fredag 18 oktober 2013

Celiaki och Glutenintolerans.Vad man egentligen vet.Forskning i framkant

Glutenintolerans, celiaki och forskning

En av mina vänner och tillika läkarkontakter sedan många år tipsade mig om denna föreläsning av svenska forskare och han tycker att den bör ses av den breda allmänheten för information om vad man vet om glutenintolerans och celiaki. Så vad vet egentligen de svenska forskarna och universitets-sjukhusen om detta problem som växer sig allt större? Okunskaperna och inkompetensen om celiaki, glutenintolerans, glutenöverkänslighet och glutenpåverkan är ju och har varit omfattande under väldigt många år på sjukhus och vårdcentraler. I denna film får du se och höra forskarna berätta hur långt fram man kommit i kunskaperna runt ämnet.

Första frågan som tveklöst dyker upp när man sett föreläsningen och förstår hur mycket egentligen svensk forskning känner till, är varför utbildningsmaterialet för blivande läkare är magert på denna punkten och alltid varit magert sedan många många år tillbaks i tiden?

Varför utbildas/uppdateras inte befintlig läkarkår kontinuerligt och studiematerial för att slippa ett onödigt lidande för vissa patienter som uppenbart lider av att utsättas för gluten?

Många går sjuka år ut och år in, söker tröstlöst hjälp och svar från vården, många äter kortison för värk, andra tar sprutor mot sin diabetes, andra använder dagligen medicin för psykiska besvär...andra tar förebyggande och luftrörsvidgande för luftvägarna...andra tar värktabletter dagligen för att härda ut...många kämpar med trög mage eller med lös....att spannmålet ger besvär vet svenska forskare inom medicin...men tydligen inte läkarna. Vården behandlar bara biverkan, man går inte till botten med vad som ligger till grund för besvären. Se bilden nedan från svenska medicinforskares föreläsning...vad man vet!Se filmen nedan och förundras över kunskaperna! Det ska dock tilläggas att det fortfarande finns vissa luckor i informationen som presenteras vid föreläsningen men den är absolut sevärd!

För bäst bildkvalitet följ länken och se filmen direkt på YouTube: http://www.youtube.com/watch?v=JBX_-0dwZEM&feature=youtu.be


*Är du intresserad av mina böcker i ämnet finner du dem här: Bokrelease 2017
1 kommentar:

  1. De säger även i filmen precis som jag läst på flera ställen i bla broschyrer och böcker om graviditet och barn att man ska introducera gluten till spädbarn innan 6 månaders ålder och under skydd av amning. Men om nu gluten är så dåligt och om nu människor är känsliga för gluten utan att ha celiaki måste man introducera gluten då? Jag skulle gärna skippa det och låta den få gluten först när det är oundvikligt och den börjar på dagis vid typ 1-1½ års ålder. Men gör jag i så fall mitt barn en björntjänst och istället ökar risken för att utveckla celiaki? Det vill jag ju inte.

    Vad är din ståndpunkt? Ska man vänta med gluten så länge som möjligt och sedan att det äter så lite som möjligt (ex det får på dagis och hos kompisar men inte hemma) eller ska man introducera under skydd av amning så som de säger åt en och som det står i materialet man får som gravid? Jag vill ju göra det bästa för mitt barn men det är inte lätt att veta. Speciellt som man inser att man inte kan lita blint på läkare och livsmedelsrekommendationer.

    SvaraRadera