Thursday, January 16, 2014





Akne: efter decennier av förnekelse, sÀger nu medicinska forskare att acne vulgaris Àr kopplad till den vÀsterlÀndska kosten. Det har visat sig att nÀstan alla ungdomar och allt fler unga vuxna drabbas av akne i vÀsterlÀndska lÀnder, medan akne Àr praktiskt taget okÀnt hos icke vÀsterlÀndska populationer sÄsom t.ex Kitavan Papua, Nya Guinea.


FrÄgan Àr, vilka aspekter av den vÀsterlÀndska dieten som orsakar problemet? VÄr höga konsumtion av glutenhaltiga produkter och mejeri spelar givetvis in.
Hittills har det varit en del motsÀgelsefulla resultat, men totalt sett verkar mejeriprodukter vara inblandade samt höga fettintag och förÀdlade livsmedel. En koreansk studie visade att intag av snabbnudlar (gluten), skrÀpmat, kolsyrade drycker, snacks, smÀltost, flÀskkött, kyckling och nötter var signifikant högre större hos de patienter som led av akne Àn hos kontrollerna.






Rosacea Ă€r för vĂ€ldigt mĂ„nga ett mĂ„ngĂ„rigt lidande med behandlingar sĂ„som med krĂ€mer, kortison, tetracyklin, med mera. Rosacea Ă€r vanligen kopplat till kost och allt fler mĂ€rker att ett uteslutande av gluten ur kosten leder till generella förbĂ€ttringar och i vissa fall försvinner besvĂ€ren helt. Ibland kallas Ă€ven besvĂ€ren för ”vuxenakne”. Symtomen kan vara rodnad, smĂ„ röda bulor, ömma röda flĂ€ckar, synligt markerade blodkĂ€rl (vener), cystor, varfyllda finnar, rödaktig nĂ€sa och i vissa fall Ă€ven problem med torra, irriterade ögon.



Till skillnad frÄn tonÄringars akne, vÀxer inte drabbade bort frÄn sina besvÀr av rosacea. 

Vanligast Ă€r att rosacean bryter ut vid 30-40 Ă„rs Ă„lder och i undantagsfall i tonĂ„ren. Ca 10 % av den vuxna befolkningen drabbas utav rosacea. Mestadels kvinnor men Ă€ven mĂ€n drabbas av rosacea, de utvecklar oftast allvarligare former av rosacea. Rosacea Ă€r vanligare hos personer som har lĂ€tt för att rodna av vĂ€rme och stress. 
Det första stadiet pĂ„ rosacea börjar med hettande och "flushande" pĂ„ de omrĂ„dena och beskrivs ofta som ett fjĂ€rilsmönster.

(Detta kallas erythemato telangiektatisk rosacea och beskrevs första gÄngen Är 1942 av Danbolt och Closs nÀr de rapporterade om 2 barn med dermatit, diareé, alopeci och apati).

Om rosacean inte behandlas sÄ kan kvisslor börja dyka upp i dessa omrÄden, man har en mer kvarstÄende rodnad i huden och sÄ smÄningom kan kvisslorna bli större och inflammerade och gÄ över till papler och pustler (böldliknande utslag), man har dÄ en papulopustulös rosacea. Det medicinska etablissemanget pÄpekar att generellt Àr rosacea som en kronisk obotlig hudsjukdom som kommer och gÄr. Personer med rosacea tenderar att vara ljushyade.

Den gÄr sedan vidare till det grövsta stadiet phymatös rosacea, man fÄr dÄ förutom ordentlig svullen hud med mycket synliga kÀrl Àven en förÀndring i vÀvnaden som gör att talgkörtlarna blir förstorade och en s.k. klumpnÀsa (rhinophyma) utvecklas. Detta stadium ses hos mÀn. Det som man ocksÄ kan drabbas av Àr okulÀr rosacea, problemen sÀtter sig dÄ ocksÄ vid ögonen med rodnad och irritation vid ögonlock, bind-och hornhinna.

Histamin

Histaminrelaterade besvÀr kopplat till rosacea Àr ett Àmne man börjat titta nÀrmare pÄ i flera olika studier.
LikasÄ har man börjat fundera över D-vitaminets roll i dermatologisk behandling av rosacea.

