jag fick göra ett blodprov förra sommaren och läkaren sa att allt va bra, sen sa han "fast du har några antikroppar som visar på att du är minimalt känslig för gluten, men detta är inget du behöver bry dig om"? Vad är detta för utlåtande? Kan det vara så?
  Ska jag på egen hand nu utesluta gluten ur min kost?

  väldigt tacksam för svar! Känns som det här kan va sista vägen ut och ett försök till att kanske äntligen må bra igen!
  Tack för en bra sida!
  /Emelie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Ett förslag kan vara att testa mejerifri LCHF.

   Radera
 5. Hej Emelie ! Du är inte ensam att famla runt i vårdapparaten och träffa läkare efter läkare som är på gränsen till "kriminellt"inkompetenta på detta område och det kan vi tacka den dåliga utbildningen för och läkarböcker som inte uppdaterats sdan 50-talet.

  Du visar helt klart upp tecken på Glutenintolerans och även ditt blodprov visar på antikroppar. Det är nästan självklart att du bör gå över på en strikt Glutenfri/laktosfri kost och kanske även tom överväga att utesluta mejeriprodukter, glöm inte att reducera ditt sockerintag med tanke på att en kraftigt skadad tarm ofta har överväxt av svampen Candida.(finns alternativ som Hermesetas och Canderell som sockerersättning)

  Du behöver absolut inget utlåtande från någon läkare för att gå över till en Glutenfri kost, du bestämmer själv över din kropp och tar ansvar för dina egna beslut och i ditt fall gäller det att återfå en bra hälsa och ett drägligt liv.

  Vi behöver absolut inte det skadliga Glutenhaltiga spannmålet vete, råg, korn och havren i vårt dagliga liv, det finns betydligt bättre alternativ.

  http://gluten-celiaki.blogspot.com/2011/03/anvisningar-hur-du-enkelt-borjar-ett.html

  Lycka till ! Hör av dig hur det går framöver.
  /Micke Skribent

  SvaraRadera
 6. Hej!
  Har själv nyligen (lite över en vecka sen) gått över till lchf kost pga stora magproblem med smärta, kramper, uppsvälldhet, förstoppning/lös i magen m.m(kan i nuläget inte ens ha kläder som trycker på magen) det har dock blivit bättre sen jag gått över på lchf kost, vilket innebär att jag bla. inte äter gluten längre. Testade tidigare med endast mjölkfri kost i våras men magen blev inte ett dugg bättre (mådde snarare sämre och gick ner till 47 kg). detta gjorde jag på eget initiativ då jag föddes som mjölkprotein allergiker och tänkte att det kanske var det som spökade. visar nämligen på blodprov en liten överkänslighet men inte så att det kommer över allerginivåerna (o.o3 under). min allergiläkare är dessutom av den åsikten att jag t.o.m kan dricka mjölk vilket jag inte riktigt håller med om då mindre feta mjölkprodukter eller produkter med tillsatt mjölkprotein gör att det kliar på läpparna/ i munnen. funderar nu mer och mer på att återigen utesluta mjölkprodukter, då jag misstänker att jag nog inte tål dem så bra dels för att jag nu också blivit lite känslig mot laktos också. dessutom tyckte jag att min ledvärk (är reumatiker) samt pollenallergi var bättre när jag var mjölkfri (behövde inte höja astmamedicinerna eller ta andra pollenmediciner i somras.) Är dock ändå lite orolig för att utesluta mjölken då jag är rädd för att tappa mkt i vikt igen (har redan på lchf dieten tappat 2 kg eter att ha gött upp mig med energidrycker till 54 kg) samtidigt som jag oroar mig för en allt för ensidig kost (vissa grönsaker/frukt och så klarar magen inte av). kan jag förresten fortsätta med get/fårost då det inte är komjölk eller är det samma sak? Börjar bli desperat nu då jag inte får någon vettig hjälp från sjukvården trots min ohälsa vid 24 års ålder, ingen läkare verkar vilja se samband utan remiterar/hänvisar mig vidare. att jag skulle behöva gå ner till 47 kg (är 168 cm lång)innan jag ens kunde få en remiss till magspecialist (på min begäran) är enligt min mening oacceptabelt. har hela tiden fått höra, "du har IBS och måste stressa mindre m.m." dock verkar det vara mer än så då de senaste proverna hos magspecialist visar på B12 brist, hög inflammation i kroppen samt svältnivåer (lågt albumin värde eller nåt) trots viktuppgång. min läkare misstänker ev chrons men säger att ifall de inte hittar något på magnetröntgen så får vi nöja oss med diagnosen IBS med oförklarig B12 brist! Nöja oss? det vägrar jag göra, IBS är enligt min mening en slaskdiagnos! inte får man magproblem och autoimmuna sjukdomar helt plötsligt utan orsak. tror definitivt det har att göra med det vi stoppar i oss i munnen, dock verkar inte dietister eller läkare vara av den åsikten...

