onsdag 9 mars 2011

Anvisningar hur du enkelt börjar ett gluten och mjölkfritt liv och väljer hälsan!


OBS! 6 augusti 2018. I den nyligen omtryckta och uppdaterade  Stora Kosthandboken (maj 2018) får du rejält uppdaterade anvisningar om hur du ska gå tillväga på bästa möjliga sätt om du beslutat att lägga om kosten och den innehåller mängder av recept för ändamålet. Ett tips är att du införskaffar boken och läser den. Du hittar en länk lite längre ned på denna sida där du kan läsa mer om den.

Nedan anvisningar har ett antal år på nacken på denna blogg men duger som en tillfällig hjälp att komma igång. Helst bör du som jag skrev ovan köpa Stora Kosthandboken där du får en helt annan grund att stå på.

För många kan det vara ett stort ingrepp, en stor omställning att bryta gamla invanda vanor. Det är egentligen inte så svårt att börja leva gluten/mejerifritt som man kanske kan tro. Fler och fler aktörer gamla/ och nya kommer in på marknaden och erbjuder gluten/mjölkfria livsmedel då man uppmärksammat att fler och fler väljer dessa alternativ.

 Nästan alla butiker har en speciell hörna med glutenfritt, hittar du inte så  bara fråga !

 Vi kör några lätta punkter nedan:

*Börja med att rensa ur ditt skafferi-kylskåp och frys från ALLT som innehåller gluten, d.v.s:
Alla former av vete, råg och korn, (även havre nu i början) ta även med alla livsmedel som innehåller malt / maltextrakt samt ALLA former av mjölk/mejeriprodukter.

 För att mjukstarta utan större besvär gör enligt följande:

1.Köp hem glutenfritt matbröd. Försök hitta utan vetestärkelse. Tina bara upp det du förbrukar per dag.När du blivit varm i kläderna kan du baka ditt eget bröd.


2.Köp hem glutenfri pasta.


3.Köp hem maizenamjöl eller helst potatismjöl till att reda såser eller soppor (fungerar precis lika bra som vanligt mjöl).


4.Köp hem glutenfritt ströbröd som du kan använda till alla paneringar eller att strö över gratänger, osv (fungerar precis lika bra som skorpmjöl fast godare!).


5. Köp hem rismjölk/dryck, mandeldryck, havregrädde.(rismjölk/dryck är i regel berikade och är förträffliga källor för kalcium,D-vitamin och vitamin B12, långt hälsosammare och bättre än komjölken).


6. Köp hem pålägg som är fritt från gluten och mjölk/mejeriprodukter.

7. Köp hem mjölkfritt smörgåssmör, mjölkfritt steksmör, olivolja och kokosolja.


Ris, potatis kan du äta precis som vanligt (potatismos är väldigt skonsamt mot en skadad tarm, rekommenderas!).


Ren havre/havregryn brukar fungera hos nästan alla som har glutenintolerans/celiaki, men avvakta med detta i början av din kostomläggning och testa dig fram när du kört Gluten/mejerifritt ett tag.


Quaker gör ett glutenfritt alternativ: "Ekologisk Havrefras" (havrekuddar) som kan vara ett alternativ till Kellogs. (avvakta även här med havren tills du kört gluten/mejerifritt ett tag).

Fabrikanten Schär har glutenfria CornFlakes.

*Hos MacDonalds, Max och BurgerKing kan du beställa alla hamburgermenyer glutenfria !(fråga om din meny även är mjölkfri).

*Många Pizzerior gör nu också glutenfria pizzor som är lika goda som en vanlig pizza.(fråga om ev sås är mjölkfri).

Läs på alla livsmedelsförpackningar om det finns gluten (vete,korn,råg) eller vetestärkelse, malt/maltextrakt av nämnda spannmål samt mjölk, mjölkprotein, kasein, vassle, skummjölkspulver, laktos, grädde, ost/ostpulver när du handlar. 

De flesta kryddor kan du använda som vanligt dock ej för starka (typ chili) då det kan påverka tarmslemhinnans återhämtning.

Ämnet "Glutamat" har inget med gluten att göra så det är ok att använda ! (många förknippar namnet med gluten.)

Att se upp med:

Guldsoya (innehåller vetegluten) använd istället Colloritsoya (Ekströms).

Nästan alla former av Kinesiska och Japanska soyor ska undvikas (innehåller vetegluten).

Knorr fisk, kyckling och kalvbuljong (innehåller vetegluten) använd istället Knorr´s Oxbuljong eller Grönsaksbuljong.

Utelämna helst alla Kellogsprodukter då det kan återfinnas spår av gluten i deras produkter.

Se upp med godis och lösgodis läs innehållsförteckningar (bl.a. lakrits innehåller ofta vetemjöl).

Proviva (gluten).

Leverpastej vissa fabrikanter tillsätter vetemjöl.

Korv (vissa fabrikanter tillsätter bl.a. mjölkprotein och det förekommer även gluten ibland i t.ex. isterband).