Histamin Àr en organisk kvÀveförening som Àr inblandat i immunsvar och systemiska inflammatoriska svar. Den reglerar fysiologiska funktion i tarmen och det fungerar som en neurotransmittor. Det produceras av immunceller som kallas basofiler och eosinofiler och Àven mastceller, vilka alla bland annat Àr involverade i allergiska reaktioner. Om du nÄgonsin blivit stucken av ett bi eller biten av en mygga och du ser rodnad och svullnad, Àr den histamin-medierad.

Detta Àr ocksÄ en av de kemikalier som frigörs i kroppen som en del av en allergisk reaktion, som orsakar typiska allergiska symtom som klÄda, nysningar, vÀsande andning och svullnad i luftvÀgar. Vi har alla ett enzym som heter diaminoxidas (DAO) som bryter ned histamin som vi absorberar frÄn en mat innehÄllande histamin,sÄ nÀr vi dÄ Àter livsmedel som innehÄller histamin blir vi inte pÄverkade. De viktigaste enzymerna i histaminmetabolismen Àr HNMT (histamin- N- metyltransferas) and DAO (diaminoxidas).

Vissa mÀnniskor har en lÄg nivÄ av detta enzym, ibland orsakat av en skada i tunntarmen som stör produktionen av DAO. NÀr dessa individer Àter mycket av livsmedel som Àr histaminrika kan de sÄledes drabbas reaktioner i form av allergiliknande symptom som huvudvÀrk, hjÀrtklappning, utslag, nÀsselutslag, klÄda, diarré och krÀkningar eller buksmÀrtor. Detta kallas histaminintolerans. Vissa studier har ocksÄ pekat pÄ kopplingar mellan histaminintolerans - urtikaria, astma, eksem, Ängest och panikattacker.

Vad histamin gör i det inflammatoriska svaret Àr att ökar permeabiliteten (genomslÀppligheten) hos kapillÀrerna för vita blodkroppar och vissa proteiner sÄ att de vita blodkropparna kan angripa patogener eller toxin i vÀvnaden. Sett ur ett kostperspektiv Àr histamin hÀrledd frÄn aminosyran histidin som finns i mÄnga olika livsmedel, speciellt fermenterade livsmedel. Men det produceras ocksÄ av nÄgra av de arter av bakterier som finns i vÄr tarm. Det kan faktiskt vara en av anledningarna till att histaminintoleransen ökar i samhÀllet, pÄ grund av en djupgÄende förÀndring som vi har sett i vÄr tarmfloran under de senaste decennierna.

Andra faktorer för att utveckla histaminintolerans:

Gastrointestinal skada (celiaki, crohns, intestinal kirurgi, kemoterapi)
Brist pÄ nÄgot av följande: B6-vitamin, C-vitamin, zink eller koppar
Genetiska avvikelser i produktion av DAO (diaminoxidas)
Man Àter en medicin som stör histaminmetabolismen

År 1965 publicerades en studie som kopplade samman rosacea med tarmsjukdom.

En studie publicerad 2016 sÀtter rosacea i samband med celiaki, diabetes mellitus typ 1, multipel skleros (MS), reumatoid artrit.

SammanstÀllningar visar Äterspegling pÄ huden vid autoimmuna sjukdomar, ytterligare en sammanstÀllning till hÀr.

Livsmedel att se upp med:


Livsmedel som vanligen förknippas med rosacea (problematiska livsmedelskemikalier som de innehÄller Àr satta inom parentes):


Glutenhaltiga produkter (undvik vete, rÄg och korn. Havre kan man prova sig fram med) Pizza (fullmatad med gluten och histamin) Àr ett livsmedel som förmodligen bör begrÀnsas eller helt undvika i din kost om du har rosacea.
Mejeriprodukter (mejeriprodukter bör helt undvikas av personer med svÄra symtom)
Alkohol sÀrskilt dÄ rött vin (alla alkoholhaltiga drycker innehÄller höga halter av salicylater, aminer och glutamat utom gin, vodka och whisky)
Choklad (aminer)
Soja baserade sÄser (*MSG och / eller naturliga glutamat som Àr detsamma som MSG)
JĂ€stextrakt (naturlig glutamat - samma som MSG)
Aubergine, avokado, spenat (salicylater, aminer, glutamat)
Citrusfrukter, dÄ Àven tomater, plommon, russin, samt Àven banan (bla salicylater, aminer)
Kryddstark mat (salicylater)
Te (salicylater)

Not* Natriumglutamat (Àven kÀnt som MSG efter sitt engelska namn monosodium glutamate) Àr ett salt som bestÄr av en positivt laddad natrium-jon och en negativt laddad glutaminsyra-molekyl.
Ämnet förekommer naturligt i mĂ„nga livsmedel, exempelvis lagrade ostar, soyasĂ„s, kelp, lufttorkad skinka, och valnötter, och ger dessa en fyllig och matig smak. Det anvĂ€nds Ă€ven som smakförstĂ€rkande tillsats i livsmedel och har E-nummer E 621. Det anvĂ€nds inom livsmedelsindustrin i bland annat fĂ€rdiga kryddblandningar, chips, buljong och kryddan Aromat. Det Ă€r sĂ€rskilt vanligt i östasiatisk mat. I sig sjĂ€lvt Ă€r natriumglutamat ett nĂ€stan smaklöst salt av glutaminsyra.




LÀsarberÀttelser:


BerĂ€ttelse 1. Under de senaste 15 Ă„ren har jag lidit av mĂ„nga saker – CFS (kroniskt trötthetssyndrom), IBS, supraventrikulĂ€r takykardi (förmaksflimmer), rosacea och klĂ„da. Mina besvĂ€r av IBS började 1999 och jag började pendla mellan förstoppning och diarrĂ©. Min rosacea har jag haft sedan 1997. KlĂ„dan började 2008 och det gjorde Ă€ven huvudvĂ€rken. För att göra en lĂ„ng historia kort, i januari förra Ă„ret bestĂ€mde jag mig att nu var det dags att börja undersöka mina kostvanor dĂ„ ingen kunde rĂ€kna ut vad som var fel pĂ„ mig.


SÄ jag uteslöt helt konserveringsmedel, fÀrger och sulfiter.I grund och botten upprÀttade jag en lista över saker att undvika. Jag gjorde samma sak för mina barn. Min rosacea har nu försvunnit! KlÄdan upphörde ocksÄ och jag började fÄ allt mindre besvÀr av huvudvÀrk och hjÀrtklappning. Jag kom fram till att *sulfiter pÄverkade min andning och luftvÀgar, glutamat pÄverkade mitt hjÀrta, nÄgot som ger mig huvudvÀrk och fÀrgÀmne 160b ger mig klÄda. Dock förblev min diarré och trötthet fortfarande kvar. Till slut tog jag Àven bort salicylater (tvÀrs emot vad min dietist rekommenderade!) Och det var den sista pusselbiten för mina besvÀr.


Nu efter 1 Är av renlevnad Àr min rosacea fortfarande bra. Jag har testat min teori om konserveringsmedel ett par gÄnger och försökt Àta lite pizza. Rosacean flammade upp direkt!
not* Sulfit, svaveldioxid, svavelsyrlighet och dess salter, E nummer 220-224 respektive 226-228, kallas med ett gemensamt namn för sulfiter. I livsmedel anvĂ€nds de som konserveringsmedel för att hĂ€mma tillvĂ€xt av bakterier och mögel. Sulfiter anvĂ€nds ocksĂ„ för att förhindra brunfĂ€rgning och har blekande effekt. Svaveldioxid finns naturligt i lĂ„ga halter i lök och kĂ„l och kan bildas vid jĂ€sning av vin och öl. Sulfit Ă€r flyktigt och förflyktigas under lagring och vid upphettning. ÖverkĂ€nslighet mot sulfit kan förekomma hos personer som lider av astma. Sannolikheten att reagera pĂ„ sulfit Ă€r större ju högre halter som finns i ett livsmedel.