  Tack för en intressant sida, kommer definitivt fortsätta läsa vidare!

  /Mia

  SvaraRadera
 7. Hej och tack för denna ögonöppnande sida!

  Jag har precis som Mia fått en del symptomdiagnoser som IBS, ångest och hypertoni. När jag var gravid för tio år sedan drabbades jag av myrkrypningar i benen och sårig/svidig tunga. Då var det stor brist på B12 samt folsyra. Tillskott hjälpte för de symptomen.Ingen sa eller tog reda på varför dessa brister uppstått. När barnet var fött fortsatte jag inte med tillskotten och ingen kollade upp mig heller!? Jag har länge varit känslig för mjölk. Har jag varit fri från den ett tag kan jag äta lite(en klick creme fraiche tex) utan problem. De sista tio åren har varit en berg och dalbana av konstiga symptom som migrän, illamående,ont i rygg och leder, muskelsvaghet, förfärlig PMS både före och efter mens samt endometrios. Beskedet om högt blodtryck kom som en chock och jag blev oerhört stressad. Inhandlar alla tänkbara kosttillskott som ska kunna hjälpa mig i mitt sökande efter bättre hälsa. Jag har sedan i somras ätit gluten/vetestärkelsefritt.Tappade två kilo (av tjugo för många)fast jag äter lika mycket choklad och glfr bröd som tidigare.Har provat att äta tårta under denna period men jag fick ingen direkt försämring då.Det som stabiliserat den ständiga diarré jag haft är tillskott av super B-komplex i sprayform. Generellt är jag piggare nu. Inte lika långa PMS-perioder, reagerar snabbare på för mig olämplig mat som tomat och paprika. Jag upplever tyvärr ett påslag av allergi mot damm, pälsdjur, mögel mm.vilket gör att jag har kliande ögon, lätt får utslag, hosta och nyser nästan varje dag. Vad kan jag göra åt detta?
  Dottern var en liten lättviktare med stenhård mage. BVC tyckte att messmör(mängder av mjölkprotein) är det som smörjer tarmen.....
  Hennes hårda mage följer med hela tidiga uppväxten tills dess att hon bromsar i tillväxten och tappar i vikt vid 8-årsåldern. Blodprov på mjölkprotein(kasein) och celiaki visar ingenting. Jag skickar på egen hand in gentest av laktos som visar att hon saknar förmåga att bryta ner denna. På kommande lov kör vi helt mjölkfritt och gissa vilken skillnad! Efter tre dagar: inget magont, illamående, lättgråtenhet, oro,förfärlig andedräkt. Viktnedgång upphör och magen mjuknar. DÅ tar VC samma prov (som jag själv bekostat en gång!) och tycker att det kanske är ok att äta laktosfritt. Skolans matpersonal var med på noterna och krävde inga intyg. Efter lite prover med creme fraiche i mos, mjölkchoklad mm kan vi konstatera att hon mår bäst helt utan mjölk.
  /Lucia

  SvaraRadera
 8. Åh vad glad jag blir att ha hittat hit och vilken lättnad! Tack!!!!
  Jag har haft alla symptom som nämns, varit vegetarian sen jag var barn men efter att blivit vegan och uteslutit laktosen har mycket blivit bättre som hyn t.ex. röda utslag som ungen viste var det var eller påstod var rosacea är helt plötsligt borta, astman och allergier är som bortblåsta! Är däremot slö och konstant trött trots min adhd och när jag vaknar till liv vill jag inte ha nåt annat en en macka för att vakna till och magen blir inte ett dugg tacksam.
  Husläkaren som jag måste byta bort påstod att glutenintolerans föds man med och testade bara mina "akuta" värden efts jag då är vegan och har ingen brist på järn eller annat så nu är jag nästan säker på att det är gluten jag måste sluta med.

  SvaraRadera