tisdag 8 mars 2011

Celiaki och zinkbrist - Vita fläckar på naglarnaZinkbrist är viktigt att tidigt uppmärksamma!
Brist på zink uppstår oftast vid glutenintolerans/celiaki/mejeriintolerans och bristen är en allvarlig markör på att något är fel. Flera olika symptom på zinkbrist avspeglar sig i naglarna som: vita fläckar, ränder, gropar eller som sköra naglar.
  

Begreppet: Leukonyki partialis
Här ses vita fläckar/streck. Det finns flera typer av detta tillstånd. Det finns tre varianter av partiell leukonyki: fläckar, tvärgående ränder och längsgående ränder. Några allvarligare varianter av leukonyki partialis kan leda till leukonyki totalis (hela nageln blir vitaktig - se nedan). Utöver zinkbrist kan detta även vara ett tecken för att se över intag och nivåer av B12-vitamin samt folat. Klassiskt brukar man säga att de med längsgående fåror i naglarna har problem knutna till tjocktarmen.


Leukonyki totalis
Detta tillstånd ses en blekning av hela nageln. Detta kan vara ett kliniskt tecken på hypoalbuminemi (lågt albumin), som kan ses vid nefrotiskt syndrom (en form av njursvikt), leversvikt, och malabsorption.

Felaktiga påståenden
Mängder av felaktiga påståenden från "expertis" florerar om varför vita fläckar uppstår på naglarna, att det t.ex skulle bero på "nagelskada, klämskada, slag mot nagel, kalciumbrist"...osv. Hälsokost och skönhetsvård drar årligen in stora belopp på felaktig behandling och felaktiga tillskott som endast tillfälligt kan avhjälpa besvären men som döljer den allvarliga grundorsaken till zinkbristen.


En kontroll av zinknivåer är absolut inte det första en läkare föreslår, ändock att "fakultet" inom vården vet vilken stor betydelse detta ämne har i kroppen. Bristen uppkommer uteslutande vid en skadad tarmslemhinna (glutenintolerans/celiaki/mejeriintolerans) som är ett allvarligt tillstånd av det moderna  spannmålets skadeverkningar.Kroppen förbrukar mer zink vid utsatthet, påfrestning och stress.

Att säga att endast 1 % av svenskarna (1/1000) lider av spannmålsskador är helt fel, siffran är betydligt högre än så.

Vid brist på zink kan ett antal besvär uppstå:

* Hudbesvär som psoriasis, eksem, oren hy, acne, långsamt läkande av sår, bristningar i huden, mjäll, håravfall, vita fläckar på naglarna och sår på skenbenen.

* Mentala tillstånd som apati, irritation, depression, aggression och dålig inlärningsförmåga.

* Cirkulations- och blodsjukdomar som åderförkalkning, för högt blodtryck och blodbrist

* Matsmältningsbesvär på grund av nedsatt produktion av matsmältningsenzym, magsår.

* Hormonella besvär som sockersjuka, sterilitet, impotens, nedsatt produktion av mjölk hos ammande kvinnor, missbildningar av foster, störningar i utveckling och tillväxt, dålig spermiekvalitet, prostatabesvär och menstruationssvårigheter.

*Nedsatt smak- och luktförmåga, dålig andedräkt, dålig smak i munnen,illaluktande kroppslukt, vit beläggning på tungan, viktförlust, trötthet, ökad mottaglighet för infektioner, nedsatt resistens mot stress, vissa njur- och leverbesvär, hjärtbesvär, cancer och senilitet,

*Zink lagras bland annat i ögonen och låga zinkvärden kan medföra synförändringar och svårt att skilja på blåa och gröna nyanser. Begär efter salt och kolhydrater är väldigt vanligt vid zinkbrist. Studier visar att zinkbrist har en viktig roll i patogenesen av Alzheimers sjukdom. En studie där man mätte nivåerna av inlagrat zink i naglar visar att det kan vara en användbar biomarkör hos en äldre befolkning


LÄS VIDARE OM ZINKETS VIKTIGA BETYDELSE: HÄR

*Vill du läsa mer i ämnet och om brister/bristsymtom samt hur kosten ligger till grund för mängder av sjukdomar, allergier och överkänsligheter så kan du göra det i den mest omfattande bok författaren Michael Håkansson släppte den 15 januari 2017 (uppdaterades maj 2018). I augusti 2017 släpptes också Stora Kosthandboken (uppdaterades och utökades maj 2018). 

**Just nu är det 12% sommarrabatt på böckerna av Michael Håkansson!

Du hittar böckerna här: Hälsotillståndet

 

2 kommentarer:

  1. Hej!

    Det är verkligen en AHA-upplevelse att börja se kopplingar mellan kosten, konsumtion av vete, gluten, laktos och fysiska och psykiska besvär. Har själv börjat utesluta gluten och mår psykiskt och fysiskt SÅ mkt bättre. Att läsa det du skriver här hjälper mig att förstå det jag varit med om. Kan också se kopplingar vad det gäller ärftlighetsfaktorn hos min mor och syskon. Men märker hur svårt det är för dom att orka ta till sig. Det handlar väl mycket om att det som har med förändringar av vanor och livsstilsfrågor är skrämmande och känns stort och svårt. Lättare att gå på symptom än orsak. Sorgligt! Kan idag se förklaringen till min mammas fibromyalgi, en skadad genomsläpplig tarm och pga att jag delat med mig av mina insikter ang laktosintolerans och gluten har hon sakta men säkert börjat fundera i banorna att jo hon är nog laktosintolerant, men vete tål hon absolut enligt henne själv:( Och hennes åtgärd är att köpa laktosfria produkter och några tabletter på apoteket att ta som hjälper till att bryta ned laktos. Men undrar en sak, varför visar inte de prover som en tar att en är känslig, som i mitt fall säger de att jag tål gluten men märker själv att jag inte gör det. Blir oroad över min 4 åriga dotter med tanke på detta. Hon äter fortfarande gluten men klagar emellanåt på magont och vill inte själv bli en sådan förälder som inte tar henne på allvar. samtidig vill jag inte vara för jobbig och krånglig och avvikande med tanke på att vi redan är veganer, tänker ex på förskola. Hur skulle du råda? är det ok att utsättas för vete då och då som barn även om mer sällan än andra eller borde vi utesluta helt? Hon har också som mig haft vita prickar på naglarna alldeles nyligen och tog på min uppmaning glutentest, men zinkvärdena låg bra! Konstigt? och ingen glutenintolerans. Som sagt, läkarvården hjälper en inte direkt.

    SvaraRadera
  2. Håller med. Sedan jag gått över till att utesluta mjölk o mjöl har jag börjat återfå livsglädje, ögonen som varit hemskt inflammerade och en för första gånfgen normal mage. Eftersom jag bor utomlaands har jag inte tillgång till alternativ utan äter ris, potatis och försöker äta 80% frukt o sedan frön o nötter. torkad frukt är zinkrikt. lägg till detvså kommer snart hälsan åter.

    SvaraRadera