BerÀttelse 2. Jag har precis uteslutit gluten, har bÄde okulÀr rosacea och pruritus - bÄda anses ha ett samband med gluten. OkulÀr rosacea kan ge synnedsÀttning, vilket dÀrmed inte Àr att leka med. Pruritis har samband med hypotyreos (vilket jag har) förutom glutenet.


BerĂ€ttelse 3. Ville bara tacka för din blogg och för att du upplyser folk om gluten och mjölk och inspirerar? Jag som hade varit vegan i 17 Ă„r och Ă€tit vĂ€ldigt rent utan halvfabrikat eller processad mat och kĂ€nde mig sundare Ă€n mĂ„nga andra, upplevde en helomvĂ€ndning i mitt liv nĂ€r jag slutade med gluten och vete och gick över till raw! Ännu mer nĂ€r jag blev frukterian och lever efter naturlig hygien.

Är helt medicinfri idag efter att ha Ă€tit starkaste dosen Metamina (licenserad medicin mot adhd nĂ€r inget annat som Sverige godkĂ€nt hjĂ€lper), jag hade ocksĂ„ fibromyalgi, skulle utredas för artros och reumatism bl.a för min vĂ€rk har varit olidlig och hade tappat kĂ€nseln och kraften i hela min höger sida och skulle testa hjĂ€lpmedel inför kommande försĂ€mringar...3 diskbrĂ„ck visade röntgen ocksĂ„ och dom finns kvar och Ă€r sĂ„ illa att ingen fattar att jag inte bönar och ber om steloperationer pĂ„ samtliga, omöjligt att förstĂ„ att jag inte ens kĂ€nner av dom lĂ€ngre!

Hade Àven rosacea, astma, alla möjliga allergier och var konstant utmattad och trött. Blodproverna var det inga fel pÄ och glutenintolerant var jag förstÄs inte för det föds man med sa min huslÀkare. SÄ lÀckande tarm och candida var aldrig nÄgon idé att ta upp med honom heller. Har nu vÀntat i 1Är och 4 mÄnader pÄ att fÄ utredas för mina ömma leder och kropp. Men nu behövs det inte tack vare att jag tappade tÄlamodet för lÀnge sen och började experimentera med mig sjÀlv och har nÄtt oanade höjder av hÀlsa och vÀlbefinnande Tack och kram!

BerÀttelse 4. FÄtt diagnosen rosacea. Det började för tvÄ Är sedan, förra Äret var det som vÀrst, det var rodnad och som smÄ blÄsor som kliade i nÀstan hela ansiktet :-( FÄr fortfarande ibland vÀldigt mycket klÄda runt mun och nÀsa och fÄr upp nÄgra stycken blÄsor.Började fundera pÄ om det kunde vara kosten dÄ magen krÄnglade ocksÄ, började med laktosfritt. (blev automatiskt mindre mjölkprodukter) dÄ blev magen mycket bÀttre och huden ocksÄ men kunde fortfarande fÄ mycket klÄda och rodnad runt mun efter att ha Àtit...

Nu testar jag iallafall glutenfritt och mjölkfritt och har inte haft nÄgon klÄda i ansiktet Ànnu :-), annars sÄ fick jag klÄda efter varje mÄltid i stort sett. Att jag började misstÀnka gluten var för att jag hittade det dÀr med hudceliaki och blÄsorna stÀmde in sÄvÀl, tÀnkte att det kan man vÀl fÄ i ansiktet ocksÄ, har Àven haft pÄ fingrarna. Har aldrig trott riktigt pÄ att det varit rosacea heller... Tror lÀkarna har mycket kvar att lÀra.



BerÀttelse 5. Min rosacea /IBS kom till synes frÄn ingenstans efter att jag hade ett fall av matförgiftning runt 13-14 Ärs Älder. Jag tror nu att en livslÄng glutenintolerans förstört min villi (tarmludd). Jag tÀnkte att jag skulle sÀtta mina teorier pÄ prov. Jag har Àtit glutenfri kost i 5 veckor nu och kan Àrligt sÀga att jag har aldrig kÀnt mig bÀttre. Jag har mÀrkt att en hel del av de problem med IBS jag hade nu börjat försvinna:

Jag Ă€r inte lĂ€ngre illamĂ„ende pĂ„ morgonen och jag har mycket mindre gas. Även om min permanenta rodnad Ă€nnu inte riktigt försvunnit sĂ„ fĂ„r mitt ansikte inte lĂ€ngre en djup flush nĂ€r man gör saker som att ta en dusch. Jag har ocksĂ„ mer energi, kĂ€nner mig inte trött, och jag Ă€r bara allmĂ€nt nöjd med livet. Jag har lĂ€st igenom ett antal webbplatser för dem med celiaki och fick veta att det kan ta mĂ„nader/ Ă„r för villi att Ă„tervĂ€nda och tarmar att komma tillbaka i fungerande skick. Men Ă€n sĂ„ lĂ€nge, det blir allt bĂ€ttre.

BerÀttelse 6. Jag har haft rosacea i ungefÀr 27 Är. Tjocka och oattraktiva plack som skulle kvarstÄ lÀnge och var mycket smÀrtsamma. Jag har Àven andra medicinska problem, bland annat pollenallergi och migrÀn som jag förstÄtt orsakas av kÀnslighet för fenetylamin och tyramin i livsmedel som choklad. Jag tog bort gluten helt ur min kost för ungefÀr sex mÄnader sedan. Sedan dess har jag haft nÀstan inga symtom frÄn min rosacea och antalet migrÀnattacker har minskat rejÀlt.


Men en helg trillade jag dit och Ät lite vanlig pasta. Inom 24 timmar efter att jag Àtit det kom rosacea symptomen tillbaka och med besked. Slutsats för mig: gluten förvÀrrar symptomen av rosacea och andra inflammationsrelaterade problem ocksÄ för den delen sÄ som migrÀn och allergier.

BerĂ€ttelse 7. Jag har aldrig fĂ„tt det diagnostiserat, men troligen har jag det iaf med tanke pĂ„ symptomen. Jag har blivit helt bra efter att ha uteslutit sockret ur min kost. Äter jag nĂ„got med socker dĂ„ kommer symptomen tillbaka efter bara en halvtimme och hela kroppen reagerar. Utesluter jag Ă€ven gluten vilket jag gjort periodvis mĂ„r min hud Ă€nnu bĂ€ttre. I tonĂ„ren var det vĂ€ldigt illa, men dĂ„ Ă„t jag ju en massa godis, men mĂ„nga sa att det gĂ„r över nĂ€r jag kommer i vuxen Ă„lder....tyvĂ€rr blev det aldrig sĂ„ vilket jag hade hoppats pĂ„. Nu vet jag vad det beror pĂ„ som tur Ă€r.


BerÀttelse 8. Nu ska jag berÀtta om det mest hÀpnadsvÀckande som hÀnt mig i sommar. Jag har lidit av rosacea i 13 Är. Det började nÀr jag vÀntade stora flickan. Intill dess hade jag haft perfekt hy.
Rosacea, eller Acne Rosacea, kallas ocksÄ vuxenacne, eller ruusufinni pÄ finska. Den Àr ganska vanlig, till och med 10 % av vuxna har den i nÄgon mÄn. Den kÀnnetecknas av ett rodnande omrÄde i ansiktet, oftast pÄ vardera sidan om nÀsan, i mitten av pannan, och pÄ hakan. MÀn har ofta mer pÄ nÀsan. Tidvis kommer det knottriga finnar eller smÄ pustler pÄ rosacea-omrÄdet. SÄ den hÀr Äkomman har jag haft i 13 Är. HudlÀkarna ordinerar i regel antibiotika, som brukar hjÀlpa, men bara tills det kommer tillbaka igen.


Enligt dem finns det inget botemedel, och Àndringar i kosten Àr enligt dem inte vÀrt att prova pÄ för det hjÀlper sÀllan. Det röda kan tas bort med laser, och Àven den behandlingen genomgick jag en gÄng för ca 8 Är sedan nÀr det var som vÀrst. Jag visade mig dessutom vara överkÀnslig för alla de antibiotikatyper som anvÀnds, bland annat tetracykliner, sÄ jag har gÄtt med min rodnande hy alla dessa Är. Jag har accepterat det eftersom problemet ÀndÄ varit kosmetiskt.

För mÄnga Är sedan provade jag ocksÄ vissa Àndringar i kosten, efter att ha googlat runt. Undvek periodvis vissa födoÀmnen, men ingen större Àndring skedde. Efter att jag börjat Àta mer LCHF-aktigt har huden i alla fall blivit betydligt bÀttre, men inte botats. Har ocksÄ provat olika hudpreparat, bland annat kokosolja, morotsolja och jojoba. Inget har botat mig, Àven om t.ex. morotsoljan har lindrat.
I sommar, efter kostrÄdgivarutbildningen, blev jag övertygad om att det mÄste vara nÄgot i kosten som orsakar detta, för det Àr trots allt en kronisk inflammation jag bÀr pÄ. Jag tÀnkte att det kan vara gluten, eller kasein (ett mjölkprotein).


Jag funderade pÄ vilket jag skulle testa att ta bort först, eller bÄda, och valde sedan glutenet. Jag tog bort allt vete, korn och rÄg, och Àven havre för sÀkerhets skull. Jag hade sedan första kursveckan 14-18 juni Àtit begrÀnsat med gluten, mest eftersom jag Ät LCHF medan jag var dÀr, och mÀrkte efter nÄgra veckor en viss förbÀttring i hyn.

SÄ efter andra kursveckan 5-9 juli skippade jag allt gluten helt. Och dÄ hÀnde det! Min hy klarnade plötsligt, och blev bÀttre Àn den varit pÄ 13 Är. Jag har bara stÄtt framför spegeln och förundrat mig över det hÀr.Jag undrar nu varför jag inte fattat detta tidigare? Antagligen för att jag testade en gÄng, men tydligen inte tillrÀckligt lÀnge. Men nu har jag lÀrt mig att:

Dylika kostÀndringar behöver Ätminstone ungefÀr en mÄnad pÄ sig, ca 80 % av befolkningen i Norden mÄr bÀttre utan gluten Àven om bara 1-2 % har celiaki (pÄstÄs det), en stor del av oss Àr överkÀnsliga mot mjölkproteinet kasein.Har man en inflammation i kroppen Àr det nÄnting som Àr fel. Det Àr jag övertygad om nu. En del har IBS (krÄnglig mage), andra har prostatit, en del akne eller rosacea, andra Äterkommande förkylningar, en del diabetes eller övervikt. Ofta Àr sockret och stÀrkelsen boven, men likvÀl kan det vara gluten eller kasein som orsakar obalansen. Ingendera har nÀmligen funnits i mÀnskans kost mer Àn nÄgra tusen Är, de ingÄr inte i mÀnskans naturliga kost, evolutionÀrt sett.



*Den 1 november 2017 sÀnde Tv4 ett inslag om hudbesvÀret Rosacea dÀr artisten Lisa Ajax och en hudlÀkare Petra Kjellman deltog. Inslaget kan ses som direkt propaganda för lÀkemedel och att individer drabbade av hudsjukdomen Rosacea (oftast histaminrelaterad) inte sjÀlva ska söka alternativa behandlingar. Att sjÀlv söka svar och bot via alternativa vÀgar ger som bekant inga vinster för lÀkemedelsbolagen som helst vill ha monopol pÄ sjukdomsbot via kemikalier...

HÀr Àr en lÀnk till inslaget: Lisa Ajax drabbades av hudsjukdomen rosacea: "Jag fick panik och försökte fÄ bort det"

*Vill du lÀsa mer i Àmnet samt hur kosten ligger till grund för mÀngder av sjukdomar, allergier och överkÀnsligheter sÄ kan du göra det i den mest omfattande bok författaren Michael HÄkansson slÀppte den 15 januari 2017 (uppdaterad 2018). I augusti 2017 slÀpptes ocksÄ Stora Kosthandboken (utökad och uppdaterad maj 2018).



Du hittar böckerna hÀr: HÀlsotillstÄndet



















0 comments:

Post a Comment

Popular Posts