Färdiga såser/pulversås i vissa finns vetemjöl samt skummjölkspulver, vassle, laktos, mjölksocker.

Låt bli öl i alla former under minst 6 månader (gluten), sedan kan man testa sig fram med väldigt ljust öl (innehåller mindre gluten).

*Använd inte samma smörpaket som dom som inte lever glutenfritt.(det räcker med lite brödsmulor för att tarmläkningen ska förstöras!).

 *Stek eller koka inte din mat i samma kärl som t.ex. övriga familjemedlemmar som inte lever glutenfritt lagat sin mat i, utan att först diska ur kärlen.

*Se upp om du äter ute på restaurang, fråga om dom har gluten i rätterna, annars välj t.ex. en sallad av något slag.

 Detta är bara ett första steg på vägen. Du kommer att finna fler vägar och lära dig allt efterhand.

*Vill du läsa mer i ämnet samt hur kosten ligger till grund för mängder av sjukdomar, allergier och överkänsligheter så kan du göra det i den mest omfattande bok författaren Michael Håkansson släppte den 15 januari 2017. I augusti 2017 släpptes också Stora Kosthandboken. Båda böckerna uppdaterades och utökades vid omtryck maj 2018.

Du hittar dem här: Hälsoproblem & sjukdomar orsakade av vad vi äter 

11 kommentarer:

 1. Tack för infon! Den var verkligen värdefull. Min son har haft ordentligt ont i magen, fast han äter glutenfritt. Han ska på prov äta glutenfritt nu, eftersom läkaren uteslutit sköldkörtelrubbning samt inflammatoriska tarmsjukdomar. Har varit förtvivlad, eftersom han haft ont, fast han ätit glutenfritt. Nu förstår jag att det kanske beror på Provivan. Jag har gett honom det för de goda bakteriernas skull. Nu blir det absolut inget mer!Tack för en bra blogg/Åsa

  SvaraRadera
 2. Tack ! Proviva föreslås tyvärr ofta trots att fler och fler Glutenintoleranta och Laktosintoleranta får problem med magen av denna produkt.

  Glutenskadorna ger ju även upphov till fler former av allergier och överkänsligheter.

  Skulle vilja föreslå att du tar bort alla komjölksprodukter samt nötköttet (vid reaktioner på komjölksprotein, kasein, mm reagerar man näst intill alltid även på proteinet i köttet)..allså bort med hela kon under minst 3 månader för att utvärdera resultatet....

  Återkom gärna med info hur det går.

  Lycka till !

  /Micke

  SvaraRadera
 3. Tack för svar!
  Jag har själv uteslutit gluten med gott resultat sedan december. Tror jag har problem med tomater(får munblåsor) samt potatis(får lös mage). Utesluter det nu, men har testat ibland, med samma tråkiga resultat.
  Har nu återigen lös mage, efter yoghurtfrukost med glutenfri havre. Känns inte bra att behöva utesluta mjölkprodukter helt, men är kanske nödvändigt...bort med kon, alltså.
  Sonen ska stå på glutenkost igen, enligt läkarordination, i minst 3 veckor. Sedan blir det biopsi. Känns lite jobbigt!
  Är verkligen tacksam över all info vi får från dig!/Åsa

  SvaraRadera
 4. Micke Skribent26 maj 2011 13:36

  Alla Glutenintoleranta tål inte heller havren.(kan visa sig som diarré eller gasbildning)

  Tomaten innehåller vasoaktiva aminer som tyvärr många Glutenintoleranta reagerar negativt på, detsamma gäller röd paprika, röd chili.

  I fallet med potatis kan solaninet misstänkas vara en bov.

  Kan tänka att du pga Glutenintoleransen/Celiakin utvecklat multialleri som tyvärr dom flesta gör som gått länge med tillståndet odiagnostiserat.

  Här måste man se upp med vad man inte tål så att inte fler allergier uppstår och som då kan bli kroniska.

  /Micke

  SvaraRadera
 5. Sonen har gjort gastroskopi nu, men det visade ingenting. Har gjort en hemvariant av atopy patch test(lapptest) med vetemjöl utblandat i vatten. Alla mina söner + jag själv reagerade med rodnad o blåsbildning- min man reagerade dock inte. Misstänker därför att vi är veteallergiker. Dr ville inte göra pricktest, eftersom veteallergi är svårdiagnostiserat, sa han. Lapptest görs inte i vårt landsting. Är dock nöjd, eftersom skolan lyssnar på oss nu :)

  SvaraRadera
 6. Som jag ofta påpekar, proverna är INTE tillförlitliga (blodprov,biopsi) reaktionerna mor Gluten kan finnas där ändå.
  Veteallergi är ett uttryck uppfunnet (diagnos) av någon fyndig tjänsteman, (ungefär som fibromyalgi eller SVB..Sveda Värk och Brännkärring)

  Reaktionen är alltid mot Glutenproteinet och dess beståndsdelar.

