onsdag 7 november 2012

Hypotyreos typ 2 - Sköldkörtelsjukdomar - Glutenintolerans - CeliakiHypotyreos Typ 2

Kroppen fungerar som den ska vid 37 grader, men vid lägre temperaturer blir kroppen orkeslös och går ned i varv, detta är ett symptom vid just hypotyreos typ 2 och som verkar vara vanligt vid glutenintolerans.

Nya intressanta rön dyker upp runt sköldkörtelrubbningar som vi ska ta upp här. Många misstänker att de har någon form av problem med sin sköldkörtel men ofta är blodproverna normala.
De kanske har kämpat i många år mot vården för att få bekräftelsen som uteblivit, de har haft problem med ”hjärndimma”, koncentration, närminnesproblem, humörsvängningar, oro, ångest, varit tillbakadragna, med mera.

Flera har upplevt sig illa behandlade inom vården och ofta hänvisats till psykiatrin för sina besvär.
Ofta är mörkerkörning ett besvär för den drabbade, A-vitaminet kan inte omsättas normalt och påverkar synen och ofta kan en gulaktig hudton ses i god belysning.

Ofta ses torr hud, tunt livlöst hår och sköra naglar, man kan tycka att tungan känns förstorad och ett lagrettmönster kan ses på tungans framkant, den svullna tungan trycks mot tandraderna som ger detta mönster. Kalla händer och fötter är också ett besvär.

Läkaren Mark Starr var den som gav sjukdomen namnet hypotyreos 2. När det gäller sjukdomen vill man se det som en energibrist, eller LMA (Låg Mitokondriell Aktivitet) och misstankar finns om att mitokondrerna är skadade.

Runt hälften av de patienter som har hypotyreos 2 har ofta också myxöden. Långa kedjor av mucosackarider (sockerarter) binder mycket vätska och tillsammans med mucin bildas en form av ”slem” som inte går att få bort eller dränera. Bildningen kallas myxödem. (musin är ett protein som är kroppseget och verkar bindande, det har en hög molekylvikt och bildar även biofilm som skyddar epitelcellerna).

När sköldkörteln och övriga funktioner i vår kropp är normala/fungerar normalt och alla celler får tillgång till hormonet T3 i rätt dos är nivåerna av mucin normala i kroppen. När det bildas för lite hormon eller när T3 inte når in i cellerna sker en explosionartad utbredning av mucin och det uppstår ett myxöden vilket är ett tecken på hypotyreos. 

Syntetiska preparat som Levaxin och Liothyronin verkar inte fungera tillfredsställande på denna form av hypotyreos, däremot det naturliga sköldkörtelhormonet NDT (naturally desiccated thyroid) medför enligt patienterna att ”de får livet tillbaks igen”, de går ned i vikt då Myxödemet minskar, menstruationer blir normala igen, och man behöver inte längre klä sig varm inför nattens sömn.

NDT kan inte skrivas ut av läkare i Sverige utan en licensmotivering, och i och med att Läkemedelsverket inte godkänner hypotyreos typ 2 som sjukdom så är det tvärstopp.
Däremot kan man kontakta Specialistläkaren Kajs-MarieNordell i Tranås för vidare konsultation i saken.
Givetvis ska den som misstänker sig lida av detta göra ett försök under minst 3-6 månader på en gluten/mejerifri kost och utvärdera resultatet. 

*En uppföljning kommer även att ske här i mån av tid, för att utröna vad en gluten/mejerifri kost kan bidra med till förbättringar av detta tillstånd med tanke på vad gluten och mejeriprodukter har för  destruktiv inverkan på kroppen och organen.

I Stora Kosthandboken som släpptes i augusti 2017 kan du läsa ingående hur viss kost och kostomläggning kan ha botande och lindrande effekter på detta tillstånd.

*Vill du läsa mer i ämnet samt hur kosten ligger till grund för mängder av sjukdomar, allergier och överkänsligheter så kan du göra det i den sista och mest omfattande bok författaren Michael Håkansson släppte den 15 januari 2017. I augusti 2017 släpptes också Stora Kosthandboken.

Du hittar dem här: Hälsoproblem & sjukdomar orsakade av vad vi äter


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar