tisdag 8 mars 2011

Fibromyalgi kan direkt knytas till glutenintolerans och celiaki!

Fibromyalgi är också en sjukdom/tillstånd som direkt kan knytas till glutenintolerans/celiaki men även mejeriprodukter. Allt fler som lider av detta tillstånd och som väljer en kostomläggning märker radikala förändringar på kort tid.

Syndromet fibromyalgi, detta syndrom som idag klassas in i kategorin "moderna sjukdomar" har under dom sista 50 åren ökat markant i västvärlden och FM är ett överrepresenterat sjukdomstillstånd bland kvinnor.
Se även: Fibromyalgia and non-celiac gluten sensitivity: a description with remission of fibromyalgia

Syndromet var delvis känt redan under biblisk tid och i modern tid omskrevs tillståndet 1904-1914 som "fibrositis", först i början av 80-talet blev tillståndet benämnt fibromyalgi och det förknippades med ömma punkter, dominerande trötthet och sömnbesvär, Colon Irritable (IBS) och RLS ( restless legs syndrom). Eftersom det lätt kan förväxlas med närbesläktade problem som polymaglia reumatica (PMR), inflammatorisk artrit (RA), Spondylit artrit, autoimmuna bindvävssjukdomar, Sjögrens syndrom, Ehlers-Danlos (EDS), Systemisk lupus erythematosus (SLE), myalgi med mera, bör man utredas noga (mer om detta längre ned i artikeln).

ACR-90 klassificering.

ACR-90 klassificeringen av fibromyalgi, dvs kriterium för att ställa och uppfylla diagnosen kom 1990.

(ACR-90 kortfattat)

*Kroniskt utbredd smärta i muskulaturen i kroppens 4 kvadranter.(vänster-höger-över-under)

*Minst 3-6 månaders varaktighet.

*Minst 11 av 18 aktiva "tenderpoints" som ger obehag/smärta vid beröring/tryck.

Inom läkarkåren myntades en gång skämtsamt benämningen "SVB" (sveda-värk-bränn-kärring) på kvinnliga patienter med fibromyalgi.

Dom som diagnostiserats för denna sjukdom/ tillstånd och på ordination eller eget bevåg gått över till en strikt gluten/laktosfri kost (tom helt mejerifri) har märkt tydligt att besvären avklingar och efter en längre tids strikt kost försvinner besvären ofta nästintill helt. Dom som efter en besvärsfri tid åter valt att prova glutenhaltig kost (även mejeri i en del fall) märker att besvären återvänder tämligen snabbt igen.

Vissa fibromyalgipatienter som förbättrats genom strikt kost kan märka tecken på en liten försämring (sällsynta fall) vid större konsumtion av socker eller frekvent användande av livsmedel innehållande sötningsmedlet Aspartam (Light-produkter). Histaminfrisättning vid fibromyalgi och specifikt den "hjärndimma" (brainfog) och påtagliga trötthet som drabbar många har man tittat närmare på.

*Skadorna på tarmen pga gluten (perforering-läckande tarm) brukar också ge upphov till "multiallergier", detta är viktigt att tänka på  även sedan man gått över på en strikt kost och att man då även  "sorterar" bort andra livsmedel som man misstänker att man inte tål för att återhämtningen ska bli tillfredsställande.

Minst 2-3% av befolkningen i landet beräknas lida av syndromet fibromyalgi varav ca 90% är kvinnor.Bland kvinnor med Fibromyalgi hittas ofta de glutenrelaterade skadorna Colon Irritable och IBS i botten.

Röster runt om i västvärlden höjs av allt fler att patienter med fibromyalgi bör grundligt utredas för glutenintolerans/celiaki och vissa anser att patienterna direkt ska ställas in på en glutenfri och helt komjölksfri kost (i vissa fall även slopande av rött kött) för att den vägen utröna ev underliggande sjukdom som tex glutenintolerans/celiaki som inte alltid kan påvisas i blodprover.

Personer med syndromet fibromyalgi har oftast i botten någon av följande sjukdomar utöver redan ovan nämnda, som ofta sätts i samband med glutenintolerans/celiaki:

*Celiaki

*Fertilitetsproblem

*IBS

*Osteoporos

*Endometrios

*Sjögrens syndrom

*Kroniskt trötthetssyndrom

*Multipel Skleros

*Raynauds fenomen

*Hypoglykemi

*Interstitiell cystit

*Chrons sjukdom

*Anemier, med mera

Glutenkänslighet utan celiaki (NCGS-Non-celiac gluten sensitivity) och fibromyalgi
(NCGS betyder att en person som inte har celiaki d.vs. glutenintolerans men som ändå får en reaktion när de äter gluten).

I en intressant studie som publicerades i mars 2015 skriver forskarna bland annat:
"Celiaki är en autoimmun sjukdom med ett brett spektrum av reumatiska manifestationer, vilket bör beaktas av reumatologer. Incidensen av NCGS är troligen högre än den för celiaki, med liknande symptom men det är svårt att diagnostisera på grund av bristen av specifika diagnostiska tester. I den här artikeln, uttrycker man hypotesen som bygger på rimliga argument och kliniska observationer att NCGS förknippas med ett brett spektrum av reumatiska manifestationer som inkluderar fibromyalgi, spondylartrit och systemiska autoimmuna sjukdomar. Erfarenhet visar att viktiga kliniska data tyder på att förekomst av NCGS är en svår asteni av okänd etiologi, kliniska data bör särskilt beaktas när en patient med en systemisk sjukdom har associerade symptom på fibromyalgi, oral afte (blåsor i munnen), tillhörande gastrointestinala symtom, järnbristanemi och att det ofta finns en släkting med celiaki.

Den uppenbara nämnaren (förbättring) som observerades efter införandet av en glutenfri diet, observerades vid manifestation av fibromyalgi liknande symtom, vid artrit och sakroiliit, leder oss att tro att glutenkänslighet kan spela en etiologisk och patogen roll som fungerar som en utlösare hos vissa patienter med systemiska autoimmuna sjukdomar".

Fler fallbeskrivningar visar på god återhämtning på en glutenfri diet vid symtom på kroniskt trötthetssyndrom och fibromyalgi.

Vad är då Spondylartrit?

Kronisk ryggsmärta är något som många med fibromyalgi ofta påtalar och som kan vara en del i en generaliserad smärta, men ingår även som en tidig komponent vid inflammatorisk ryggsjukdom, det som numera kallas spondylartrit. Spondylartrit är ett paraplynamn för flera olika reumatiska diagnoser t.ex ankyloserande spondylit (AS) tidigare även kallad för Bechterews sjukdom, psoriasisartrit, artrit vid samtidig förekomst av inflammatorisk tarmsjukdom, odifferentierad spondylartrit, reaktiv artrit och juvenil idiopatisk artrit. Spondylartrit är en typ av artrit som angriper ryggraden och hos vissa människor även lederna i armar och ben, men det kan också ingripa huden, tarmen och ögon. Det vanligaste symptomet hos flesta patienter är ländryggssmärta.

Det man kan tänka på är följande:
•    Morgonstelhet i ryggen/bröstet som kvarstår mer än 30 minuter?
•    Minskar ryggsmärtan/stelheten vid rörelse, men kvarstår vid vila?
•    Vaknar på morgontimmarna av smärtor i ryggen?
•    Smärtor från skinkorna som alternerar mellan höger och vänster sida?
•    Förutom ryggvärk, har du haft symtom från andra leder?
•    Förutom ryggvärk, har du haft symtom från andra organ, t ex ögon, senor?
•    Problem med psoriasis eller annan hudsjukdom?
•    Finns det reumatisk ryggsjukdom i släkten?
•    Någon inflammatorisk tarmsjukdom?Bild ovan: "tenderpoints" för fibromyalgi

OBS! Ämnet är högintressant och inlägget kommer att uppdateras i mån av tid, så glöm inte att bokmärka sidan!


*Vill du läsa mer i ämnet samt hur kosten ligger till grund för mängder av sjukdomar, allergier och överkänsligheter så kan du göra det i den sista och mest omfattande bok författaren Michael Håkansson släppte den 15 januari 2017.

Du hittar den här: Hälsoproblem & sjukdomar orsakade av vad vi äter 


Referenser:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26838498
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26808363
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25786053
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25485857
C. Isasi,I. Colmenero,F. Casco,E. Tejerina,N. Fernández,J.I. Serrano-Vela
Fibromyalgia and non-celiac gluten sensitivity: a description with remission of fibromyalgia
Rheumatol Int, (2014)
Ovan länkinnehåll kan laddas hem som pdf-fil: Här
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24728027
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25119831
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11708429
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26990286
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26122473
Should We Look for Celiac Disease in Fibromyalgia/IBS Patients?
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24283458
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24209578 
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15361320
http://www.nature.com/ajg/journal/v98/n11/full/ajg2003599a.html
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26190965
http://www.reumatologiaclinica.org/en/non-celiac-gluten-sensitivity-rheumatic-diseases/articulo/S2173574315001112/
http://www.reumatologiaclinica.org/en/chronic-fatigue-syndrome-non-celiac-gluten/articulo/S2173574314001762/
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4209093/
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24533607
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25245857
6 kommentarer:

 1. Japp Micke.
  Och jag är en av dem som blivit bättre när jag äter gluten- och laktosfritt:)

  tack för att du delar med dej av dina skriverier.

  Mvh Kin@

  SvaraRadera
 2. Hej Micke!
  Tack för att du länkade mig hit, detta är verkligen värt ett försök :-)

  Mvh Helena

  SvaraRadera
 3. Hejsan!

  Ja detta kanske är värt ett försök! Äter just nu msm och ph-kalk och jag tycker det hjälper lite faktiskt! Tackar för tipset!

  Mvh Thirése

  SvaraRadera
 4. Lottie Gunnarsson i Götet16 juni 2011 00:51

  En kiropraktor rekommenderade att jag skulle ta bort gluten från min kost, och jag märkte resultat nästan omedelbart. Signifikant mindre smärta. Bättre kognition. Mindre trötthet. Jag sover bättre nu. Det har varit fantastiskt! Jag är nu tillbaka och arbetar och älskar det.

  Jag rekommenderar alla med fibro att eliminera gluten under en period och se hur de mår. Om du känner dig bättre - ät inte gluten.

  SvaraRadera
 5. Jag undrar om det räcker att laktosen tas bort från mejeriprodukterna när man är glutenintolerant och även har fibromyalgi.

  SvaraRadera
 6. Visst kan det absolut vara värt ett försök, men en rekommendation som kunde vara på sin plats med tanke på din fibromyalgi vore att helt utesluta mejeriprodukterna under tex 3 månaders tid för att utvärdera effekterna.

  Som ersättning för bla smör till smörgås har Milda ett mkt bra och välsmakande mjölkfritt atlernativ som också lämpar sig för stekning.

  Som ersättning för tex grädde kan man prova "havregrädde" som är ett utmärkt alternativ, och man bör ge akt på om man tål detta eller ej.

  När man tar bort mejeriprodukter ur kosten bör man komplettera med någon form av kalktabletter (gärna kalktabletter som även innehåller D-vitamin), här har fabrikanten "Alg-Börje" bra alternativ med högkvalitetskalk och naturligt D-vitamin tillsatt.

  SvaraRadera