  Klart dom aktar sig för pricktestet, kan ju vara lite svårt att bortförklara av någon tjänsteman som inte är "slängd i "käften"

  Glutenproblemen får ju inte avslöjas, gör dom det kan 80% av patienterna gå hem från sjukhusen varje dag och läkare, forskare, professorer, läkemedelsbolag jordbruksnäring, bagerier förlorar då höga löner/förtjänster/inkomster samt att läkarna kan faktiskt plötsligt bli överflödiga...

  år 1950 fanns enligt källa ca 5-7000 läkare i landet (mkt pålästa och kompetenta dom flesta) nu idag har vi snart 50 000 och inkompetensen är enorm.
  Mvh Micke Skribent

  SvaraRadera
 7. Hej! Helt otroligt vad mycket du har att lära ut!
  Jag har sedan spädbarnsåldern haft eksem (atopiskt), pollenallergi samt fisk och nötallergi. fisk och nötter har jag ätiti mindre mängder dumt nog. Men har sedan en tid tillbaka inte ätit det. när jag gick på dagis lades jag in på sjukhus för att de skulle se om jag hade födoämnesallergi. jag minns inte riktigt vad de gjorde men jag fick prov att utesluta viss mat osv. Tror inte detta gjorde oss klokare.
  mitt problem är eksem över hela kroppen samt magproblem. eksemet har kommit och gått men nu de senaste 5 åren har det mest varit jättedåligt. läkarna hävdar att vuxna inte har födoämnesallergier och vill inte testa mig. mina magproblem började i tonåren med kramp efter matintag och efterföljande diarré. jag har blivit diagnostiserad ibs pga klassiska symtom. det enda läkarna har gjort är att ta blodprover och känna på magen. alla prover var utan anmärkning.

  jag känner mig otroligt vilsen och har läst massor på Internet senaste åren men jag kan inte riktigt besluta vad jag ska prova att utesluta ur kosten. gluten, komjölk, konserveringsmedel? Röda grönsaker? Alla sädesslag? Hur länge ska jag utesluta? Har du hört om någon med liknande besvär som jag? kan tillägga att jag är e 25årig tjej

  med vänlig hälsning

  Karin

  SvaraRadera
 8. Hej Karin ! Som du kan läsa i min blogg skapar Gluten/mjölk/mejeriprodukter en påverkan på vårt immunförsvaret som i sin tur utlöser vad vi kallar korsallergi.

  Att fullt ut lita på läkare och prover är att bita sig i tummen tyvärr, det som gäller här är egen intuition och en egen vilja att våga prova sig fram på egen hand.

  Vi ska inte förglömma att detta med Gluten och mejeriprodukter är ett jätteproblem i vårt samhälle, och därför vill man helst inte "lyfta" fram problemet nämnvärt då många tår blir trampade på och att det omfattar många led från jordbruk till konsument.

  Givetvis tycker jag att du på eget bevåg ska utesluta ALLA former av Gluten och mjölk/mejeriprodukter ur din kost och hålla strikt på detta under minst 6 månader i just ditt fall för att utvärdera slutresultatet.

  Uteslut ALLT annat du vet med dig att du inte tål sedan tidigare + tomat, gurka, paprika,chili, äpple, citron samt även choklad.

  Helt klart har du en påverkan på ditt immunförsvar som återspeglar sig på din hud (och även i tarmen).

  Hoppas att du får den hjälp du behöver med detta och hör gärna av dig om hur det hela går.

  Mvh Micke Skribent

  SvaraRadera
 9. Tack för ditt svar Micke! Bara en sån sak att du tar dig tid att svara gör att det känns roligare och mer motiverande att verkligen ta tag i det här!
  Jag kommer uppdatera dig med hur det går.
  Många vänliga hälsningar och en god jul!
  /Karin

  SvaraRadera
 10. Förresten! Är det pga biogena aminer ( http://www.matnyttig.se/artiklar/17-allergi/27-biogena-aminer) som jag ska utesluta även choklad, äpple och de andra livsmedeln du skrev? Isf handlar det om fler livsmedel än de du räknade upp? Tack igen!
  /Karin

  SvaraRadera
 11. Hej igen ! Ja det kan man säga, men lite enklare uttryckt i dagligt tal kallar vi det "histamin" och det föreligger här en ökad känslighet hos dom personer som har ett nedsatt/påverkat immunförsvar (bla av spannmål/mejeriprodukter)

  Här måste man vara noga med att verkligen undvika kontakten med dessa källor då besvären näst intill undagtagslöst är livslånga och påverkar även läkningen hos tarmen och återhämtandet av immunförsvaret.

  Det forskningen hittills haft svårt med och inte gärna vill ta fasta på är att koppla ihop spannmål/mejeriprodukter som grundfaktor och utlösande källa för den vidare känsligheten för just histaminkällor.

  * Ett litet exempel på klassisk histaminkälla:

  Om man tex lagar fisk så är det bäst att salta EFTER tillagningen...varför ? Jo saltning i rått tillstånd innan tillagning ökar kraftigt histaminhalten... Något att tänka på.

  Hoppas du fått dom svar du behöver för att kunna leva ett bättre och hälsosammare liv.

  Mvh Micke Skribent

  SvaraRadera